Kirjoittajavieras

Anu-Maria Sandelin: Maaseutu kukoistaa

Heli Kurimo

Kevätauringon ensi säteet lämmittävät maan. Päivä pitenee ja antaa lupauksen valoisista ja lämpimistä kesäilloista. Maaseudulla eletään vahvasti yhdessä luonnon kanssa. Talven rauhallisuuden jälkeen elämä vilkastuu niin luonnossa kuin ihmisten kesken. Kesän lämmön myötä saapuvat seudun sadat mökkiläiset rikastuttaen koko kyläyhteisöä. Tutuiksi tulleet ystävät tervehtivät vaihtaen kuulumisia, rupatellen kaupalla ja tien raitilla.

Sanotaan että kylän elinvoiman ja sykkeen tunnistaa kaupan ilmoitustaululta. Sitä katsellessa näkee kuinka paljon yhdistyksiä, seuroja, yrityksiä, harrastusmahdollisuuksia ja tapahtumia kylällä on, oli sitten kesä tai talvi. On kulttuuria, teatteria, näytelmiä, konsertteja, toreja, huutokauppoja ja eri harrastusmahdollisuuksia veneilystä ratsastukseen.

Meillä Karjalohjalla ja Sammatissa asuu perheitä ympäri vuoden. Meillä on todella panostettu lasten hyvään ja laadukkaaseen kasvatukseen. On päiväkoteja ja kouluja, jopa kolmin kappalein. Kaksi kunnan koulua ja yksi yksityinen, Sammatin kyläkoulu.

Meillä kylä on täynnä tuttuja, täällä on turvallista asua. Vieraat kyllä tunnistetaan kyläraitilla. Uuden tuttavuuden kulkua seurataan ja huolehditaan siitä, ettei ketään jätetä yksin. Talven ajan ovat tutut asukkaat huolehtineet kesäkodeista. Lämmitystä on ylläpidetty, pihapiiriä seurailtu ja huolehdittu siitä, että kesäkoti on valmis vastaanottamaan sen asukkaat.

Maaseutu tarjoaa meille monipuolisen asuinseudun vuoden jokaisena päivänä. Kylällä on palveluita, matkat ovat kohtuullisia, mutta ennen kaikkea, maalla saa elää luonnon kanssa käsi kädessä. Täällä on puhdas ilma hengittää, vedestä voi nostaa kalaa ja elintarvikkeita saa hankittua suoraan tuottajalta. Osaavin tietysti kasvattaa, poimii tai metsästää ruokansa itse, omasta maasta.

Pidetään meidän yhteinen asuinseutumme elävänä ja tehkäämme työtä elinolojen säilyttämisen puolesta. Toivonkin oikein hyvää, kasvurikasta ja lämmintä kesää kaikille seudun asukkaille.

ANU-MARIA SANDELIN

Kirjoittaja on Keskustan Karjalohja-Sammatti paikallisyhdistyksen puheenjohtaja.

Kirjoittajavieras

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet