Kirjoittajavieras

Klaus Turhanen: Politiikan peliä

Eduskuntavaalit ovat kuumimmillaan ja Lohjaltakin on varsin moni pyrkimässä Arkadianmäelle. Merkittävä osa lohjalaisista ja naapurikuntien ehdokkaista on jollakin muotoa kunnallispolitiikassa mukana, joten paikallisilla äänestäjillä on kohtuullinen näkemys ehdokkaista. Mutta, onko ehdokkaasta oikeasti tekijäksi valtakunnantason politiikassa?

Valitettavan moni poliitikko on viranhaltijoiden vietävissä ja rahan ymmärrys on keskimäärin omien vuositulojen verran. Tällaiset henkilöt keskittyvät kiistelemään tonneista ja kymppitonneista, mutta eivät ymmärrä miljoonista. Entä ovatko ehdokkaat valmiita oikeasti kuuntelemaan äänestäjiä, vaiko ovatko he ylimielisen tietäväisiä asioiden hoidosta? Näitä asioita sopii itse kunkin miettiä ehdokasta valitessaan. Rikostuomion saaneita on ehdokkaina jonkin verran kaikissa puolueissa. Toivottavasti jäävät ilman ääniä!

Eduskuntavaalit ovat vieneet huomion Lohjan kaupungin säästötalkoista. Kuten olemme huomanneet, esille on tullut kaiken maailman pikkusäästöjä. Koulujen sulkemisetkin ovat lähinnä näennäissäästöjä, joista ajan mittaan koituu huomattavia lisäkuluja, sosiaalipuolen ongelmia, rakennusinvestointeja yms. kuluja.

Ehdotan säästötoimenpiteenä kahden viikon lomautusta kaikille niille kunnan palveluksessa oleville henkilöille, jotka eivät suoraan palvele lohjalaisia. Tällaisia henkilöitä lienee noin 2000 Lohjan kaupungin noin 3300 työntekijästä. Tällä tavoin olisi mahdollista säästää 3-4 miljoonaa, palkat, sosiaali- yms. kulut laskien, eikä se kuitenkaan rokottaisi aivan pahasti työntekijöitä. Ymmärrän toki, ettei tällä paikattaisi rakenteellisia ongelmia, mutta tällainen toimenpide on tehtävissä varsin nopeasti ja säästö olisi merkittävä. Samalla toki voisi karsia tarpeettomia ylempiä virkamiehiä ja saada sillä tavoin lisäsäästöä.

Oikeilla jatkotoimilla olisi mahdollista saada Lohjan muuttotappio kääntymään muuttovoitoksi ja siten parantaa kaupungin taloutta pitkässä juoksussa.

Onnea paikallisehdokkaille vaaleihin!

KLAUS TURHANEN

Kirjoittaja on maailmanmatkaaja, Aasian kulttuureiden opiskelija ja toimitusjohtaja.

Kirjoittajavieras

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet