Kirjoittajavieras

Klaus Turhanen: Hiilidioksidi sisällä

CO2 eli hiilidioksidista keskustellaan paljon ilmaston lämpenemisen takia. Toisaalta pitäisi myös keskustella sisäilman hiilidioksiditason vaikutuksista ihmisiin.

Törmäsin työasioissa mielenkiintoiseen Harvardin yliopiston tutkimukseen: Associations of Cognitive Function Scores with Carbon Dioxide, Ventilation, and Volatile Organic Compound Exposures in Office Workers: A Controlled Exposure Study of Green and Conventional Office Environments.

Aikamoisen nimihirviön takaa paljastuu mielenkiintoinen tutkimus. Oikea ja jatkuva ilmanvaihto on ensisijaisen tärkeä rakennusten hyvinvoinnin kannalta, hetkeksikään sitä ei voi pysäyttää, sen me tiedämme jo. Entä oikean ilmanvaihdon vaikutus ihmisiin? Mainitussa tutkimuksessa havaittiin suora riippuvuus älyllisten suoritustasojen ja CO2-tasojen välillä. Tutkimuksessa perustaso oli 550ppm (part per million). Kun taso nostettiin 945ppm, suoritustaso laski 15% ja 1400ppm kohdalla älyllinen suoritustaso laski alkuperäisestä peräti 50%!

Olen nähnyt mittaustuloksia koululuokasta, jossa oli huono ilmanvaihto. CO2 tasot nousivat pahimmillaan yli 2500ppm. Eräässä päiväkodissa tasot nousivat hetkellisesti yli 2000ppm. Eipä voi lapsia syyttää, jos eivät mitään opi, mikäli CO2-tasot ovat tuota luokkaa. Jos ja kun joku kehuu, kuinka pitkissä neuvotteluissa ”ilmakin oli tosi paksua”, voi todeta, ettei siellä paljon järki juossut.

Nyt herää kysymys minkälaiset ovat CO2 tasot Lohjan kouluissa ja päiväkodeissa? Yksinkertainen konsti saada lapset oppimaan paremmin ja keskittymään opiskeluun on hoitaa ilmanvaihto kuntoon. Itse kunkin on hyvä pitää sopiva ilmanvaihto työpaikoillakin, jotta työ on tuottavaa ja mielekästä. Toivottavasti Monkolossa on ilmanvaihto kohdallaan, ettei CO2 tasot nouse liian korkeiksi etenkään, kun päätettäessä koulujen rakennushankkeista ja säästölistoista.

KLAUS TURHANEN

Kirjoittaja on maailmanmatkaaja, Aasian kulttuureiden opiskelija ja toimitusjohtaja, Lohja.

Kirjoittajavieras

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet