Kirjoittajavieras

Annmarie Kuurto: Eväitä menestykseen

Heli Kurimo

Keskellä Lohjan keskustaa seisoo iso keltainen yli 100-vuotias rakennus Puu-Anttila. Sen koulunpenkkejä ja puisia rappukäytäviä ovat kuluttaneet monet ikäpolvet, ja sen seinät kuulleet monia mielenkiintoisia tarinoita vuosien varrella. Rakennus oli pitkään tyhjillään. Monet surivat historiallisen rakennuksen kohtaloa, kun se seisoi pimeänä keskustan paraatipaikalla.

Rakennus on herännyt uuteen eloon ja iltaisin sen ikkunoista näkyy valoa, mikä on ilahduttanut ohikulkijoita. Joulumarkkinoiden aikaan ulko-ovet kävivät tiuhaan. Kylmästä ilmasta huolimatta ihmisistä huokui lämpö ja rakkaus vanhaa rakennusta kohtaan. Kun vielä kaikki tarpeelliset talon käyttöön liittyvät asiat saadaan kuntoon, voidaan taloa kehittää sen arvoisella tavalla, ja elävöittää siltä osin kaupungin keskustaa vireänä käynnistyneen yritysyhteisön toimesta.

Tutkijat Juho Kiuru ja Tommi Inkinen tutkivat pääkaupunkiseudun tulevaisuuden innovaatiokeskittymien sijoittumispaikkoja tarkastelemalla mm. sitä, missä sijaitsevat osaamista vaativat työpaikat sekä suvaitsevat ja hyvin koulutetut asukkaat, kuten teknologia- ja it-alan ihmiset, eli ns. luova luokka. Tällä hetkellä merkittävin innovaatiokeskittymä sijaitsee Helsingin keskustassa. Espooseen on myös keskittymässä luova ja innovatiivinen toiminta. Kun tähän lisätään pääkaupunkiseudun runsas asuntojen ja toimitilojen tarjonta, vetää se väkeä puoleensa.

Miten me pysymme kehityksen mukana, tarjoamme nuorille ja koulutetulle väelle kiinnostavuutta, pidämme kaupunkimme elinvoimaisena ja ilmapiirin positiivisena?

Tänä keväänä yhtenä hallitsevana asiana tulee olemaan kaupungintalouden tasapainottamistoimet. Jotta tämä ei tarkoittasi vain leikkauksia ja syvää syöksykierrettä, tulee kehittää sellaisia toimia, joilla on myös positiivisia vaikutuksia. Verojen ja maksujen korotuksilla voidaan kerätä rahaa kaupungin kassaan, muttei välttyä negatiivisilta vaikutuksilta ostovoimaan.

Paikallaan pysyminen ei riitä eikä keskittyminen vain olemassa olevien palveluiden ylläpitämiseen ja perinteisen elinkeinopolitiikan toteuttamiseen. Elinvoimaisuuteen ja talouskasvuun tarvitaan panostuksia, jatkuvaa uudistumista ja halua tarttua uusiin mahdollisuuksiin. Menestykseen tarvitaan helppojen ja perinteisten ratkaisujen sijaan rohkeutta, luovuutta ja yhteistä tahtoa kehittyä.

ANNMARIE KUURTO

Kirjoittaja on Lohjan Innovaatiokeskus Innocello ry:n toiminnanjohtaja.

Kirjoittajavieras

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet