Kirjoittajavieras

Hilkka Hyrkkö: Euroopan kevät

Heli Kurimo

Elän kahdessa erilaisessa todellisuudessa. Kun aamuisin avaan puhelimen ja tietokoneen, niissä on runsaasti uusia viestejä ja vinkkejä, mitä minun pitäisi klikata ja lukea.

Oma henkilökohtainen puhelin kertoo suomalaisia sosiaalisen median jymyjuttuja: loputtomasti jarisillanpäitä, akulouhimiehiä, erilaisia tositeeveen päiväperhoja etsimässä puolisoa, koettelemassa parisuhdetta tai muuten vaan autiolla saarella selviytymässä. Toki on myös sotea ja muiden tärkeiden lyhenteiden kohtaloiden päivityksiä.

Työpuhelin hälyttää hyvin erilaisia kirjainlyhenteitä: UNHCR, YK:n pakolaisjärjestö, ICRC, Kansainvälinen Punaisen Ristin Komitea, IOM, Kansainvälinen Siirtolaisuusjärjestö.

ICRC kertoo, että kolme vuotta jatkunut Jemenin sisällissota on tuhonnut maan terveydenhoitojärjestelmän. Viisitoista miljoonaa ihmistä on ilman perusterveydenhuoltoa.

YK:n terveysjärjestö WHO muistuttaa maailman terveyspäivästä, joka on 7. huhtikuuta. Toinen puoli maailman asukkaista on vailla mahdollisuutta terveydenhuoltoon!

IOM muistuttaa, että 700 000 Myanmarista Bangladeshiin paennutta rohingaa uhkaavat nyt monsuunisateet. Tilapäiset asunnot ja suojat ovat vaarassa huuhtoutua pois tulvivan veden ja mutavyöryjen myötä. Siinä on selviytymistä auttajilla ja autettavilla.

UNICEFin, YK:n lastenoikeuksin järjestön, twiitissä puhuu seitsemänvuotias Fatima. Hän esittelee ylpeänä uutta UNICEF-koulureppuaan. Hän on ensimmäistä päivää koulussa Syyriassa. UNICEFin tavoitteena on saada kaksi miljoonaa syyrialaislasta takaisin kouluun tämän vuoden aikana.

Havahduin Syyrian sodan alkamisen vuosipäivänä käsittämään, että sota on kestänyt seitsemän vuotta. Kuolonuhreja on yli puoli miljoonaa, maan sisäisiä pakolaisia on yli kuusi miljoonaa. Maan rajojen ulkopuolella on viisi miljoonaa pakolaista.

Näiden erilaisten kriisien ja konfliktien uhriet ovat joukossamme eri puolilla Eurooppaa. Osa heistä on vastaanottokeskuksissa odottamassa tietoa siitä, voivatko he jäädä Eurooppaan. Monet elävät uutta elämäänsä uusissa kaupungeissa, uusissa kodeissa.

Samaan aikaan eri Euroopan maiden hallitukset kiristävät kantaansa siirtolaisia kohtaan. Eri puolilla tätä maanosaa käydään viikonloppu toisensa jälkeen vaaleja, joissa siirtolaisvastaiset voimat voittavat. Seuraavana on vuorossa Unkari 8. huhtikuuta.

HILKKA HYRKKÖ

Kirjoittaja on toimittaja ja viestintäasiantuntija kv. Punaisen Ristin Euroopan aluetoimistossa.

Kirjoittajavieras

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet