Kirjoittajavieras

Pentti Salmela: Suomen kansan viisautta

Heli Kurimo

Tietotekniikkaa pidetään niin uutena asiana, että siihen eivät mitkään vanhat säännöt päde. Mutta ehkei mikään ole niin uutta kuin luullaan? Työtä on aina tehty ennenkin ja tekemisessä aina ollut olemassa tietyt, lainalaisuudet. Tähän viittaa sekin, että Suomen kansan sananlaskuihin on talletettu paljon systeemityöhön soveltuvaa viisautta:

”Korkia kuorma o korija ajjoa mutt o herkkä kaatumaan.” (Metsäpirtti)

Kuinka moni IT-projekti onkaan kaatunut siihen, ettei rakentamisen kultaisesta ”keep it simple -säännöstä” ole pidetty kiinni. Tässä selvästikin varoitetaan Apotti -tyyppisestä mammuttihankkeesta. Norsukin voidaan kuulemma syödä, kunhan se tehdään pienissä paloissa.

”Mestar saa puolet fuskat, säll vähä, mut opp’poik ei yhtä hiukka.” (Rauma)

Tämä sopii systeemityömappeihin ja -ohjeisiin sekä siihen, miten ohjeita sovelletaan.

”Parempi viikko vuntierata ku tehlä päivä tyhjää työtä.” (Hollola)

Tällä viitataan selvästikin IT-järjestelmän suunnittelun tärkeyteen.

Jossain sanonnassa varoitetaan asettamasta ”pukkia kaalimaan vartijaksi”. Tämä olisi pitänyt muistaa, kun Steven Elopin nimitettiin Nokian toimitusjohtajaksi. Kaalimaalle kävi huonosti, mutta pukki poistui kylläisenä.

”On nii kiire, ettei ehi paskalle kyykistyä.” Eli kiirehtimällä työ kun työ tulee huonosti tehtyä. Jälki on ns. ”juosten kustua”. Tämä viisaus olisi pitänyt muistaa, kun Apotti -järjestelmän hankintapäätöstä tehtiin. Tietoviikossa (9.6.2016) kirjoitettiin näin: ”Helsingin kaupunginhallituksen tietotekniikkajaosto pelkää, ettei uudesta Apotti -potilastietojärjestelmästä ole tarpeeksi tietoa. Päätös Helsingin osallistumisesta pitäisi kuitenkin tehdä tällä viikolla. Viivyttely voi aiheuttaa harmia, mutta toisaalta järjestelmän mahdolliset puutteet hirvittävät.”

Näin sitä tehdään päätöksiä silloin yli 600 miljoonan IT -hankkeesta!

”Kolokko on kone kaverina kaiken päivää kahen olla, vilu rinnalla robo-neijon yötä yhessä vietteä.” (Jämsä, 2016) Eli ihminen ei viihdy yhä hurjempaa vauhtia teknistyvässä maailmassa. Ja mitenkähän ne sosiaaliset suhteetkaan oikeasti hoituvat Some-maailmassa?

Maailma on näköjään muuttunut kovin vähän. Kansan keskuuteen on kertynyt viisautta, jolla olisi edelleen käyttöä.

 

Kirjoittajavieras

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet