Eero Heinäluoma

Miksi punastua?

Olin viikko sitten Yhdysvalloissa juhlimassa Suomen ja Ruotsin Amerikan-siirtolaisten 375-vuotista historiaa.

Vuonna 1638 Delawareen rantautuivat ensimmäiset siirtolaiset kahdella laivalla, joissa matkusti suomalaisia ja ruotsalaisia.

Suomalaiset veivät mukanaan tuon aikaista osaamista. Kulotus, hirsiliitos ja sauna kuuluivat suomalaistuliaisiin. Hirsiliitoksesta tuli uudisasukkaiden vakiotapa rakentamisessa ympäri maan. V-muotoinen loveaminen oli aikansa innovaatioita, jota käyttäen tehtyjä hirsitaloja löytyy vieläkin.

Suomalaiset ystävystyivät myös intiaanien kanssa. Suomalaisalueilla syntyi rauhanomainen rinnakkainelo alkuperäisväestön kanssa. Intiaaniväestöä ja suomalaisia yhdisti kunnioitus luontoon, metsäasuminen ja myös suhde saunaan.

Tänään Suomesta tunnetaan Yhdysvalloissa edelleenkin korkea työmoraali ja suomalaisen sanan pitäminen. Moni amerikkalainen muistaa, että Suomi oli ensimmäisen maailmansodan jälkeen se maa, joka maksoi velkansa USA:lle takaisin.

Sibelius, Alvar Aalto, Nokia, Marimekko ja Angry Birdsit ovat nekin löytäneet paikkansa monen amerikkalaisen Suomi-kuvassa.

Viikonvaihteen juhlissa kehuttiin Suomea ja Ruotsia monin tavoin. Tunnustan, että varapresidentti Bidenin Suomi-kehut olivat niin vuolaita, että punastelin useampaan kertaan.

Suomi sai kehuja niin tasa-arvosta, kansainvälisestä vastuuntotosta kriisien hoidossa kuin koulutuksen saavutuksistakin. Suomen koulun menestyksestä puhuivat niin varapresidentti, amerikkalaiset senaattorit ja Delawaren kuvernööri kuin tavalliset tapaamani amerikkalaisetkin.

Monet kysyivät syitä menestykseemme. Kerroin peruskoulumme tasa-arvoisesta filosofiasta, opettajiemme korkeasta osaamisesta ja opettajan työn arvostuksesta. Lähes neljäsataa vuotta sitten Atlantin taakse lähteneistä muuten osasi lukea ja kirjoittaa kunnioitettavat 80 prosenttia.

Jouduin myös sanomaan, ettei tulevaisuutemme ole ongelmaton. Kouluissa on paljon samoja ongelmia kuin maailmalla. Suuri kysymys on, miten säilyttää koulujen työrauha ja opettajantyön houkuttelevuus lahjakkaiden nuorten parissa.

Suomella on hyvä maine maailmalla.

Neljän vuosisadan takaisille arvoille voi tänäänkin rakentaa. Niihin kuuluvat työnteko, luotettavuus ja usko sivistyksen voimaan.

 

Eero Heinäluoma

Eero Heinäluoma

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet