Kirjoittajavieras

Ilkka Lähteenmäki: Valeuutisten ja realismin taistelu paalupaikasta

Monia, epälemättä myös tunteita nostattavia esityksiä on päättäjille tulossa. Ilmaisuvapauden olosuhteissa myös lohjalainen printtimedia on ”kiitettävästi” täyttynyt ao. aiheista.

Seuraavassa muutama esimerkkipoiminta ”valeuutisiksi” luokiteltavista kannanotoista. Tämä on henkilökohtainen näkemys. Päällimmäisenä on havainto, että realismille ei ole löytynyt sijaa.

(Tynninharjun liittymä) Valeuutinen: ”Pahin harjun loukkaus on parhaillaan menossa”. Realismi: Meitä oli melkoinen joukko (valtuustoa myöten) sitä mieltä, että kiertoliittymä olisi monessa mielessä paras ratkaisu. Valitettavasti Ely-keskus oli ehdoton: eritasoliittymä – tai ei mitään liittymää. Valtio tukisi miljoonilla euroilla ainoastaan Tynninharjun eritasoliittymää.

Tässä ”valeuutisessa” on myös kokonaan unohtunut se, että lohjalaiset päättäjät estivät tässä Maksjoen alueen ajautumisen liikenteelliseen mottiin. Ravijoen alikulku pelastettiin ja uusi luokitus sallii alikulun myös kevyelle moottoriajoneuvoliikenteelle.

(Ravirata) Valeuutinen: ”Tynninharjun liittymäprojektissa uhrattiin myös Lohjan ravirata”. Realismi: Raviradan vuokralaisille ilmoitettiin asianmukaisesti jo aikaa sitten, että vuokra-aika loppuu. Lohjan kaupunki kaavoittaa alueen omaan käyttöönsä.

(Haikarin leirintä-alue) Valeuutinen: ”100 vakituista karavaanaria häädettiin jostain käsittämättömästä syystä pois Haikarista”. Realismi: Tässä ei ollut mitään ”käsittämätöntä”. Karavaanariyhdistys tiesi jo varhain, että kyseisen alueen vuokra-aikaa ei jatketa. Yritimme ahkerasti etsiä ja myös tarjota yhdistykselle uutta aluetta. Valitettavasti mikään tarjous ei karavaanareille kelvannut.

(Lohja Yhteislyseon lukio) Valeuutiset: ”Emme näe mitään syytä asettaa arkkitehtuuria terveyden edelle”. Realismi: Arkkitehti Aarne Ervillä on varmasti Suomessa runsaasti ns. monumentaalisia ja suojeltavia töitä. Lohjan lukio ei kuulu näihin. Kukaan ei voi myöskään täysin vedenpitävästi väittää, että uudisrakennuksessa ei 20–30 vuoden aikajänteellä esiintyisi homeongelmia.

Valeuutinen: ”Uudisrakentaminen olisi 20-30 vuoden aikajaksolla remontointia halvempi ratkaisu”. Realismi: Missään laskelmissa ei ole kiistatta osoitettu, että uudisrakennus olisi remontointia halvempi ratkaisu esitetyllä aikajaksolla.

Valeuutinen: ”Lukion opettajista ja opiskelijoista yli 90% kannattaa uudisrakentamista”. Realismi: Kukaan ei ole esittänyt tieteellisesti pätevää tutkimusta, siitä että tämä väite olisi faktaa. Realismi: Tietojen mukaan on ollut epävirallinen kysely, jonka mukaan n. puolet tästä kohderyhmästä olisi ”kallistumassa” uudisrakennuksen kannalle. Tätä ”tulosta” ei voi mitenkään markkinoida vahvana tukena (yli 90%) uudisrakentamiselle!

Epilogi

Eräs maailman mahtivaltion nykyinen päämies kutsuu hänestä kirjoitettuja uutisia säännöllisesti ”valeuutisiksi”. Hänen kannattajansa uskovat siihen ja ovat samaa mieltä. Onkohan meidän lintukodissamme Lohjalla kehittymässä samanlainen ilmiö: Valeuutisia aletaan pitää tosina?

Olen itse päättänyt äänestää lukion remontoinnin puolesta. Sillä ainakin turvaan osaltani kaksi asiaa: Lukio säilyy entisellä ja historiallisesti arvokkaalla paikalla. Samalla myös monikäyttöinen iso juhlasali jää edelleen lohjalaisten käyttöön. Uskon myös vakaasti, että valitulla urakoitsijalla (kuka se lieneekään) on olemassa vaadittava ammattitaito ja kokemus. Valvontaan löytyy varmasti myös ammattitaitoa ja kokemusta – sisältä tai ulkoa.

ILKKA LÄHTEENMÄKI

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (kok), vetovoimalautakunnan jäsen, Lohja.

Kirjoittajavieras

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet