Heli Ilaskari

Onko Espanjassa talvea?

Espanja ja lumi.

Kuulostaako sanapari sinun korvaasi erikoiselta yhdistelmältä? Espanjahan tunnetaan enemmänkin lomarannoistaan.

Erikoiselta lumi ainakin näytti, kun viime marraskuun alussa ajoimme muuttokuormamme halki eteläisen Espanjan. Sierra Nevadan vuoret hohtivat häikäisevän valkoisina auringossa. Ajamamme moottoritie oli ollut suljettuna lumipyryn vuoksi vain hieman aikaisemmin.

Moni ei ehkä tiedä, että Espanjassa on kymmeniä laskettelukeskuksia. Niinpä rantaloman sijaan tänne voikin tulla vaikka hiihtolomalle.

Satunnaisesti lunta on tupruttanut Manner-Espanjan eteläisiä lomarantoja myöten. Tosin se on sulanut nopeasti pois. Jos siis talvella mielii uimarannalle, kannattaa matkustaa pikemminkin Kanariansaarten eteläosiin.

Entä Espanja ja kylmä? Edes näitä sanoja eivät kaikki osaa kuvitella yhteen.

Mutta totta puhuen olen palellut täällä enemmän kuin Suomessa – joskin lähinnä sisätiloissa.

Jos näin keskitalvella aurinko paistaa, ja on tyyntä, on meillä Jáveassa iltapäivällä ihan kesäisen lämmin. Mutta kirkkaana yönä lämpötila voi pudota huimasti.

Esimerkiksi tänä aamuna mittari näytti ulkona vain +3 astetta. Alempana laaksossa oli pakkasta. Meillä sisällä oli sentään reilut +16 astetta, vaikka keskuslämmitys oli päällä.

Taloissahan ei ole lämpöeristystä, ainakaan meilläpäin. Tuplaikkunat meillä tosin on.

Kosteus tekee talvisen kylmyyden vieläkin hyytävämmäksi. Jos täällä asunto on pohjoisen suuntaan, on kosteus ja koleus melko varmaa. Lenkkeillessä olen ihmetellyt, että katujen ja rakennusten varjoisat puolet eivät näytä kuivuvan edes aurinkoisina päivinä.

Kesällä voi toisaalta olla hyvinkin helteistä ja pitkä sateeton jakso. Jos kaipaa tasaisen leutoa ilmastoa, ympäri vuoden, ovat Kanariansaaret varmempi valinta. Ja sielläkin lähinnä saarten eteläosat.

Asuimme Teneriffan pohjoisosassa, La Orotavan laaksossa kolmisen vuotta. Siellä kotimme oli 350 metrin korkeudella. Saattoi olla pitkiäkin pilvisiä jaksoja, eikä aurinko edes näyttäytynyt.

Niinpä täällä Jáveassa olemme nyt nauttineet aurinkoisista päivistä kissojen kanssa.

Heli Ilaskari

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet