A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Huumeet kuuluvat taiteeseen

Eettinen kuluttaminen ei koske kulttuuria. Taiteen taustoja ei tutkita yhtä tarkasti kuin t-paitojen alkuperää.

Tiedostava kuluttaja hylkää vaatteen, joka on valmistettu lapsityövoimalla hikipajassa. Kuluttaja ostaa reilua kahvia, koska siitä jää isompi palkkio kahvinpoimijalle. Kuluttaja kauhistuu sijoitusrahastoja, joiden varoja on aseita valmistavissa yrityksissä.

Moni vaihtaa ruokakaupan muovikassin paperipussiin. Vain harva vetää viivan kulttuurin ja huumekulttuurin välille.

Päihteet ja taide esiintyvät hyvin usein yhdessä. Harvassa ovat eturivin laulajat, säveltäjät, taidemaalarit ja kirjailijat, jotka eivät ole keränneet julkisuutta juopottelulla ja huumehöyryillä.

On tavanomaista, että tunnettu artisti kuolee päihteisiin. Se ei enää hätkähdytä eikä ole iso uutinen.

Kuuluisilla taiteilijoilla on varaa kalliiseen kamaan, jonka kerta-annos voi maksaa satoja euroja. Muutamassa vuodessa yksittäinen laulaja on voinut piikittää itseään sadantuhannen euron arvosta.

Osta lippu huumeita käyttävän taiteilijan konserttiin. Tuet samalla huumekauppaa, rikastutat diilereitä, salakuljettajia ja muita rikollisia."

Huumeet maksavat ja siksi keikoille, konsertteihin ja levykauppoihin pitää saada lisää ostajia.

Osta lippu huumeita käyttävän taiteilijan konserttiin. Tuet samalla huumekauppaa, rikastutat diilereitä, salakuljettajia ja muita rikollisia.

Jotakin on tapahtumassa. Useat konserttien järjestäjät ovat peruneet huumeongelmasta kärsivän artistin esiintymisiä. He pelkäävät fanien äänestävän jaloillaan. Toiset järjestäjät sanovat, että piikitys on pehmittänyt huippuesiintyjän. Show ei ole enää hintansa arvoinen, kun kauppatavara on pilaantunut.

Jotain muutakin tapahtuu. Muutamat terveysviranomaiset ja oikeusoppineet esittävät, että kasvavaa huumeongelmaa pitäisi hoitaa poistamalla käytön rangaistavuus.

Samaan aikaan Filippiineillä käydään huumesotaa murhaamalla huumekauppiaita. USA:n presidentti Donald Trump esittää kuolemanrangaistusta huumediilereille, kun heroiinin käytöstä on kehittynyt kansallinen hätätila työikäisten keskuudessa.

Nousukausi on vasta tulossa Suomen huumemarkkinoille.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet