Kirjoittajavieras

Ilkka Lähteenmäki: Valkokankaalla nähtyä

Teemu Vestovuo

Sain Laurealta kutsun Kari Tapiosta kertovan ”Olen suomalainen”- elokuvan kutsuvieras näytäntöön 29.8. 2019. En mitenkään halua luoda mielikuvaa, että olisin ollut Kari Tapion ”henkiystävä”. Mutta molempien vuosikymmeniä kestänyt polku viihdeteollisuudessa sisälsi myös runsaasti polkujemme risteytymisiä, jotka osaltaan tekivät meistä enemmän kuin ”hyvän päivän tuttuja”. Yhteinen samanaikainen taipaleemme alkoi D-tuotannon palveluksessa vuonna 1968.

Niin tai näin, ajelin Hyvinkäälle kieltämättä mieluimmin suurehkojen kuin pienehköjen odotusten kanssa.

Näytännön alussa ohjaaja Aleksi Mäkelä ja Kari Tapion roolia näytellyt Matti Ristinen kertoivat ajatuksiaan tämän elokuva teosta. Se tieto ei yllättänyt, että tekijöillä oli edessään erittäin suuren ja kattavan materiaalin läpikahlaus. Se ainakin oli hyvä ratkaisu, että katsojat saivat nauttia Kari Tapion alkuperäisistä lauluäänityksistä. Matti Ristinen totesi infossa, että häneltäkin löytyy lauluääntä, mutta Tapion hittien uudelleen äänittäminen ei käynyt edes mielessä.

Kaikin puolin onnellinen päätös.

Päällimmäiseksi jäi kuitenkin tieto, että Kari Tapion perhe (pojat etunenässä) halusivat elokuvalla ”kunnioittaa Kari Tapion muistoa ja että isä ansaitsin tämän elokuvan”.

Mitä pitemmälle elokuva kulki niin samalla ahdistukseni kasvoi. Oliko omaisten lähtökohta todella se, että pääosaan nousivat kohtaukset Kari Tapion elämän synkimmistä hetkistä?

Humalassa räyhäävä ja kylpyammeeseen sammut roolihahmo oli mm. kohtaus, joka ei mitenkään kunnioittanut Kari Tapion elämäntyötä ja hänen suomalaisille antamia elämyksiä.

Laajalti on tiedossa, että kuningas alkoholi oli suuressa roolissa laulajan elämässä. Mutta miksi jälkipolvi tässä elokuvassa hyväksyi kohtaukset, jotka eivät missään mielessä olisi nähdyssä määrin saaneet olla elokuvan keskeisintä sisältöä.

Tämä puolitoistatuntinen oli yksi epämiellyttävimpiä elokuvakokemuksiani. Se ei kuitenkaan himmentänyt omaa henkilökohtaista suhdettani Kari Tapioon ja hänen musiikkiinsa.

Ilkka Lähteenmäki

Kirjoittaja on Lohjan kaupunginvaltuutettu (kok.), viihdetyöläinen.

Kirjoittajavieras

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet