Huipulla tuulee

Rami Laitinen: Lohjako pyöräilyssä parhaaksi?

Lohjan kaupunginvaltuusto asetti syksyllä 2017 strategiseksi tavoitteeksi, että Lohja on Suomen paras pyöräilykaupunki vuonna 2021. Valtuuston linjanvedon mukaan lähtökohdat ovat hyvät koska Lohjan maisemat tarjoavat upeita elämyksiä maantiellä tai maastossa.

Pyöräilevä kaupunkilainen nostaa tavoitteelle peukun, mutta pohtii samalla, onko päätös verrattavissa Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön pari kolme vuotta sitten julistamaan utopistiseen visioon, jonka mukaan Suomi on vuonna 2020 Pohjolan paras urheilumaa. Kun tavoitteella (Lohja) ja visiolla (OK) on kuitenkin vissi ero, täkäläisten päättäjien rohkea ja kannatettava strategia kenties toteutuu.

Millaisia ovat pyöräilyreitit Lohjalla?

Maastopyöräilijälle Lohjanharjun polkujen ajettavuus on hyvä varsinkin Harjun urheilukeskuksen ja Perttilän – Muijalan seudulla. Itse veteraani-ikäisenä olen löytänyt harjun uraverkostoista reittejä, joilla vanhempi kuski pärjää ilman jonglöörin ominaisuuksia. Ja paitsi erinomaista peruskuntoilua, ikämiehen tasapaino on saanut ryhtiä mutkaisia polkuja ajellessa.

Vaativampia maastohaasteita löytyy eri puolilta Lohjaa. Maastopyöräilyn osalta valtuuston strategia olisikin yksinkertainen toteuttaa. Maastoa ei tarvitse miksikään muuttaa, tarvitaan vain reittien merkintä.

Valtuustostrategian toteutukselle maastoja vaativampi kohde ovat lohjalaiset pyöräilyväylät, joita suurin osa kaupunkilaisista käyttää työmatka- ja virkistyspyöräilyyn. Kohentamisen kohteita riittää.

Siitä kertoo Lohjan kaupungin liikenneturvallisuus-suunnitelman yhteydessä tehty asukaskysely. 84 prosenttia vastaajista katsoi, että pyöräilyn sujuvuudessa taajama-alueella ja keskustassa on merkittävästi parannettavaa. Muita kyselyssä tärkeäksi nähtyjä parannuskohteita olivat pyöräväylien määrä ja verkon kattavuus sekä polkupyörien pysäköintijärjestelyt.

Muistutetaanpa, että Lohjan kaupunki haastaa lohjalaiset työpaikat ja Lohjalla työskentelevät mukaan valtakunnalliseen Pyörällä töihin -teemapäivään ensi tiistaina 8.5.2018. Kaikkien teemapäivänä töihin pyöräilleiden sekä haastekilpailuun ilmoittautuneiden kesken arvotaan palkintoja, kuten uimalippuja Neidonkeitaalle ja Lohjan matkailun kylmälaukkuja.

Ja se tärkeä pointti: Teemapäivän yhteydessä voi antaa palautetta Lohjan pyöräilyolosuhteista.

Huipulla tuulee

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet