Kirjoittajavieras

Heidi Himmanen: Joululahjoja ja uuden vuoden toiveita

Teemu Vestovuo

Lohja oli monta vuotta Suomen ainoa vapaaehtoisesti kaksikielinen kunta. Vuosista 2015 ja 2016 alkaen vapaaehtoisesti kaksikielisiksi tulivat myös Manner-Suomen viimeiset ruotsinkieliset kunnat Korsnäs, Luoto ja Närpiö. Kunta on kaksikielinen, jos sen vähemmistökieli on äidinkieli 3000 asukkaalle tai vähintään 6– 8 prosenttia väestöstä. Lohjalla tämä ei täyty, vaikka ruotsinkielisiä on määrällisesti saman verran kuin Siuntiossa.

Me ruotsinkieliset arvostamme Lohjan kaksikielisyyttä ja sen tuomia mahdollisuuksia, vaikka moni meistä pärjää myös suomen kielellä. Tärkeimmät ruotsinkieliset palvelut Lohjalla ovat varhaiskasvatus ja koulut keskustassa sekä Virkkalassa. Nämä onkin järjestetty upeasti. Silti odotamme uuden Laurentiustalon valmistumista. Toivottavasti silloin myös yhteistyö suomen- ja ruotsinkielisten koulujen välillä tiivistyy. Pidämme arvokkaana, että ruotsinkielinen yläkoulu ja lukio, Källhagens skola ja Virkby gymnasium, sijaitsevat Lohjalla Virkkalassa. Tämän mahdollistaa yhteistyö Inkoon ja Siuntion kanssa. Toivomme tälle yhteistyölle menestystä ja riittävästi nuoria pitämään koulut täällä myös tulevaisuudessa.

Joulun alla Lucia näkyi muun muassa valtuuston kokouksessa ja joulumarkkinoilla. Myös suomenkielisissä piireissä Luciaa pidetään valon ja ilon tuojana. Lohjan seurakunta on suomenkielinen seurakunta, joka järjestää monipuolista toimintaa myös ruotsiksi, ja tänäkin jouluna ohjelmaa oli paljon Lohjalla ja Virkkalassa. Kaupungin viralliset terveiset ovat välittyneet kahdella kielellä muun muassa 6.11. Svenska dagen -juhlassa, Lohjan Pohjola-Nordenin 70-vuotisjuhlissa ja 7.12. Uudenmaan RKP:n joulukalenterissa. Näissä Lohjan johtavat virkamiehet kertoivat olevansa ylpeitä kaupungin kaksikielisyydestä ja korostivat, että se on osa historiaamme ja tulevaisuuttamme.

Olemme iloisia niistä ruotsinkielisistä palveluista, joita saamme sekä kaupungilta että yksityisiltä palveluntarjoajilta. Samalla toivomme, että niistä tulisi näkyvämpiä ja helpommin saavutettavia. Kaiken kaikkiaan olemme tyytyväisiä, että saamme elää kahdella kielellä Lohjalla, Suomen ainoassa vapaaehtoisesti kaksikielisessä kunnassa, jossa enemmistökieli on suomi.

HEIDI HIMMANEN

Kirjoittaja on Lohjan RKP:n puheenjohtaja ja Lasten, nuorten ja perheiden lautakunnan jäsen.

Kirjoittajavieras

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet