Kirjoittajavieras

Päivi Kuitunen: Keisarilta puuttuu vaatteet

Heli Kurimo

Kirjoitin samalla otsikolla sote- ja maakuntauudistuksesta vuosi takaperin. Nyt käytävissä eduskuntavaaleissa luodaan suuntaviivat seuraavalle uudistukselle.

Kokoomusta lukuun ottamatta kaikki muut puolueet hyväksyvät uuden mallin rakentamisen maakuntien varaan, Kokoomukselle riittää nykymallin kehittäminen.

Maakuntamallilla väitetään saavutettavan leveämmät hartiat sote-uudistuksen toteuttamisessa. Minulle väite on käsittämätön. Miten yhden byrokraattisen portaan rakentaminen Suomen kokoiseen maahan lisäisi käytettävissä olevan rahan määrää? Asioista tehdään ilmeisesti tahallaan niin monimutkaisia, että ihmiset kokevat voimattomuutta, eivätkä jaksa enää perehtyä. Nyt tarvittaisiin rohkeutta ymmärtää, että hallinnon lisääminen ei voi parantaa terveydenhoitoa.

Suomi on niin pieni maa, että jos leveämpiä hartioita tarvitaan, riittää siihen valtio ja valtion lainsäädäntö. Jos terveyspalvelut tuotetaan yliopistollisen sairaaloiden ympärille muodostettujen kuntayhtymien kautta, voitaisiin valtion lainsäädännöllä taata riittävä hoito koko maahan. Kuntaliitoksiin en enää yllyttäisi. Byrokratiaa ei tarvita lisää, vaan sitä pitää vähentää! Kuntayhtymät ovat jo joutuneet säästämään ja niiden toiminta on tehostunut.

On sinisilmäistä kuvitella, että sellainen malli voisi syntyä, jossa kaikille taattaisiin samanlaiset palvelut. Nyt yksityiset palveluntuottajat tuottavat terveyspalveluita työssäkäyville, osittain työnantajien rahoittamana ja useilla on myös erilaisia terveysvakuutuksia turvaamassa palveluita.

Ongelmana on, miten tuotetaan palvelut hyvin niille, jotka eivät kuulu työterveyden tai vakuutusten piiriin? Siihen ei tarvita mitään hallinnon lisäyksiä, vaan selkeitä suunnitelmia ja inhimillisyyttä julkisten palvelujen kuntoon saattamista. Jos siis joku vaalilupaus kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, se usein myös on sitä.

PÄIVI KUITUNEN

Kirjoittaja on yrittäjä, Lohjan kaupunginvaltuutettu (kok).

Kirjoittajavieras

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet