Ikuinen sotakorvausvelvoite

Sinisilmäisiä suomalaisia viedään taas kuin kuoriämpäriä. Itämeren fosforikuormittaja paikallistettiin. Yllätys, yllätys, lähde löytyi Itämeren etelärannalta. Venäläinen Eurochem-lannoiteyhtiö valuttaa fosforia Itämereen yhtä paljon kuin kaikki Suomen vastaavat päästöt ovat yhteensä. Tehtaan omistaja on yksi Venäjän rikkaimmista miehistä.

Muuta vuosi sitten presidentti Tarja Halonen hymyili kuin Naantalin aurinko yhteiskuvassa silloisen Venäjän presidentin Putinin kanssa Itämeren suojelusopimuksen allekirjoittamistilaisuudessa. Greenpeace ja muut ympäristöjärjestöt ilakoivat suuresta läpimurrosta. Nyt on Itämeri pelastettu, kun sitovat sopimukset on aikaansaatu kaikilta Itämeren rantamailta.

Mitä tekee nyt Greenpeace? Valkohaalarinen Greenpeacen armeija ei ole piirittänyt lannoitetehdasta. Ei myöskään ole nähty uutiskuvia valkohaalarisista Greenpeacen jäsenistä Eurochemin pääkonttorin katolla, eikä edes Kremlin muureilla. Ohjaavatko tässäkin oudossa käyttäytymisessä Venäjän maalta virtaavat tukirahat? Niiden alkuperää ei Greenpeace suostu läpivalaisemaan.

Hankoniemen kärjessä on uusi performanssinäytelmä. Greenpeacen valkohaalarinen armeija komentajanaan ministeri Ville Niinistö tuijottaa meren yli uhkaavasti hymyillen. Ministeri Niinistö uskoo, että uhkaavalla hymyllä saadaan Kremli toteuttamaan Itämeren suojelusopimus. Venäläiset hymyilevät takaisin ja kirjoittelevat tilinumeroita, joihin ympäristöministeriö voi aloittaa uudet kuukausittaiset avustusmaksujen tilittämiset Itämeren puhdistamiseksi. Näinhän tässäkin prosessissa lopulta käy. Ei puhettakaan sopimusrikkomuksesta tai sanktioiden esittämisestä Venäjälle – vain uhkaavaa hymyä.

Pietarin jätevesien puhdistuslaitos on maksettu suomalaisten veronmaksajien euroilla sellaisella summalla, että asiantuntijoiden mukaan samalla rahalla olisi voitu rakentaa kolme vastaavaa laitosta. Suomalaiset vaatettavat ja ruokkivat Karjalan lapset. Tähän listaan tullaan lisäämään nyt Eurochemin fosforipäästöjen puhdistusohjelma. Kun sinisilmäiset suomalaiset jatkavat ikuista sotakorvausvelvoitettaan, Putinin kelpaa patsastella ja pullistella rikkaiden G 20-maiden kokouksessa.

Kommentit (32)

Kommentit

Kerrankin joku uskaltautuu kaltevalle pinnalle, Greenpeace, vihreä ja Venäjän arvostelua ei ole suvaittu Suomalaisessa yhteiskunnassa. Greenpeace terrorisoi ei maksavia tahoja, vihreät haluaa Suomesta kaikille vähemmistöille avoimen työtä vieroksuvien lepokodin, ja Venäjä tekee kuten aina omat päätökset omien etujensa mukaan. Hyvä että edes sinä Matti uskalla ottaa esille näitä epäkohtia!

Suomalainen

Matti Putkonen: "Ei myöskään ole nähty uutiskuvia valkohaalarisista Greenpeacen jäsenistä Eurochemin pääkonttorin katolla, eikä edes Kremlin muureilla."

Olisikohan niin, että ainakin vielä toistaiseksi hieman vapaimmissa länsimaissa olisi helpompaa ja mukavampaa osoittaa sitä "mieltä"?

Matti Putkonen: "Nyt on Itämeri pelastettu, kun sitovat sopimukset on aikaansaatu kaikilta Itämeren rantamailta."

Olisihan se tietysti hyvä, jos se voitaisiin "pelastaa." Vaan lienevätkö kaikki osapuolet pääsemän yksimielisyyteen tarvittavista toimista? Se lompakko ja raha nimittäin....! Siitä kun ei haluta luopua ja sitä kaikki tarvitsevat aina vain lisää.

Jyri Puhtinen

Matti Putkosen kannattaisi miettiä myös sitä kuinka paljon itse syötämme itämereen. Vantaan joesta joulukuussa 2011 tuli vain yhden kuukauden aikana 35 000 kg fosforia meidän omien päästöjen kautta. Suomenlahteen laskee 10 suurempaa jokea ja lukuisa joukko pienempiä. Mikähän mahtaa olla näiden fosforipäästö vuodessa. Eri alueilla paikalliset vesiensuojeluyhdistykset ovat mitanneet ja seuranneet näitä omia päästöjämme useamman vuoden ajan. Väittäisin meidän omien päästöjen olevan aika merkittäviä arviolta ainakin 500 000 kg fosforia vuodessa.
Perussuomalaisten perusongelma näkyy Putkosen tekstissä. Ei mitään ratkaisua ja ei mitään millä haasteisiin vastataan. Näillä rakennuspalikoilla perussuomalaisille voi käydä seuraavissa vaaleissa ohrasesti. Maailmaa pitäisi rakentaa ja rakennuspalikoita olisi löydyttävä. Haukkuminen ja toisten moittiminen ei johda mihinkään ikävä kyllä.

kari Vierinen

"Matti Putkosen kannattaisi miettiä myös sitä kuinka paljon itse syötämme itämereen."

Meidän "syöttömme" on hyttysen paskaa verrattuna Venäjän päästöihin. Meillä laki velvoittaa ja Virheet valvovat.

P.S. Nyt puhutaan Venäjän sopimuksesta Itämeren suojeluun!

Paskos

Näinköhän ne asiat nyt ovat sitten herra Matti Putkonen? Ettei vain lukijoita vietäisi kuin kuoriämpäriä ja mitä helpoimmilla ja jotenkin tutulta kuulostavilla yksinkertaistuksilla.

Olen samaa mieltä Kari Vierisen kanssa siitä, että meidän suomalaisten on myös kiinnitettävä huomiota itse aiheuttamaamme Itämerta rehevöittävään fosforikuormitukseen.

On myös totta, että yhteistyötä Venäjän kanssa on jatkettava, eikä tässäkään asiassa mikään haukkumislinja ole ratkaisu muuten kuin ehkä populistisen karkeaa heittelyä ja yksinkertaistamista. Ketä tai mitä se heittely edistää? Ei yhtään mitään.

Itämeren suojeluhanke on monen eri maan yhteinen ja ei suinkaan ainoastaan suomalaisten yksinomaisena huolena.

Nimenomaan, kun arvostelee tällä tavalla, olisi myös kyettävä esittämään ratkaisuja. Sama pätee niin moneen muuhun asiaan.

Mitä tulee Karjalan lasten ruokkimiseen ja vaatettamiseen, on siinä suurelta osin kysymys vapaaehtoistyöstä, jota tehdään erilaisten organisaatioiden (esim. uskonnolliset yhteisöt, kirkko jne.) kautta. Monet yksityiset henkilöt ovat katsoneen ottaneet tämän sydämensä asiaksi, eikä sitä tule ainakaan vetää kokonaisen suomalaisen yhteiskunnan verokirstulla käymiseksi. Tuntuu jopa pöyristyttävältä niitä järjestöjä ja yksityisiä ihmisiä kohtaan, jotka tekevät työtä Karjalan lapsien eteen. Pitäisikö tämäkin sitten lopettaa ja miksi?

Mitä tulee ylipäänsä ulkosuhteisiin Venäjän tai minkä tahansa muun maan suhteen, eivät suomalaiset ole suinkaan sinisilmäisiä. Diplomatian keinoin asioita hoidetaan eri tasoilla. Ei siinä ole kyse lehmänkauppojen tekemisestä tai sotakorvausten maksamisesta. Rähinöinti mihin tahansa suuntaan on monelta populistiltakin loppunut, kun on joutunut ottamaan todellisen vastuun (esim. hallitusvastuun) ja katsomaan tosiasioiden monimutkaisuutta silmiin.

Maailma on toisaalta yksinkertainen ja toisaalta monimutkainen paikka - riippuu mitä asiaa tai ilmiötä tarkastelee . Globalisoituva maailma on lähinnä tuota jälkimmäistä laatua ja sen verkon selvittäminen ei tahdo onnistua asiantuntijoiltakaan, joten ollaanpa hieman nöyrempiä todellisuuden kanssa.

Venäjä on oman lähimenneisyytensäkin johdosta kiinni vielä sellaisissa yhteiskunnallisissa perinteissä ja kipuiluissa, mistä selvitäkseen kohti parempaa, se aidosti tarvitsee yhteistyötä rajanaapuri Suomen, EU:n, USA:n jne. kanssa. Mikäli rahavirtoja tai taloudellisia hyötyjä ajatellaan, ei kyse ole pelkästään yhdensuuntaisista ilmiöistä, missä Venäjä on ikään kuin "verenimijän" roolissa, vaan mahdollisuudet ovat monen suuntaiset. Itämeren suojeluhankkeessa on kyse myös meidän hyvinvoinnistamme mutta se on samalla myös osa suunnattoman paljon laajempaa kokonaisuutta.

Vesa-M. Louekoski

"Nimenomaan, kun arvostelee tällä tavalla, olisi myös kyettävä esittämään ratkaisuja. Sama pätee niin moneen muuhun asiaan"

Kerro pls. mikä toinen ratkaisu!

On jo sovittu, että Venäjä hoitaa päästönsä!
Kuka muu sen voisi tehdä? Ja miksi joku toinen taho?

Paskos

Miksi meidän aina pitää korjata venäläisten paskat.
Miksi pitää avustaa maailman rikkaimpaa valtiota joka asiassa.

Itämeren suojelussa on menty totaalisesti perse-edellä puuhun.
Rahaa on palanut pilvin pimein.

Tämä apinatasavalta nimeltä Suomi on upottanut vuosina 1995 - 2007 itämereen 300 000000 € vuosittain " Itämeren Suojelun nimissä "

Mitään näkyvää ei ole aikaan saatu,paskapäästöt ja kuormitukset ovat vaan lisääntyneet.
Tämän on tutkijat itsekkin myöntäneet.

Joku mättää ja pahasti,kuka vetää välistä miljoonat omiin taskuihinsa,kuka on heikoin lenkki.

Missäs ovat vihreät ituhippiaktivistit & hehän ovat tavallisesti ensimmäisinä barrikaadeilla,
kun joku on risua poikkasemassa metsästä,tai kusemassa metsäpuroon.

Missä on Greenpeace,mitään ei tapahdu,kun kyseessä on venäjällä tapahtuva ympäristörikos.
Varmaan heidätkin on hyvin maksettu hiljaiseksi.Heitä kyllä näkee jossain rakennustyömailla,kun ovat kiinnittäneet kettingeillä itsensä työkoneisiin tai ovat kiivenneet nostin puomiin lippua heiluttamaan.

Kyllä ex ministeri Lehtomäen paskalaki velvoittaa laittamaan jokaisen mökinmummon
paskahuussiin vähintään 25 000 € maksavat toimimattomat jätevesijärjestelmät,vaikka mökki sijaitsee 400 km lähimmästä vesialueesta.

Teollisuus ja maatalous saa päästää paskaa vesistöihin minkä ehtivät,se ei ole mikään rikos,eikä luontoa saastuteta.Varmaankin on lainlaatijat / päättäjät hyvin rahalla voideltu.

Trower

Hyvä Matti Putkonen! Uskon, että suurin osa suomalaisista on ihan samaa mieltä, ilman minkäänlaista politikointia. Venäjä on rikas valtio, jolla on kyllä varaa hoitaa nuo puhdistusongelmat kuntoon omalla rahalla. Suomen ei tarvitse osallistua moisiin puhdistuskustannuksiin vaan vaatia sanktioita Itämeren tuhoamisesta.

olasal

Suomalaiset eivät ole sinisilmäisiä ja hyväuskoisia. Ongelma on se etteivät päättävässä asemassa olevat poliitikot halua kuunnella suomalaisia vaikka kuinka yrittäisivät sivistyneesti asioista keskustella. Joukkomielenosoituksia meillä on todella harvoin ja silloinkin päättäjät vain syyllistäisivät mielenosoittajia ymmärtämättä syytä mielenilmaisulle. Esimerkiksi autoilun verotusta on vaadittu laskettavaksi jo vuosikymmeniä, mutta tiettyjen virkamiesten takia muutosta ei ole luvassa ainakaan ennen kuin jäävät eläkkeelle koska hyvinpalkatuista viroista vallanhimoiset tuskin suosiolla luopuvat. Vallan keskittyminen tiettyjen henkilöiden käsiin on ongelmallista ja monessa muussa maassa heitä sanottaisiin diktaattoreiksi.

Marko

Nyt kun Mäntyniemen kärjessä on uusi performanssinäytelmä alkamassa, saadaan varmaan Venäjäkin lankeamaan polvilleen kokoomuksen eteen? Saulilta ei oikein hymy irtoa, niin saadaan kaksi jäykistelijää huulet viivana samaan kuvaan. Parempi asetelma?

Mitä pakinoitsija oikein ajaa takaa? Mitä olisi pitänyt tehdä? Venäjä käyttäytyy juuri niin väliinpitämättömästi ja törkeästi, kun se on aina käyttäytynyt. Ehkä sotakorvausvelvoitteiden mukaan vetäminen tähän tarinaan oli täysin turhaa. Ei näillä ole mitään tekemistä keskenään.

Nyt kun syypää toisten putsaamaan ja toisten sotkemaan fosforiongelmaan on löytynyt, on vaan niin kauan vaadittava, että lupaukset toteutetaan.

Minikoossa tämä sama paskansyytämisongelma toimii Vantaanjoella joka kevät. Riihimäki, Hyvinkää ja muut yläjuoksun kunnat päästävät tahallaan paskavetensä Vantaaseen. Alajuoksulla sitten suojellaan ja putsataan ja istutetaan kaloja. Hölmöläisten hommaa tämäkin.

Pirkko-Pietari

"Minikoossa tämä sama paskansyytämisongelma toimii Vantaanjoella joka kevät. Riihimäki, Hyvinkää ja muut yläjuoksun kunnat päästävät tahallaan paskavetensä Vantaaseen. Alajuoksulla sitten suojellaan ja putsataan ja istutetaan kaloja. Hölmöläisten hommaa tämäkin."
Tokkopa ne sentään tahallaan paskavettään Vantaanjokeen syytävät, joskus vahingossa lorahtaa, kun puhdistuskapasiteetti ei riitä tai laitteistoon tulee toimintahäiriö. Vedellä on taipumus valua - paskoineen päivineen - alamäkeen, minkäpä sille mahtaa.

Eläkeläinen

Ikävä kyllä se syytäminen on ihan tahallista. Aivan samoin esim. Lahti tekee Porvoonjoelle.
Pientähän se on tähän venäläiseen päästöön verrattuna mutta kyllä pitäisi Suomessa olla sama sääntö kaikille kunnille likaveden puhdistamisesta.

Ukko-Gubbe

Kieltämättä jätevesi on tekniikan kehittymisestä huolimatta vieläkin ongelma, rahastahan siinäkin on taas vaihteeksi kyse. Olisin kuitenkin taipuvainen uskomaan, että riihimäkeläisen tai hyvinkääläisen vetäessä "tahallaan" pyttynsä nupista ja näin päästäessään tuotoksensa jätevesiputkiston uumeniin, hän voi sen hyvällä omallatunnolla tehdä. Ei se putken toinen pää suoraan Vantaanjokeen päädy, kyllä siinä välissä on jätevedenpuhdistamo. Muistini mukaan jätevesi menee Kaltevan puhdistamolle, josta puhdistettuna jatkaa matkaansa eteenpäin.

Se, että meidän pitäisi osallistua venäläisten Suomenlahteen laskemien jätevesien puhdistuskustannuksiin, on mielestäni väärin. Auttaa tietenkin maksua vastaan voisimme, mutta vesien puhdistamiseen tarvittavalle rahalle meillä on käyttöä omassakin maassamme. Se, alkavatko venäläiset lannoitetehtaansa valumia puhdistaa vai ei, on jo toinen asia. Siinä poliitikkojen kyvyt tullaan punnitsemaan. Odotellaan ja seuraillaan, saavatko mitään aikaan.

Vapaaehtoisesti ympäristönäkökohdat etukäteen huomioiva bisneksenteko tahtoo olla utopiaa Suomessakin, esimerkkeinä vaikkapa Talvivaaran kaivos tai lukuisat turvesuot. Ihminen on pilannut toiminnallaan moniaita järviä ja lampia, ei kyse ole pelkästään Itämerestä. Se on haluamamme elintason hinta, valitettavasti.

Eläkeläinen

Aivan sama asia kuin meillä haja-asutusalueiden asukkaiden viemäreistä maaperään pääsevä fosfori ja typpi .....
500 000 haja-asutusalue asukasta tuottaa maaperään n.8 % siitä fosforista ja typestä minkä 50 000 maanviljelijää samana aikana... Ja maanviljelijöille vielä maksetaan tuosta asiasta tukea.
Ja nämä pienpäästäjät määrätään sijoittamaan miljardeja kuormituksen pienentämiseen .. mutta maanviljelijöille maksetaan edelleen samaa ja jopa suurmpaa tukea saastuttamisestaan.

Anzzi

Olen alkanut tosissani harkita maastamuuttoa. Sen verran on alkanut kyrsimään maassamme vallalla oleva tyhmän tsuhnan mentaliteetti. Maa täynnä omaan pesään paskantavia luusereita. Maa, jossa kuvitellaan, että hyvää kansainvälisyyttä on se, että käännetään toinenkin poski, jos jo ensimmäiselle on läppäisty. Näin - olipa kyse sitten eurobeilauksista tai Itämeren saastuttamisesta. Konfliktipelkoiset suomalaiset päätyvät sättimään toisiaan, kun eivät osaa puolustaa oikeuksiaan maailmalla. Tärkeintä on, että kukaan ulkopuolinen ei vain pahoita mieltään ja ministereillämme riittää mukavaa illallisseuraa.

H2O

Persujen työmies Putkonen voisi entisenä ydinvoimalobbarina kiinnostua Olkiluodon työmalla häärivästä alipalkatusta vierastyövoimasta Itämeren fosforipäästöjen sijaan. Olisiko Putkosen syytä kysyä edes itseltään , että mitähän siitäkin atomimyllystä tulee ulos, kun työväki on harjottelupalkalla tekemässä ammattitöitä. Onko kuitenkin niin, että kun metalliliiton ehdokasasettelu meni persuilta metsään, niin samalla meni kiiinnostus alan asioihin sen mukana. Haukuva koira ei pure, mutta niin venäjän lannoitetehtaalla kuin Olkiluodossa voi tulla vastaan vartija ja susikoira. Helpompi on siis persujen työmies Putkosen paneutua asioihin vaikuttamisen sijaan väistyvän presidentin, ympäristöministeriön, luonnonsuojelijoiden ja Greenpeacen mollaamiseen.

Happamia sanoi kettu pihlajanmarjoista

Kas, eläkeläinen, kun jokainen Vantaan yläjuoksun kunnan asukas ei pyttyään vetäessä ole syypää joen likaantumiseen. Se, että kapasiteetti vedenpuhdistuslaitoksessa ei koskaan keväisin riitä, on tiedossa. Se tiedetään ja joka kevät "hupsista" sitten tulvii paskat jokeen. Yläjuoksun kunnat on velvoitettava rakentamaan sellaiset puhdistamot, että vesi ei tulvi yli, oli tilanne mikä hyvänsä.

Se, että vuosittaisiin ylimenoihin ei varauduta on silkkaa välinpitämättömyyttä ja saamattomuutta. Maksaa nämä hienot laitokset meille Vantaalaisille ja Helsinkiläisillekin maltaita. Miksi ei myös maalaiskunnissa pikkasen nosteta verotusta uuden pyttypytingin vuoksi? Tai vaihtoehtoisesti maksavat joka saastesatsista miljoonia Vantaalle ja Helsingille. Täällähän pyritään pitämään joki puhtaana ja käyttökelpoisena.

Pirkko-Pietari

Välinpitämättömyys, saamattomuus tai rahanpuute on eri asia kuin tahallinen teko. Tosin onhan se helpompaa työntää tavarat naapurin tontille, johan sen olemme oppineet jo Aku-Ankkaa lukiessa.
Siinä se vaikeus taitaa ollakin, ettei Hyvinkäällä ja Riihimäellä ole omaa vesilammikkoaan, mihin sen yli tulvivan veden työntäisi. Lähimpänä taitaisi olla Hirvijärvi? Pitäisi rakentaa tekojärvi tai triljoonan kuution säiliö joskus yli huljahtaville paskavesille. Tai panna kierrätykseen, niinkuin aikoinaan Nokialla:)

Eläkeläinen

No joo, en persuile enkä muutenkaan politisoi. Asian ydinhän oli kannanotossani se, että miksi maksamme rikkaan valtion, siis Venäjän jätöksien puhdistamisesta. Hyvinkään, Riihimäen ja muiden Vantaanjokeen paskovien aikaansaannokset ovat sentään meidän suomalaisten omia. Ja vastaamme niistä myös.

olasal

Vantaan yläjuoksun kaupunkien selitys jätevesiongelmaan on se, että he ovat harkinneet jätevesipuhdistamon laajennusosan suunnittelun aloittamista. Eli savolaisittain sanottuna homma on aloittamista vailla valmis.

Paskapuhetta yläjuoksulta

"...On jo sovittu, että Venäjä hoitaa päästönsä!
Kuka muu sen voisi tehdä? Ja miksi joku toinen taho?..."
(paskos 5.2.2012 13:06)

Venäjä ei tunnetusti hoida yhtään mitään muuta kuin sen päästöjen päästämisen! Onko yksikään Venäjän (tai Neuvostoliiton) kanssa tehty sopimus pätenyt?

"..Hyvinkään, Riihimäen ja muiden Vantaanjokeen paskovien aikaansaannokset ovat sentään meidän suomalaisten omia. Ja vastaamme niistä myös..."
(olasa 6.2.2012 12:20)

Eipä tunnu esim. Riihimäkikään paljo vastailla liruruksistaan...

harri tapio

Hienosti nimierkit VESA-M. LOUEKOSKI,KERBEROS, HAPPAMIA SANOI KETTU PIHLAJANMARJOISTA jne. harrastavat lukemisen ymmärtämättömyyttä. Selvästihän Matti kirjoittaa, että sopimus on tehty ja sitä pitäsi noudattaa sekä suomen hallituksen vaatia tätä. Miksi mitään ei tapahdu???

Grönöpissiksiltä on turha odottaa mitään, he eivät laeista mitään ymmärrä eivätkä niitä osaa noudattaa.

Miljoona luuseria on väärässä

Ehkä se Moskovan päättäjäporukka muistelee NL-liiton aikaa, oli meillä maailmanvaltaa ja hirvittävästi pinta-alaa tuhota ja sotkea. Mutta nyt? Meillähän on vieläkin pinta-alaa yli 17 000 000 km`(neliökm), muut vaietkoot, maksajatkin löytyvät yhteistyökykyisistä naapureista.

JKL;n Mies

Matti Putkonen saa tietysti kolumnissaan kirjoittaa reippaasti, mutta hurjin mielikuvituksen lento on syytä oikaista.

Greenpeace toimii Venäjällä aktiivisesti muun muassa metsiensuojelussa, ydinturvallisuuskysymyksissä ja arktisen alueen suojelussa. Pietarissa Greenpeace on keskittynyt erityisesti Nevan ympäristömyrkkypäästöihin, sillä näihin päästöihin muut tahot ovat puuttuneet kaikkein heikoimmin.

Greenpeacen rahoitukseen ja päättäjiin Pohjoismaissa voi tutustua lukemalla vuosikertomuksen, joka on ladattavissa nettisivuilta http://www.greenpeace.org/finland/fi/greenpeace/vuosikertomus/. Greenpeace saa rahoituksensa ainoastaan yksityishenkilöiltä. Osa täällä saadusta rahoituksesta käytetään pohjoismaiseen kampanjointiin ja osa välitetään maihin, joissa rahoituspohja on heikompi kuin Suomessa.

Putkosen vilkas mielikuvitus on saanut hänet epäilemään, että Venäjältä tulisi Suomen toimintaan tukirahaa. Pohjoismaissa Greenpeacen tukijat ovat suomalaisia, ruotsalaisia, tanskalaisia ja norjalaisia, mutta vuosikertomuksesta voi kyllä todeta, että Pohjoismaista menee Greenpeacen toimintaan Venäjällä noin 330 000 euroa vuodessa. Sillä rahalla muun muassa suojellaan Itämerta kampanjoimalla Nevan päästöjen lopettamiseksi.

Juha Aromaa
viestintäpäällikkö
Greenpeace (Helsinki)

Juha Aromaa

ensi kesänä taas ihmiset kerääntyy nauttimaan humalapäissään vantaanjoen fosforisesta vesistöstä. roskaaminenkin lisääntyy ihan varmasti alueella. jälleen kerran, kuka ottaa vastuun?

kuusamo

Tämän ydinvoimalobbarin perussuomalaiset ovat hyväksyneet ideologikseen ja takkiahan on jo energiapolitiikan suhteen käännettykin. Onko seuraavana odotettavissa Itämereen paskomisen kunnianpalautus vai poistetaanko raiskaus rikoksiksi määriteltävistä suomalaisista teoista? Työmies Putkonenhan on monella sektorilla kokenut suomalainen mies.

Kaikkein Korkein Oikeus

Jos etsitään seksuaaliväkivaltaan myönteisesti suhtautuvia, niin löytyy täältä (http://www.espoondemarit.net/Lista%20ok.pdf).
SM tarkoittaa sado-masokisteja.
Sadismi ilmenee usein henkisenä väkivaltana, esim. työpaikkakiusaamisena tai koulukiusaamisena.
Monessa diktatuurivaltiossa käytetään kidutusta opposition jäseniin. Fyysisen kidutuksen harjoittajalla pitää olla ainakin kohtalaisen sadistinen luonne.

väkivaltaa ei pidä ihannoida

Kyllä taas nähdään miten veli venäläinen vedättää Suomea fosforia tungetaan Suomelahteen ja rannoille haudataan ydinjätettä (Siperiassa olisi tilaa vaikka kuinka paljon) Samaan aikaan kerrotaan että Venäjä satsaa sotavoimiinsa 500 miljardia onko tässä mitään järkeä tässä näkee että heitä ei kiinnosta pätkääkään mitä muut ajattelee !

minä

Matti Putkonen

Kirjoittaja on perussuomalaisen puolueen tiedotuksesta vastaava puoluevirkailija.