Heli Ilaskari

Etsimme taas kotia

Vuokranantaja järjesti jymy-yllätyksen: Vakituiseksi kodiksi vuokraamamme talo pantiinkin myyntiin. Syynä on kuulemma omistajien avioero. Vähän se kyllä ihmetyttää, sillä vastahan he olivat menneet naimisiin.

Vuokrasopimus ei tosin myyntiä kiellä. Mutta kunnioittaako uusi omistaja sopimusta, on toinen juttu. Siksi on viisasta etsiä uutta kotia, ennen kuin joutuu tyhjän päälle.

Täällä Jáveassa se ei ole helppoa. Omistajat ovat huomanneet, että saavat viikon lomavuokrauksesta enemmän kuin vakituiselta vuokralaiselta kuukaudessa. Niinpä ne harvat ja hyvät pitkäaikaisesti vuokrattavat viedään heti käsistä.

Toki muutamalla tuhannella kuussa saisi vuokrattua mukavan talon. Mutta valitettavasti se ylittää reilusti meidän budjettimme.

On muistettava, että vuokran lisäksi myös kulut ovat täällä korkeat. Omat kulumme liki kymmenkertaistuivat Teneriffaan verrattuna. Kaasuun, sähköön ja veteen saa helposti hujahtamaan muutaman satasen kuussa. Omistaja oli kuulemma saanut viime elokuussa jopa yli seitsemänsadan euron vesilaskun.

Moni pitää minua varmaan höperönä, sillä minua harmittaa eniten kissojen puolesta. Varsinkin jo hauraassa kunnossa olevalle Okko-vaarille jatkuva muuttaminen on iso stressi. Ja kuormittavathan isot muutokset sekä epävarmuus myös meitä muita ikääntyneitä.

Mutta ei auta. Koti täytyy löytää.

Siksi olemme laajentaneet tutkimusretkiä myös Jávean ulkopuolelle. Tosin tarjontaa ei ole järin runsaasti sielläkään. Emme kuitenkaan vielä haluaisi tarttua siihen viimeiseen oljenkorteen, eli palata Suomeen.

Kieltämättä koti-ikävä tuttuihin Länsi-Uusimaan maisemiin alkoi hieman kaihertaa, kun puoli sukua oli sieltä visiitillä reilu viikko sitten.

Täkäläisiin maisemiin taisivat hekin tykästyä. Mutta valitettavasti säät osuivat olemaan erityisen viileät ja tuuliset.

Oli poikkeuksellisen pureva tuuli, kun seurue tassutteli Jávean kuuluisan hiekkarannan laitaa. Nyt se oli autio, vaikka se kesällä on tupaten täynnä turisteja.

Serkkutyttö tokaisi osuvasti:

”Miksi ette muuta Hankoon, jos te kerran niin paljon tykkäätte tämmöisestä!”

No, emme me ihan Hankoon halua. Mutta eihän sitä koskaan tiedä, josko vielä jonain päivänä palaamme Länsi-Uusimaalle.

HELI ILASKARI

Kirjoittaja on Länsi-Uudeltamaalta Espanjaan muuttanut kirjailija.

Heli Ilaskari

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet