Heli Ilaskari

Onko mummossa ruutia?

Näytänköhän epäilyttävältä pommimummolta?

Matkustin näet pitkästä aikaa lentokoneella, ja mennen tullen jouduin turvatarkastuksessa räjähdysainetestiin. Siinä henkilö kamppeineen sivellään lappusella.

Minulle tosin sanottiin, että se on satunnaisotanta. Siippa sai silti tallustella rauhassa turvatarkastuksen läpi.

Epäilinkin, ettei se ole silkkaa sattumaa. Ja varsinkin sen jälkeen, kun muutamat tutut kertoivat vastaavista kokemuksista. Jotkut joutuivat säännöllisesti testiin, toiset taas eivät. Esimerkiksi 9-vuotias sukulaistyttöni on joutunut testiin jo kolme kertaa, mutta muista perheenjäsenistä ei kukaan.

Turvatarkastaja käytti tutkimiseeni parikin lappua. Hän kävi kaiken mahdollisen tarkoin läpi kahteen kertaan, kuin epäuskoisena, ettei todellakaan löydä mitään.

Mikä teki juuri minusta epäilyttävän? Sekö, että olin flunssassa ja riutuneen näköinen? Vai saattoiko kone haistaa sydänlääkkeenä käyttämäni nitrot? Ovathan ne tavallaan dynamiittia, tosin erittäin mietoa.

Jo parikymmentä vuotta sitten minusta tuntui, etteivät voimat eli ruuti riitä.

Silloin maatila Savossa monine vanhoine rakennuksineen, pihoineen, peltoineen ja puutarhoineen sai vaihtua pieneen omakotitaloon Vihdissä. Sen hoito ei paljoa ruutia vaatinut.

Kuten tavallista, etsimme pian uusia haasteita. Hävitimme lähes koko omaisuuden ja muutimme syksyllä 2005 Kanarialle, ensimmäisen kerran. Palasimme keväällä Suomeen, vailla kotia.

Ruutia paloi, kun Vihdin ja Lohjan kautta päädyimme ns. Länsi-Uusimaan takamaille. Hankimme taas vanhan talon, jossa oli iso puutarha ja peltoakin. Kun sen kanssa alkoi ruuti huveta, muutimme kaupunkiin, pieneen taloon.

Ja kuten meille tyypillistä, hävitimme jälleen kerran omaisuutemme, ja muutimme kaksi ja puoli vuotta sitten uudelleen Kanarialle. Meillä on täällä vuokralla iso talo ja todella iso puutarha.

Varmaan jo arvaattekin, että mietimme taas muuttoa. Ehkä syksyllä, mutta mieluummin ennen kuin ruuti täällä palaa liian loppuun. Ettei muutto olisi liian helppo, tähtäämme tällä kertaa Manner-Espanjaan, Costa Blancalle. Teimme sinne juuri tutkimusretken. Siksi siis matkustin pitkästä aikaa lentokoneella.

Heli Ilaskari

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet