Kirjoittajavieras

Pentti Salmela: Muuttunut metsä

Heli Kurimo

Ennen kaikkea metsä on pyhättö, jossa ihminen ei riehu eikä revi. Metsä on paikka, jossa istutaan aivan hiljaa, kunnes kuuluu pienten jalkojen rapina.” (P. Linkola)

Suomalaisilla on metsään kohtalonomainen yhteys. Metsä on ollut meille elinkeinon lähde, suoja ja virkistyspaikka.

Nyt kun ihminen on alistanut kaikki maapallon luonnonvarat oman hyvinvointinsa kasvattamiseen, metsästäkin on tullut pelkkä raaka-ainevarasto, jota metsäteollisuus hyödyntää omiin tarkoituksiinsa omalla tavallaan. Aluksi kaikki toimi. Metsästä saatiin teollisuudelle tuottoja sekä kansalaisille työpaikkoja ja hyvinvointia. Mutta jossain vaiheessa kehitys kääntyi ihmistä vastaan. Vuoteen 2019 mennessä metsäyhtiöiden voitot ovat kasvaneet miljardeihin. Samaan aikaan niiden henkilömäärä on supistunut kaiken aikaa. Tämä tuottavuuden lisäys ei välttämättä koidu yrityksen hyväksi, vaan osa voitoista jaetaan pörssisijoittajille.

Metsäteollisuudella menee hyvin. Selluloosalla on maailmalla kysyntää. Erityisesti Kiinan vienti vetää. Kymmenet miljoonat kiinalaiset ovat vaurastuneet ja ryhtyneet käyttämään vessapaperia. Suomeen perustetaan jättiläismäisiä selluloosatehtaita. Äänekosken tehdas käynnistyi pari vuotta sitten. Kuopion ja Kemijärven tehtaita rakennetaan. Nyt EU:n ja Suomen asiantuntijat kiistelevät, kestävätkö metsämme kasvavat hakkuut.

Kaikki eivät näe kehitystä valoisana. Heille metsä on enemmän kuin pelkkä teollisuuden hyödyntämä puupelto. He kammoksuvat avohakkuita, jotka muuttavat metsämaiseman raiskioksi. Heistä on murheellista se, että metsämme muunnetaan mainoskrääsäksi, jotka tungetaan postiluukuistamme sisään tai kuskataan toiselle puolelle maapalloa ja huuhdotaan alas vessanpöntöistä. Heistä ei ole oikein, että osan metsiemme tuotosta käärii kasinotalous.

Metsä saattaa edelleen tarjota meille pelastusmahdollisuuden. Sen viisas käyttö vähentää hiilidioksidipitoisuuden nousua ilmakehässä. Uusilla puupohjaisilla tuotteilla voidaan korvata ilmastolle ja merille haitallisten aineiden sekä tuotteiden käyttöä. Näille innovaatioille voi toivoa nopeaa toteutumista. Ne tarjoavat metsillemme nykyistä kunniallisemman käytön.

Pentti Salmela

Kirjoittaja on tietohallintopäällikkö evp. ja tietokirjailija.

Kirjoittajavieras

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet