Paikalliset

Sammatin Kievarista tulenpalava keskustelu

Matti Itäranta ja Juhani Malkki ovat toimineet vuokralaisina Kievarissa vuodesta 1999 lähtien. Vuosi vuodelta kävijämäärä on kasvanut.

Pyry Krappe

LOHJA | Sammatin Kievarin mahdollisesta myynnistä keskusteltiin Lohjan kaupunginhallituksessa tulenpalavasti puolitoista tuntia, kertoo puheenjohtaja Irene Äyräväinen (kok.).

– Paikalla olivat kaikki muut paitsi yrittäjät itse ja kuntalaiset, Äyräväinen kärjistää.

Kaupunginhallitus kävi keskustelun kuultuaan asiantuntijoita. Asiantuntijoita olivat tekninen johtaja Jussi Savela, hallintopäällikkö Raija Rönkä-Nieminen, tilahallintopäällikkö Jorma Kaasinen, kaavoituspäällikkö Leena Iso-Markku ja matkailupäällikkö Minna Ermala.

Päätöksiä hallitus ei vielä tehnyt, ei myöskään koeäänestystä.

LUE LISÄÄ LÄNSI-UUSIMAAN PAPERILEHDESTÄ TAI NÄKÖISLEHDESTÄ.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (31)

Kommentit

Sammatin Kievarin myynti,

Sammatin Kievarin myynti, mahdollisesti vielä yksityiselle mökkiläiselle, tuntuu meistä kesäsammattilaisistakin varsin surulliselta asialta, koska Kievari on ollut kuitenkin aina keskeinen paikka koko alueen viihtyvyydelle...lauluiltojakaan unohtamatta. Itse Sammatin vakituisille asukkaille se minun nähdäkseni on ollut myös tärkeä niin häiden- kuin hautajaistenkin pitopaikkana. Sammatin matkailulle se olisi myös ikävä takaisku, koska muita tuon tason ravintoloita ei edes Sammatissa ole. Lammin talo, Paikkarin torppa, Lohilammen museo ja upea vanha kirkko sisältyvät jokaisen kulttuurikierroksen kävijän ohjelmaan, mutta myöskin tunnelmallinen vanhassa koulurakennuksessa sijaitseva Kievari on kuulunut olennaisena osana turistien ohjelmaan. Lohjan kaupunginhallituksella on nyt tärkeä päätös edessään, miten voisi jatkaa matkailun kehittämistä niin Sammatissa, kuin myös koko muun Lohjan alueella. Toivon mukaan koko asia nähdään myös laajemmin koko alueen kulttuurisena tekona, eikä vain yksittäisen vanhan koulun myyntinä?

Jospa noi yrittäjät nyt

Jospa noi yrittäjät nyt sitten ostaisivat ko. torpan. Hinta tuskin tulee olemaan kummoinen. Paikka sinänsä kiva, vaikka järvet hiukan piilossa ovatkin. Ja ruoka ihan kohtuullista.

Hinta ei tosiaankaan taida

Hinta ei tosiaankaan taida olla kummoinen, mutta remonttiahan vanhat talot aina kaipaavat ja nykyisten yrittäjien taloudellinen tilanne on vielä avoin? Toivoisinkin myös Kievarin tontille muutakin toimintaa, kuten kirpputoria kesäisin, pientä myymälää paikallisten yrittäjien käyttöön ja mahdollisesti pienimuotoisia konsertti- ja taidenäyttelyitä. Enemmän elämää, joka vetäisi myös turisteja ja verotuloja puoleensa, se olisi koko Sammatillekin hieno homma.

Lohjan kaupungin

Lohjan kaupungin kiinteistöpolitiikka on yksioikoista. Annetaan rakennuksen ensin ränsistyä ja sitten sanotaan, että ei kannata enää korjata, tulee liian kalliiksi. Sammattilaisten kannattaa nyt ottaa yhteyttä museovirastoon ja saada rakennukselle suojelupäätös. Tässä on nyt erinomainen esimerkki pikku kunnille, että miten käy kun liittyvät isompaan yksikköön. Kaikki palvelut karsitaan minimiin. Päättäjät, saisitte hävetä!

Kiitos Oliveri hyvästä

Kiitos Oliveri hyvästä kommentista. Taitaa vain olla liian myöhäistä ottaa nyt enää yhteyttä museovirastoon, jos asia päätetään vielä lähipäivinä. Pienet kunnat eivät tosiaankaan ole tärkeitä "isoisille" vaikka olettaisi mm. Sammatin olevan yksi niitä tärkeämpiä kulttuurinkehtoja mitä Lohjan kuuluu? ? Paikkarin torppa ja Eliaksen viehko syntymäkoti ja myöskin tietoisuus siitä, kuinka pikkumies kalasteli Valkjärvellä ja kirmaili lapsena Sammatin raitilla, niin se on, jos mikä, silkkaa historian havinaa:) Elias Lönnrot on myös haudattu kaikkine lapsineen Sammatin vanhan kirkon tuntumaan, jonka kellotapulissa on vieläkin nähtävänä osa hautaseppeleistä vuodelta 1884.. Muualla maailmassa tästä koko kansamme suurmiehestä olisi tehty ja pidetty ääntä enemmänkin, koska hänen tekonsa ja elämänsä ovat kaikille suomalaisille tuttuja, jos ei muuten niin Kalevalan ansiosta. Sammattilaiset voivat olla ylpeitä suurmiehestään, koska Kalevala on käännetyin suomalainen teos! Sitä on käännetty 60 eri kielelle. Ja varhaisin käännös ilmestyi ruotsiksi jo vuonna 1841. Ensimmäinen uuden Kalevalan käännös oli saksankielinen ja se ilmestyi vuonna 1852.

Kaija Kelhulla hyvä

Kaija Kelhulla hyvä kommentti. Oikaisisin virheen. Lönnrotin lapsista Iida on haudattu Italiaan, muut ovat Sammatin kirkkomaassa. Sammatin nykyinen kirjasto ja entinen Emäntäkoulu ovat myös Lönnrotin aikaan saamia. Sammatissa on turisteille nähtävää ja koettavaa enempi kuin emolohjassa konsanaan. KIEVARI nykyisillä ravintoloitsijoilla. He osaavat hommansa. Voihan pihalla pitää kirpputoria ym. Lohja taisi lopettaa yhteislaulutilaisuudetkin, että silleen. Minkälaisia päättäjiä valtuustoon onkaan siunaantunut??

Sammatin kunta jätti siis ne

Sammatin kunta jätti siis ne romontit tekemättä aikanaan. Turha sitä korjausvelkaa menneiltä vuosikymmeniltä on yrittää kipata uuden omistajan niskaan. Jos joku toimitilaa tarvii siitähän sitä halvalla saa. Laittakoon ne korjauskulut sitten siihen palvelun hintaan. Näin se maailma toimii.

Korjauskulut palvelun

Korjauskulut palvelun hintaan, kyllä näinhän tämä maailma toimii... Mutta itse Sammatin Kievari elää kuitenkin parhaita aikojaan vain kesällä ja muu aika vuodesta on melkoisen hiljaiseloa, luulisin ainakin? Se, että Kievari on kuitenkin selvästi ympäristöään ja myös turismia kannatteleva yritys jonka vaikutus säteilee verotulojen muodossa moneen muuhunkin kohteeseen lienee kaikille tuttu juttu. Näin Valkjärvellä kymmeniä kesiä rauhallisessa ympäristössä kesiä viettäneenä on pahin pelko, jos Kievari joutuu "vääriin käsiin" eli yrittäjälle, joka ei kunnioita luonnon ja ympäristön arvoja samassa mitassa kuin nykyiset yrittäjät. "Halvalla" saatua arvorakennusta ei soisi joutuvan vain kylmää bisnestä harrastavan käsiin, jolle Sammatin kestävä kehitys ja kulttuurin kunnioitus ei ole kuitenkaan toiminnan arvokas lisä, jota paikalliset ja kesäasukkaat hartaasti toivovat.

Sammatin kievari on

Sammatin kievari on sisustettu viihtyisäksi. Seinillä on paljon ryijyjä ym. katseltavaa, räsymatot lattiolla ja aina siistiä. Ruoka eriomaista ,leivät ostetaan käsistä ja hapanleipä saanut 5 pistettä arviotsijoilta. Veranta pursuaa ja etinen kukkia kesällä. Hakea saa yhtä kaunista ruokapaikkaa. Toivotaan , että Lohjan päättäjät ymmärtävät , minkä menetyksen Sammatti kärsii, jos paikka lopetetaan.

Sammatin Kievari on monen

Sammatin Kievari on monen perheen ruoka- ja juhlapaikka. Syntymäpäivät ja muut juhlat on siellä vietetty. Palvelu on loistavaa, tupa on aina siisti ja viihtyisä.

Sammatin Kievari on monen

Sammatin Kievari on monen perheen ruoka- ja juhlapaikka. Syntymäpäivät ja muut juhlat on siellä vietetty. Palvelu on loistavaa, tupa on aina siisti ja viihtyisä.

Enpä voi muuta kuin yhtyä

Enpä voi muuta kuin yhtyä edellisiin kirjoittajiin, ruoka on aina ollut hyvää ja ulkoiset puitteet sopivat hyvin tänne kulttuurillisiin maisemiin ihan Kalevalan hengen mukaisesti....

Pieni tarkennus Kaija Kelhun

Pieni tarkennus Kaija Kelhun kolmanteen kirjoitukseen. Lönnrotin lapsista ainoa aikuiseksi varttunut Ida tytär on haudattu Italiaan. Vuoden 2012 missikisojen kymmenestä finalistista mukana myös lohjalainen kilpailija ei tiennyt yksikään kuka on koonnut Kalevalan. Hyvä ravintolan pitäminen on perusedelletys liiketoiminnan onnistumiseksi. Kunnalle sellainen toiminta ei kuulu, riittää kun huolehditaan lasten koulutuksesta, jossa siinäkin tuntuu olevan tekemista ja muista lakisääteisistä tehtävistä.

Kiitos tiedosta Jussi S ! -

Kiitos tiedosta Jussi S ! - Näin sitä aina oppii uutta, vaikka muutaman elämäntarinan onkin Lönnrotista lukenut, mutta nähtävästi tuo muistikultakin on minulla kovin rajallinen:)

Kun paikka on niin hieno ja

Kun paikka on niin hieno ja ruoka erinomaista, niin käykää hyvät ystävät sammattilaiset siellä syömässä päivittäin, ympäri vuoden. Näin varmistatte yrittäjille kannattavan toiminnan ja myös mahdollisuuden investoida rakennukseen ja sen ylläpitoon. Eihän yrittäminen voi olla sitä, että kunta ylläpitää rakennuksen. Jospa Lohjan kaupunki ostaisi taksiauton, maksaisi vakuutukset, huollot ja polttoaineet, niin sitten joku sammattilainen voisi ryhtyä taksiautoilijaksi ja veloittaa kyydeistä. ;) Joillekin se tuntuu olevan vaikea ymmärtää, että kun rahaa ei kunnilla ole, niin sitä ei ole. "Valintoja, arvovalintoja!!" Joo, joo. Kuntatalous = me, veronmaksajat. Olisi vaan Sammatin pitänyt pysyä itsenäisenä niin Kievarikin saisi arvoisensa kohtelun. Varmaan jos Lohjan kunta olisi säilynyt itsenäisenä, olisi Virkkalassakin nyt sementtitehdas. Heh, heh. Maailma muuttuu...

Yrittäjät ostaisivat paikan,

Yrittäjät ostaisivat paikan, jos heillä olisi siihen taloudellinen mahdollisuus. Ihmisillä on myös muita taloudellisia sitoumuksia. Korjaukset on nostettu ihan liian isolla esille, talo on terve ja selviää pikkukorjauksilla. Ikkunoiden kunnostus vaatii raapimista, kittiä ja oikeita maaleja - taloa ei saa pilata kuten Puu-Anttilaa uusilla ikkunolla ja koneellisella ilmanvaihdolla. Nyt Puu-Anttila tyhjennetään sisiäilmaongelmien takia. Olisi suotavaa, että ihmiset näkisivät matkailun kokonaisuutena ja mitä vaatii se, että matkailijat haluavat tulla Lohjalle? Kirjoitin 06.03.14 mielipidepalstalle pidemmän jutun, tämä vain täydennykseksi.

Yrittäjät ostaisivat paikan,

Yrittäjät ostaisivat paikan, jos heillä olisi siihen taloudellinen mahdollisuus. Ihmisillä on myös muita taloudellisia sitoumuksia. Korjaukset on nostettu ihan liian isolla esille, talo on terve ja selviää pikkukorjauksilla. Ikkunoiden kunnostus vaatii raapimista, kittiä ja oikeita maaleja - taloa ei saa pilata kuten Puu-Anttilaa uusilla ikkunolla ja koneellisella ilmanvaihdolla. Nyt Puu-Anttila tyhjennetään sisiäilmaongelmien takia. Olisi suotavaa, että ihmiset näkisivät matkailun kokonaisuutena ja mitä vaatii se, että matkailijat haluavat tulla Lohjalle? Kirjoitin 06.03.14 mielipidepalstalle pidemmän jutun, tämä vain täydennykseksi.

Kerron esimerkin Mikkelistä,

Kerron esimerkin Mikkelistä, jossa vanha pappila oli jätetty tyhjilleen liki 20 vuodeksi ja kävi kova keskustelu ettei kaupunki voi sitä ylläpitää ja että se pitäisi purkaa jne. Minäkin vetosin kaupunginjohtajaan hienon talon säilyttmiseksi. Lopulta kaupunki päätti korjata perinteisillä työtavoilla tämän upean talon ja Martat lähtivät ravintolaa pyörittämään - ja tuloksena : nykyisin Kenkäverossa käy yli 200 000 matkailijaa vuodessa! Matkailu pitää aina nähdä kokonaisuutena.

Näinhän se olisi kokonaisuus

Näinhän se olisi kokonaisuus nähtävä. Onhan Lohjalla myös Aurlahden kahvila sekä entisen leirintäalueen ravintola, jotka ovat kumpikin Lohjan omistuksessa ja palvelevat yrittäjien toimesta niin matkailijoita kuin paikallisiakin asukkaita. Monipuolisuus on rikkautta. Kaupungille on vain plussaa, jos pystyy tarjoamaan erilaisia vaihtoehtoja niitä haluaville. Yksioikoinen ajattelu on merkki hengen köyhyydestä.

Niinpä Anne hyvä, nyt

Niinpä Anne hyvä, nyt pitäisi toimia ennen kuin kaikki on liian myöhäistä! Nimimerkki "Nipottaja" oli sitä mieltä, ettei kunnan pidä tukea yrittäjyyttä pitämällä yllä rakennuksia, joista syntyy liikaa kustannuksia. En edes tiedä, millaisia vuokria Kievarista on saatu, mutta minun nähdäkseni vuokran pitäisi kattaa talonpidon normaalit kulut? Ja kuten Anne totesi, niin talo ei vaadi mitään kalliita korjauksia juuri nyt, jotka rasittaisivat liikaa kuntataloutta? Sen mukaan voisi vielä odottaa parempia taloudellisia aikoja... Ymmärrän hyvin, että kaikkialla Suomessa joudutaan säästämään liikaa monessa tärkeässäkin asiassa, mutta näin Sammattia yhtenä arvokkaana helmenä pitävänä kansalaisena, näkisin Kievarin ravintolapalvelun jatkumisen olevan jo itsessään tärkeän asian koko Sammatin kehitykselle?

Mikkelin Kenkävero on

Mikkelin Kenkävero on onnistunut komeasti. Martat pitävät ravintolaa ja omistavat osuuden rakennuksesta. Itse pappilan jätti tyhjilleen ja ränsistymään kaiketi seurakunta, joka ei ole kaupunki. Jos kaupunki ostaa Sammatin Kievarin ravintolatoiminta kilpailutetaan samalla tavalla kuin Aurlahden kahvilatoiminta. Toisaalta mikään ei estä etteikö nykyiset yrittäjät tulisi valituksi, mutta kilpailu on kovaa ja kiinnostaa varmasti monia vaikkapa Marttoja.

Tuo kilpailutus on hyvä

Tuo kilpailutus on hyvä pointti. Eli nykyisten yrittäjienkin on ymmärrettävä, ettei kaupunki säilytä Kievaria siksi, että juuri he saavat sen automaattisesti vuokrata. Jos eivät nimittäin halua ostaa Kievaria.

Sammatissa matkailu pitäisi

Sammatissa matkailu pitäisi nähdä voimavarana eikä riesana. Perinteiset kesämökit vanhenevat, ravistuvat, nyt on uudenlaisen matkailun aika. Vapaa-ajan asuntoja toki on ja ne pysyvät, mutta yhteisessä Lönnrot-landiassa liikkuvia kulkijoita muonittamalla, opastamalla ja palvelemalla kylälle voisi jäädä enemmän euroja. Kievarin aukiolo on sidoksissa Sammatin muiden kohteiden aukioloon. Jos kaikki kesäpäivät olisivat museoiden aukiolopäiviä ja informaatio kunnossa, väkeä voisi raitilla liikkua.

Sammatissa matkailu pitäisi

Sammatissa matkailu pitäisi nähdä voimavarana eikä riesana. Perinteiset kesämökit vanhenevat, ravistuvat, nyt on uudenlaisen matkailun aika. Vapaa-ajan asuntoja toki on ja ne pysyvät, mutta yhteisessä Lönnrot-landiassa liikkuvia kulkijoita muonittamalla, opastamalla ja palvelemalla kylälle voisi jäädä enemmän euroja. Kievarin aukiolo on sidoksissa Sammatin muiden kohteiden aukioloon. Jos kaikki kesäpäivät olisivat museoiden aukiolopäiviä ja informaatio kunnossa, väkeä voisi raitilla liikkua.

Näin juuri hyvä

Näin juuri hyvä "Nettilukija"....vaikka itse olenkin vain kesäasukas, niin näen Sammatin mahdollisuudet kehittää matkailuaan huomattavasti enemmän kuin mitä se nyt tähän asti on ollut. Kyllä vain, tähän Lönnrot-landiaan saataisiin huomattavasti enemmän jäämään veroeuroja, kunhan vain informaatio- ja muut palvelut pelaisivat, eikä erilaiset taide, musiikki ym. tarjonnan lisääminenkään olisi yhtään pahitteeksi. Voitaisiin myös järjestää esimerkiksi valokuvakilpailu Sammatin parhaista nähtävyyksistä. Hienoimmista kuvista painettaisiin vetävät postikortit matkailijoiden iloksi... Kaikki keinot vain käyttöön, jotta Sammatti ei häipyisi kokonaan vain yhdeksi Lohjan kaupunginosaksi, josta kukaan ei kohta tiedä mitään:)

Sammatin kievari on Lohjalla

Sammatin kievari on Lohjalla niitä harvoja vanhoja taloja, jotka ehdottomasti kannattaisi säilyttää.Voihan sitä osin talkoillakin korjat,Edellyttää tietysti talonrakennusyrittäjiltä ja talkoolaisilta vanhan talon korjausosaamista..

Sammatin kievari ei ole mikä

Sammatin kievari ei ole mikä tahansa ruokapaikka. Jos ette ole siellä käyneet, menkää tutustumaan. Palvelu on niin ystävällistä ja huomaamattoman kohteliasta, että siinä on monella ravintolan pitäjällä oppimista. Eikä se ole pelkästään turistirysä, vaan myös tavallisten Lohjalaisten ruokailupaikka. Sääli, jos tällainen luksuspaikka katoaa.

Korjauskustannuksista! Miten

Korjauskustannuksista! Miten paljon Lohja on panostanut korjauksiin Kievarissa sen jälkeen, kun siellä on aloitettu ravintolatoiminta ja varsinkin näiden nykyisten aikana? Maksavathan nykyiset vuokraakin , eivät he ilmaiseksi ¨Kievarissa toimi. Yrittäjien verotulot tulevat tietääkseni myös kuntaan, vai olenko aivan väärässä.

Keskustelu käy vilkkaana ja

Keskustelu käy vilkkaana ja sehän osoittaa Sammatin Kievarin nauttimaa suurta arvostusta. Muutama tosiseikka: -Ravintola on Lohjan seudun paras ravintola. -Sammatin Kievarin merkitys koko Lohjan matkailutoiminnalle on erittäin suuri ja edelleen kehitettävissä. -Kievarin rakennus on ainutlaatuisen kaunis kokonaisuus, jota nykyajan "ammattimiehet" eivät ole onneksi päässeet pilaamaan. Talo on hyvässä kunnossa ja mitään merkittäviä korjauksia ei lähivuosina tarvita. -Nykytilanteen varmistaminen on ainoa järkevä vaihtoehto koko Lohjalle.

Näinkö tämän keskustelun piti

Näinkö tämän keskustelun piti päättyä ihan kesken kaiken. Kun lukee edellä olevan ravintolan esittelyn nykytitanteen varmistamisineen syntyy mielikuva ravintolatoimen myymisestä, jossa edullisella vuokrasopimuksella on merkittävää rahallista arvoa.

Käydään Kievarissa ja

Käydään Kievarissa ja nautitaan! Ruoka on hyvää, sitä saa santsata, pöytä pidetään aina siistinä. palvelu on ystävällistä. Käydään Kievarissa ja näytetään, että jaloilla voi äänestää positiivisestikin!

Etusivulla nyt

Uusimmat: Paikalliset

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat