Matti Putkonen

Kreikkalaisilta keskaria

– Kansainvälisen valuuttarahaston johtamalle kapitalistiselle ultraliberalistiselle talouspolitiikalle laitetaan Euroopan laajuisesti nyt sulku, julistivat vappuna yhteen ääneen Sdp:n Jutta Urpilainen ja Vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki.

Voi tätä kaksinaismoraalia.

Puheidensa jälkeen Jutta ja Paavo hyppäävät ministeri-Audin upottavalle takapenkille ja hengityksen tasaannuttua avaavat kansion, jonka päällä lukee Vastuullista politiikkaa.

Kansio pitää sisällään valuuttarahaston (IMF) ohjeet tuettavien euromaiden talouden tervehdyttämisestä. Kärkivaatimukset ovat:

Sosiaali- ja työttömyysturva on puolitettava, voimassa olevista työehtosopimuksista piittaamatta palkkoja on leikattava vähintään 30 prosenttia ja nuorten työntekijöiden palkka on puolitettava.

Paavo hehkuttaa Jutalle:

– Nyt komissio ja IMF ovat löytäneet todelliset sekä oikeudenmukaiset lääkkeet. Euro on pelastettu!

Ministeri-Audin hurahtaessa Nokian norsunluutornin ohi ei kumpikaan ehdi havainnoida 12. kerroksen kulmahuoneesta säteilevää itsetyytyväisen kajoa. Siellä ex-pääministeri Esko Aho painaa rintaansa vasten IMF:n ohjeistusta sekä Kepun työreformijulistusta.

Huoneen täyttää hiljainen mumina:

– Sama teksti… Vihdoinkin ajatukseni saavat maailmanlaajuisen kannatuksen. Minusta tulee varmaan vähintään YK:n pääsihteeri.

Kreikkalaiset ja ranskalaiset sen sijaan näyttävät keskisormea Urpilaisen ja Arhinmäen vappupuheille. Kansalaiset Kreikassa ja Ranskassa päättivät vaaliuurnilla lopettaa ultraliberaalisen, kapitalistisen talouspolitiikan.

Kummankin maan vaalitulokset osoittavat, että kansalaiset ovat kyllästyneet ja vihoissaan komission ja IMF:n holhouksesta. He haluavat ottaa ohjat omiin käsiinsä.

Ei kansa ole tyhmää. Se tietää, että omin voimin suoritettu talouden tasapainottaminen on vaikeata ja raskasta. Mutta kansalaisille on tärkeää saada päättää itsenäisesti, mistä ja milloin leikataan sekä mihin panostetaan.

Matti Putkonen

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet