Kirjoittajavieras

Merja Laaksonen: Kun ei koskaan tarkoittaakin aina

Heli Kurimo

Yritin äskettäin vastata kyselyyn liikkumistavoistani pyöräilijänä tai jalankulkijana. Menin kuitenkin lukkoon ensimmäisen kysymyksen kohdalla.

Koska aina käytän pyöräillessäni kypärää, en tiennyt, miten vastata kysymykseen ”En käytä pyöräillessä kypärää” kun vastausvaihtoehdot olivat ”Usein – Joskus – Harvoin - En koskaan”. Tiedustelin pikaisesti kyselyn tehneeltä konsulttiyritykseltä, olisiko kysymys ja sen kaltaiset muut kysymykset mahdollista muotoilla selkeämmin esimerkiksi muotoon Käytätkö kypärää pyöräillessäsi? Konsultti vastasi sähköpostiini kiitettävän nopeasti todeten, että vastaavanlainen kysymyksenasettelu on ollut useassa kyselyssä käytössä ja kyselyihin on saatu runsaasti vastauksia. Onneksi hän myös kertoi minulle oikean vastauksen.

Viime aikoina on uutisoitu paljon perimän ratkaisevasta vaikutuksesta siihen, minkälaisia ihmisiä meistä tulee. Siksi en lannistu huonosta käsityskyvystäni ja vastaa myönteisesti eräästä tv-ohjelmasta tutuksi tulleeseen kysymykseen ”Pitääkö olla huolissaan”. Syytän sen sijaan geenejäni. Kirjailija-tutkija Teemu Keskisarja totesi äskettäisessä ansiokkaassa Aleksis Kivi –esitelmässään, että on varsin todennäköistä, että Aleksis Kivi Siuntiossa vuosia asuttuaan kuvaili siuntiolaisia kirjojensa henkilöhahmoissa. Perimässäni saattaa siis hyvinkin olla Jukolan Jussin jukuripäisyyttä ja yksioikoisuutta. Toivonpa vain, että muut kyselyyn vastanneet ovat minua fiksumpia ja osaavat vastata ei koskaan, kun vastaus on aina.

Syyskiireiden lomassa on ollut mukavaa saada viettää aikaa myös hieman rennommissa merkeissä. Esimerkiksi Siuntio-päivä oli tänä vuonna erittäin leppoisa ja kaikin tavoin mukava tapahtuma. Ja vaikka ensi vuodelle, jolloin Siuntio täyttää 560 vuotta, on luvassa ehkä hieman erinäköinen Siuntio-päivä, ainakin minusta on mukavampaa, jos päivä pysyy kohtuullisen kokoisena markkinahumuisen suurtapahtuman sijaan.

Ilokseni sain myös osallistua Lohjan sairaalan 40-vuotisjuhlaan viime viikolla. Sekin oli lämminhenkinen ja antoisa tapahtuma. Voimme olla erittäin ylpeitä sairaalastamme. Sairaalan johtava lääkäri, Tom Löfstedt, kuvaa sairaalaa Radio Vega Västnylandin haastattelussa niin osuvasti, ettei sen paremmin oikein voisi sanoa: ”Se on suuri ja pieni sairaala, ilman hierarkkisia kynnyksiä.”

Merja Laaksonen

Kirjoittaja on valtuutettu, kunnanhallituksen puheenjohtaja, Siuntio.

Kirjoittajavieras

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet