A-P. PietiläA-P. Pietilä on päätoimittaja emeritus ja tietokirjailija.

Demarit valitsivat populismin

Ylivertaisuuden harha on yleinen ongelma politiikassa, jossa poliitikko näyttelee älykkäämpää kuin on.

On helppoa luvata eläkeläisille lisää rahaa, kun ei kerro sen johtavan palkansaajien verotuksen ja eläkemaksujen nostoon. Puhutaan vain eduista, ei niiden hinnasta.

Antti Rinne on demarien puheenjohtajana tuonut Suomeen sosialistisen populismin, jolla on karmeat jäljet.

Ranskan sosialistipresidentti Francois Holland lupasi äänestäjilleen lisää palkkaa, lyhyempiä työpäiviä ja rikkaiden veroihin jyrkkiä korotuksia. Politiikka johti Ranskan sosialistit rökäletappioon parlamenttivaaleissa. Vallan otti Emmanuel Macronin uusi puolue.

Venezuelan sosialistipresidentit Hugo Chaves ja Nicolas Maduro sosialisoivat maansa öljyvarat, tuhlasivat valtion rahat ja synnyttivät ruokapulan. He uskottelivat tasoittavansa tuloeroja, mutta he tasasivat kurjuuden koskemaan kaikkia.

Äänestäjillä on lyhyt muisti ja paha taipumus uskoa älyttömyyksiä."

Poskettomat lupaukset ovat kautta historian johtaneet taloudelliseen kaaokseen ja poliittiseen sekasortoon. Äänestäjillä on lyhyt muisti ja paha taipumus uskoa älyttömyyksiä.

Rinteen lupaus alle 1 400 euron eläkkeiden korottamisesta 100 eurolla maksaisi lähes 1,4 miljardia euroa vuodessa. Jotta eläkeläinen saisi 100 euroa lisää puhtaana käteen, korotuksen pitäisi olla 167 euroa. Näin laskee Eläketurvakeskus. Eläkeläiset maksavat pienistäkin tulonlisäyksistä 40 prosentin marginaaliveron. Tätä Rinteen laskuoppi ei hallitse.

Korotusten vaatijat eivät tiedä, miten talous ja verotus toimivat. Jotta palkansaaja saisi 3 300 euron bruttopalkan, pitää työnantajan suorittaa palkan lisäksi 1 700 euron työnantajamaksut. Työnantaja maksaa 5 000 euroa ja palkansaaja saa käteen 2 200 euroa.

Palkkakulujen lisäksi yrityksellä on hallinto-, vuokra-, tarvike- ja rahoituskuluja. Kaikkien kulujen kattamiseksi työntekijän pitää synnyttää yritykselle lisäarvo, joka on 2–3 kertaa bruttopalkan suuruinen. Jos se ei toteudu, työntekijä ei ole kannattava ja yritys joutuu vähentämään väkeä.

Antti Rinteen pitäisi tuskailla vuosi yritysjohtajana, jotta hän ymmärtäisi puheidensa päättömyyden.

A-P. Pietilä

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet