Eero Heinäluoma

Raivoa vakuuksista

Kreikan velkoihin liittyvistä vakuuksista käyty keskustelu on käynyt kuumana jo kaksi vuotta. Valtiovarainministeri Urpilainen on joutunut raivoisan kritiikin, suoranaisen pilkan kohteeksi.

Miksi? Suuri synti on ollut se, että hän on toiminut niiden lupausten mukaan, joita hän vaalitaistelussa 2011 antoi.

Urpilainen ei hyväksynyt EU-tukijärjestelyjä ilman, että virheitä tehneet yksityiset sijoittajat kantavat oman vastuunsa eikä ilman, että Suomen osallistumiselle saadaan vakuuksia mahdollisten maksuhäiriöiden varalta.

Ennen eduskuntavaaleja valtajulkisuus kertoi, ettei sijoittajia voi saada vastuuseen. Vakuuksien vaatimista pidettiin tuhoon tuomittuna.

Niitä eivät saaneet sen kummemmin Vanhanen kuin Katainenkaan. Niinpä oletettiin, ettei niitä saa neuvoteltua myöskään Urpilainen.

Vaan kuinkas kävi. Vaalien jälkeen Suomen vastuiden rajaaminen kirjattiin hallitusohjelmaan ja kerrottiin muille euromaille.

Neuvottelut Kreikan kanssa johtivat tulokseen. Yli 900 miljoonaa euroa vakuuksia on tilillä ja sijoitettuna parhaiden euromaiden velkakirjoihin.

Yli 30 prosenttia on muuten Suomen velkapapereissa.

Ennen vaaleja varoiteltiin myös, että Suomen ulkopoliittiset suhteet kärsivät, jos vakuuksia vaaditaan ja saadaan. Vakuuksia tuli, mutta Suomen suhteet eivät ole kärsineet mihinkään suuntaan.

Ilmeisesti vakuudet ovat asia, joihin liittyen kukaan ei ole koskaan tyytyväinen.

Ensin vakuuksia ei pitänyt olla mahdollista saada, ja kun ne kuitenkin saatiin, niitä moititaan. Jotkut jopa väittivät, ettei vakuuksia ole olemassakaan, vaikka vakuudet ovat jo tilillä.

Vakuuksien salaaminen alun perin oli virhe. Se rajoitti kansalaisten tiedonsaantia ja loi asian ympärille ylimääräisiä epäilyksiä ja hämmennystä.

On hyvä, että vakuusjärjestely on nyt julkinen. Sopimuksen tiedot ja vakuuksien määrä ovat kansalaisten löydettävissä. Toivottavasti vakuuksiin liittyvä ylimääräinen raivo voisi jo päättyä.

Voihan olla niinkin, että valtiovarainministeri Urpilainen on parantanut Suomen talousasemaa miljardilla eurolla. Vaikeuksien sattuessa tuota miljardia voidaan vielä tarvita.

Eero Heinäluoma

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet