Päätoimittaja Päivi Kallo

Tilaviinin pioneeri palkittiin Lohjalla

Lohjalainen Alitalon viinitila on ollut Matkamessuilla jo yli 20 kertaa. Yrittäjä Sanna Maula kaataa lasiin kuohuviinimaistiaista.

Kai Jauhiainen

Lohjan vuoden 2017 Matkailuyrityksenä palkittiin viime viikolla Alitalon omena- ja viinitila Lohjansaaressa.

Alitalon tila on kuulunut tilaviinien pioneereihin Suomessa. Matkan aikana on alkoholilainsäädäntö muuttunut vapaammaksi, ja yrittäminen, anniskelu ja ulosmyynti helpottunut. Nythän pienpanimoita ja siiderintekijöitä putkahtaa jokaiseen kylään tyhjäksi jääneisiin kiinteistöihin.

Toisin oli vuonna 1994. Länsi-Uusimaa uutisoi tuolloin marraskuussa, että Lohjansaaressa sijaitsevasta Alitalon tilasta saattaa lähivuosina tulla maatilamatkailua harjoittava viinitila. Uudenmaan liitto oli myöntänyt 90 000 markan apurahan, jonka avulla mahdollisuudet tilaviiniviljelyyn selvitettiin. Asiat etenivät toivotulla tavalla. Syyskuussa 1995 uutisoimme, että omenatila oli saanut tuotevalvontakeskukselta laajan valmistusluvan, joka kattaa alkoholijuomatuotteet siideristä mm. väkeviin viineihin ja likööreihin. Viinintuotantoa varten perustettiin Ciderberg Oy.

Tunnustusta satoi heti alkumetreillä; Alitalon tila palkittiin jo marraskuussa 1995 Pro Maaseutu -palkinnolla. Maaseudulla elettiin isoa murrosta Suomen liityttyä Euroopan unionin jäseneksi vuoden 1995 alussa. Palkitsemisella haluttiin nostaa esiin ennakkoluulottomia maatalousyrittäjiä, jotka etsivät omasta ympäristöstään uusia tapoja toimeentulolleen.

Nyt reilut 20 vuotta ja varmasti monta vanhan ja nuoren polven yrittäjien unetontakin yötä myöhemmin Alitalon viinitila on yksi Lohjan matkailun kiinnekohdista. Siellä käy niin ryhmiä bussilasteittain kuin yksittäisiä matkailijoita, kesäasukkaita ja muita lohjalaisia retkillä, ostoksilla, kotieläimiä rapsuttamassa tai vaikkapa viininmaistiaisissa. Toimintaa kehitetään jatkuvasti, mikä onkin myös matkailupalkinnon edellytys.

Viinitilan avajaishaastattelussa (LU 16.5.1996) isäntä Seppo Söderberg linjasi viisaasti : "Ensimmäisen pullon myy jokaiselle, mutta heidät on saatava ostamaan viiniä toistekin."

Päätoimittaja Päivi Kallo

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet