Anna Kontula

Reilun kaupan aseet?

Viime viikolla Suomi päätti tehdä 23 miljoonan euron tilauksen israelilaiselta Aeronautics-aseteknologiayhtiöltä. Rahalla ostetaan tiedustelulennokkeja, jotka pystyvät erittäin yksityiskohtaiseen ilmatarkkailuun vähän yli kymmenen kilometrin säteellä.

Erilaiset kauko-ohjattavat lentolelut ovat nyt asemarkkinoiden kuuma hitti. Jokaisen itseään kunnioittavan armeijan on niitä saatava. Pelikonsolien välkkeessä kasvanut nuori sotilassukupolvi ohjaa laitteita muutaman sentin tarkkuudella, turvallisesti omasta tukikohdasta käsin ilman poliittisesti kiusallisia miehistötappioita.

Israelin aseyhtiöt tuottavat näiden UAV-laitteiden parasta A-ryhmää. Läheinen yhteistyö sotaa käyvän armeijan kanssa tuo etuja, joista Suomen Patria voi vain unelmoida – tukevan kotimaisen kysynnän ja aidot testiolosuhteet. Niinpä Suomen tuore kauppakumppanikin hyödynsi tuotekehittelyssään esimerkiksi iskuja, joissa Israelin armeija pari vuotta sitten tuhosi Gazan infrastruktuurin ja tappoi 1 300 palestiinalaista, näistä 437 lapsia.

23 veromiljoonaamme ovat siis epäsuoraa tukea Israelin armeijalle. Jos nyt puhuttaisiin suklaasta tai työhaalareista, myyjän toistuva sekaantuminen ihmisoikeus- ja sotarikoksiin herättäisi laajaa keskustelua. Miljoonaluokan asekaupoista ei kuitenkaan puhuta. Vaikka julkisen sektorin hankinnoilta yleensä vaaditaan jatkuvasti tiukempaa moraalia, aseteknologia on jostain syystä poikkeus.

Jos nyt puhuttaisiin suklaasta, myyjän sotkeutuminen sotarikoksiin herättäisi laajaa keskustelua.”
Ja tottahan tietysti on, että eettisten periaatteiden vaatimus on tavallaan korni, kun puhutaan aseista. Silti pidän enemmän sellaisista aseista, joita ei ole testattu ihmisillä.

Viime vuosina Suomi on puhunut maailmalla suurieleisesti rauhan, ihmisoikeuksien ja vihreiden arvojen puolesta, mutta samalla näyttänyt omilla toimillaan aivan päinvastaista esimerkkiä. Muutama vuosi sitten Suomi ehdotti YK:ssa sopimusta, joka estäisi asekaupan Israelin kaltaisten toimijoiden kanssa. Ehkä ulkoministeriön olisi ollut syytä faksata aloitteestaan kopio myös puolustusministeriön edustajille, jotka samaan aikaan shoppailivat Lähi-idässä.

Asekaupassa on sekin huono puoli, että järjestelmiä pitää päivittää. Siten ei ole järkevää eikä aina mahdollistakaan ostaa yhtä härveliä tuolta ja seuraavaa jostain muualta. Tietyn aseteknologian hankinta on pitkäaikainen yhteistyösopimus.

Jos siis Suomen ehdotus asekauppakiellosta roistovaltioiden kanssa joku päivä toteutuu, vaikeuksissa on Suomen armeija.

Anna Kontula

Kommentit (40)

Kommentit

Hymyilyttävä paradoksi: "Jos

Hymyilyttävä paradoksi: "Jos siis Suomen ehdotus asekauppakiellosta roistovaltioiden kanssa joku päivä toteutuu, vaikeuksissa on Suomen armeija." Pitäisi miettiä ajoissa, mitä globaaleilla areenoilla ehdottelee, ettei tule sahanneeksi oksaa jolla istuu ;)

No appelsiineja voi aina

No appelsiineja voi aina boikotoida, mutta niin tarkkoja lennokkeja joilla löydetään kouluja, sairaaloita ja suomalainen sotilastarkkailija, saa vain Israelista.

Mihinköhän Suomi tarvitsee

Mihinköhän Suomi tarvitsee niitä tarkkoja lennokkeja? Tarttis varmaan kehitellä joku sota ajoissa ennen kuin hankitut lennokit, taistelukopterit ym. käyvät vallan vanhentuneiksi.

Maamiinoista luopuminen on

Maamiinoista luopuminen on johtanut ongelmasta toiseen.

Syy vaiko seuraus?

Syy vaiko seuraus? Vihervasemmiston johdolla Suomi liittyi maamiinat kieltävään sopimukseen. Lennokkien tilaaminen liittyy korvaavien järjestelmien hankintaan.

Kiitos Anna Kontula, hienoa

Kiitos Anna Kontula, hienoa että nostit asian esille. Keskustelu jatkuu. Suomen Kristillinen Rauhanliike ja Kirkon Ulkomaanavun nuorisoverkosto Changemaker järjestävät huomennan tiistaina keskustelutilaisuuden aseviennistä Helsingin Rauhanasemalla (Veturitori 3) klo 17. Tilaisuuteen osallistuu myös asekauppaa tutkinut Jarmo Pykälä, joka lupasi tuoda paikalle SaferGlobe Finlandin hiljattain julkaisemaa Suomen asevienti 2010 -raportteja. Tervetuloa!

Anna ja Timo, onko

Anna ja Timo, onko roistovaltio myös se, jonka asevientisektorilla liikutellaan lahjomia?

En ala roistovaltioita

En ala roistovaltioita luettelemaan

Pitää ostaa parasta

Pitää ostaa parasta tekniikka, tuli se sitten ns. 'roistovaltioilta' tai ei. Maanpuolustus on vakava asia.

Timo Virtala ei ole

Timo Virtala ei ole nimimerkki vaan Ihmisen nimi: http://www.timovirtala.net/

"Maanpuolustus on vakava

"Maanpuolustus on vakava asia" - jos tulee sota niin Suomi taistelee ydikärkiohjuksia vastaan lennokeilla :)

Näin on näreet, olet aivan

Näin on näreet, olet aivan oikeassa valmius täytyy olla ja jokaisen maan velvollisuus on puolustaa omiarajojaan. Tämä maailma on tänäpäivänä niin "tulenarka", ettei pidä tuudittautua siihen, ettei meillä ole mitään hätää! Yllätyksenä ne on hyökkäykset toiseen valtioon tehty maailman sivu!

Rauhanliitto haluaa riisua

Rauhanliitto haluaa riisua henkilömiinat, mutta ei kanna huolta itäisen naapurin aseista. Ydinaseitakin mennään vastustamaan Englantiin, vaikka niitä olisi ihan kotinurkilla Kuolan niemimaalla. Rahastakaan ei ole puutetta, kun pasifistipresidentti nosti tukorahat korkeammalle. Kovin valikoivaa toimintaa ollakseen uskottavaa. Halonenkin vastusti miinoja, muttei huomannut niitä vieraillessaan Itä-Saksassa, missä niitä oli 28 vuotta. Roistovaltioita pitää tuomita, mutta omia kansalaisiaan avovankilassa pitänyt ja rahasta länteen myynyt Itä-Saksa ei saanut kritiikkiä. Päinvaston Halonen ajoi ihan puheenjohtajatasolla maan tunnustamista. Milloin tulee aika, jolloin omat virheet tunnustetaan.

Aha. Maamiinat kieltävän

Aha. Maamiinat kieltävän "Ottawan sopimuksen" aloite tehtiin vuonna 1996. Muutama vuosi entisen DDR:n luhistumisen jälkeen. Millä puheenjohtajatasolla Halonen ajoi maan tunnustamista - ei ainakaan rauhanliiton, koska Halonen ei ole koskaan ollut minkäänlaisessa luottamustoimessa rauhanliitossa. Suomi on tainnut tunnustaa aika nipun valtioita, joita ei voi pitää erityisen iloisina ja demokraattisina. Yksi DDR ei kesää tee, vaikka kuinka tässä yritetään sotkea asiat.

Wikipedia kertoo Tarja

Wikipedia kertoo Tarja Halosesta, että vuosina 1970–72 hän osallistui varapuheenjohtajana ja SAK:n edustajana DDR:n tunnustamiskomitean toimintaan.

Jaa,a mietiskelimpä tuossa

Jaa,a mietiskelimpä tuossa nuoren ihmisen Anna Kontulan mielipiteitä. Sain sen käsityksen, ettei Suomen pidä varustautua minkaanlaisin asein. Kaunishan tuo on ajatuksena, mutta jos Suomi uudelleen joutuisi hyökkäyksen kohteeksi, niin mitenkäs olisi Annan ajatukset. Sotaa kokemattomana näinkin nuori on kyllä jäävi puhumaan asiantuntevasti näistä asioista. Kyllä meillä täytyy olla ajantasalla oleva puolustus emme voi jäädä turvautumaan vieraaseen apuun! Ei sitä apua saa jos ja kun sitä näinkin pieni maa tarvitsee. Sen tietävät kaikki sota-aikana eläneet. Piditpä ajatuksesta tai et, niin sota on sotaa ja se on kamalaa!

Kontulan kirjoituksesta

Kontulan kirjoituksesta juurikin ei tule käsitystä, ettei Suomen pidä varustautua minkäänlaisin asein. Kontula vastustaa aseiden ostamista roistovaltioilta aivan samalla tavoin, kuin Stubbin johtava rauhanvälittäjämaa Suomi on tehnyt aloitteita kansainvälisillä areenoilla. Olletikin kaikki tähänkin ketjuun kirjoittavat nousisivat takajaloilleen, jos Suomi ostaisi aseita Pohjois-Korealta tai Syyrialta, joten sietää miettiä, miksi Israel aseostoissa kauppakumppanina olisi näitä maita yhtään vähemmän roisto. Israelin sodankäynti on roistomaista, koska se kohdistuu siviilejä vastaan. Israelin tavoitteena on tuhota mahdollisimman paljon palestiinalaisia ja vallata heiltä Lebensraumia. Israelin laittomat siirtokunnat ovat tästä elävä todiste. Eivät palestiinalaisetkaan viattomia suinkaan ole, eipä suinkaan, mutta eipä Suomi ole heiltä aseita ostamassakaan eivätkä he liioin aseita Suomelle myymässä.

Suomi hankki aikanaan

Suomi hankki aikanaan synnäkkökivääreitä Kiinasta. Miten lienee ihmisoikeuksien laita kyseisessä maassa. Aseita on hankittu myös itäiseltä naapurilta, joka ei sekään liene mallivaltio ihmisoikeuksista puhuttaessa.

Juurikin näin, siviilimies!

Juurikin näin, siviilimies! Joskin hymyilyttää tuo kirjotusvihree synnäkkö-. Jospas jonain päivänä tarjoovat meille oikolukuohjelman tai automaattisen oikaisun :) Sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistaa, joten hyvinkin Suomi voi unohtaa Lapin polttamisen ja ostaa vanhoja tankkeja yhdistyneestä Saksasta, ynnä jotain pienempää meille sodan julistaneelta Englannilta. Sitä vastoin tätä päivää on Kiinan roistomainen ote Tiibetiin ja Taiwaniin, ja vielä pahempi juttu Venäjällä Kaukasian suuntaan. Ehkä roistomaat voisi luokitella pankkien luottoluokituksen tapaan. Kolmen ärrän (RRR) maihin kuuluisivat diktatuurit, joissa listitään omia ja lennokkikantaman etäisyydellä vieraita. Niihin ei asemyyjinä luotettaisi lainkaan. Kahden ärrän (RR) maihin luokiteltaisiin toisten valtioiden alueilla aseitaan testaavat / ylijäämäaseistaan eroon pyrkivät valtiot. Yhden äärän (R) saisivat muutesvaan viekkautta ja vääryyttä harjoittavat elikkä esim. rauhaanpakottamisen sumuverhossa sotivat valtiot. Asekauppakumppaneina kelpovaltioiksi jäisivät mm. Naurusaaret, Andorra, San Marino, Liechtenstein ja vastaavat. Vatikaania ei hyväksyttäisi, koska se ei ole uskottavasti irtisanoutunut mafiasta.

Tankit osti Saksasta

Tankit osti Saksasta Elisabeth Rehn. Se on oivallinen osoitus siitä, miten käy kun asioita hoitaa henkilö, jolla ei ole alkeellisintakaan sotilaskoulutusta. Nyt nuo tankit ovat ongelmajäte. Naisenergia näkyy myös henkilömiinoissa luopumisessa, jota Tarja Halonen ajoi. Miinoja on kuitenkin edelleeen itärajalla, mutta sen tuolla puolen.

Rauhanpuolustajan merkkiä

Rauhanpuolustajan merkkiä aina kantava ulkoministerimme puolusti taannoin Suomen Hornettien viemistä Islannin ilmatilaa valvomaan. Kukaan ei vaivautunut kysymään, kuka valvoo Suomen ilmatilaa? Tätä Islannin keikkaako varten nämä kalliit Hornetit hankittiin?

Ei suinkaan Islantia varten

Ei suinkaan Islantia varten hankittu, koska puolustusvoimilla ei ole edes hynää lentää Islantiin saakka. Ei tosin enää taida olla rahaa edes kouluttaa saati ylläpitää lentäjien tietotaitoja horneteista, joten koristeiksi joutavat. Voihan horneteille ja lennokeille tulla myöhemmin keräilyarvo, toivoopi

Mitkä maat ovat ne

Mitkä maat ovat ne roistovaltiot Anna Kontulan mielestä, kun Suomi ostanut aseita sieltä ja täältä sekä myynyt aseita melkein kaikille halukkaille. Siis Suomikin kuuluu niihin roistovaltioihin, niin miksi kantaa huolta keneltä ostaa? Roisto roistolta ostaa. Pohjois Korean aseet ovat Venäjän aseita nekin voidaan ostaa suoraan Venäjältä. Palestiinalla ja Syyrialla Iranin aseet mitä nyt kivet niitähän meillä on omasta takaa. Aseiden asiantuntija en ole, mutta tiedän Israelilla olevan ehkä maailman tehokkaimmat ojuksentorjunta aseeet (laitteet, en nyt muista ko. laitteiden virallista nimea). Kuitenkin nämä laitteet eivät tapa ketään vaan tuhoaa hyökkävän ohjuksen. Minusta me ehkä tulevaisuudessa tarvitsisimme juuri tällaisia "vehkeitä" turvaa antamaan. Näitä tietenkin voi ostaa USA:takin. Hyvää shoppailua hyvät herrat!

Tuntuu tämän Kontulan Annan

Tuntuu tämän Kontulan Annan höpinät aivanturhanpäiväisiltä. Se mitä Halonen on ehdotellut YK:ssa no joo haloo,haloo,haloo niinkuin mainoksen varis. Nämä Marttatädit voisivat paneutua siihen mitä ehkä paremmin osaavat eli pitsin nypläykseen ja vellinkeittoon!

Pitäisikö ostaa kehnoja

Pitäisikö ostaa kehnoja aseita joltain kykenemättömältä puliveivarivaltiolta? Siis malli "Kajander" Suomen armeijalle! Voi voi seksitutkijaa, suutari pysyköön lestissään!

Ja nyt tämä parabellum ampuu

Ja nyt tämä parabellum ampuu agendalle kykenemättömän puliveivarivaltion. Nimittäin ymmärtääkseni seksitutkija pitää kykenemättömyyttä pelkkänä häiriötilana, joka voidaan eri menetelmiä käyttäen korjata tai korvata jollakin tyydytystä tuottavalla oheistoiminnalla. Puliveivarivaltio taasen on roistovaltion synonyymi, joskin leikkisyyttä tavoitellen ja pyrkien ikään kuin roistovaltion syvintä olemusta pehmentämään. Niinpä parabellumin argumentti itse asiassa kuuluu: "Pitäisikö ostaa kehnoja aseita joltain kykenemättömältä roistovaltiolta?", jolloin hän asettaa vastakkain a) kykenevän, aseitaan ihmisillä testaavan roistovaltion ja b) roistovaltion, joka kompensoi kykenemättömyyttään myymällä aseitaan muiden testattavaksi. Ja huomaattekos, miten ympäri käydään ja yhteen tullaan? Nimittäin Suomi jos mikä on kykenemätön puliveivarivaltio, jonka siipien suojassa 80 asetehdasta tuottaa mitä hirveimpiä tappoaseita. Emme kuitenkaan itse niitä ihmisillä testaa, vaan myymme ne toisten testattavaksi. Suomi, jonka Stubb nostaa maailman johtavaksi rauhanneuvottelijaksi.

Vahingossahan ne raketit

Vahingossahan ne raketit Israeliin päin lentävät. Ei Israelin ilmavoimat huvikseen vihollisiaan pommita. Kyllä sota tuolla alueella jatkuu, osti Suomi Israelilaisia aseita tai ei.

Niin- näimpä useimmat

Niin- näimpä useimmat ohjukset Israel pystyy torjumaan ennenkuin ne saavuttavat maalinsa eli Israelin maaperän. Jostain tilastosta luin, että 7 ohjusta kymmenestä Israelin ohjustentorjunta pystyy tuhoamaan. Näitä ei Suomen uutisissa uutisoida, vaan Israelin takaisin pamauttamat ovat suomessa uutisten arvoisia.

Israeliin on taidettu ampua

Israeliin on taidettu ampua ohjuksia viimeksi vuonna 1991, Kuwaitin konfliktin aikana. Silloin Irakin ampumia Scud-ohjuksia torjuttiin USA:n valmistamilla Patriot-ohjuksilla. Kyllä jokainen Israeliin jymähtänyt Scud uutisoitiin tarkasti. Muuten Israelin alueelle ammutaan raketteja (!) palestiinalaisalueilta. Niitä ei Patrioteilla torjuta.

Vähän niin ja näin,

Vähän niin ja näin, torjutaanko Patrioteilla yhtään mitään. Iron Dome sensijaan kykenee torjumaan raketit. http://www.idf.il/1283-15558-en/Dover.aspx

Blogisti unohti autuaasti,

Blogisti unohti autuaasti, että näillä uusilla hankinnoilla on tarkoitus korvata maamiinojen aiheuttama aukko Suomen puolustuksessa. Olen sitä mieltä, että myös jatkossa Suomen on syytä panostaa uusimpaan tekniikkaan ja parhaimpaan mahdolliseen asiantuntemukseen - vähäisempään meillä ei ole varaa. Olisin myös kiinnostunut kuulemaan mitkä valtiot ovat blogistin mielestä "roistovaltioita"(?) Onko esim. USA sellainen? Entä Venäjä?

YK:n turvallisuusneuvoston

YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvaksi jäseneksi suurella innolla ja rahalla pyrkivä Suomi haluaa profiloitua rauhanturvaamisen suurvallaksi. Se vaatii investointeja varusteisiin, eikä armeijalla ole mitään sitä vastaan, sillä tulevathan nuo rahat heille varatun normaalin budjetin ulkopuolelta. Mukaan mennään myös halukkaasti, koska uralla eteneminen vaatii kokemusta rauhanturvatehtävistä. Me panemme parhaat miehemme kriisipesäkkeisiin ja otamme sieltä vastaa terveitä nuoria miehiä pakolaisina.

kyllä se on niin, että jos

kyllä se on niin, että jos tällä hetkellä laman keskellä kansalaisten vyö vedetään tiukalle ja joka asiasta pitä säästää, niin miljoonat ja miljardit Hornettien ohjuksiin ja näihin lennokeihin - investointeja pitää siirtää odottamaan parempia aikoja...

Suomalaisten poliitikkojen

Suomalaisten poliitikkojen pitää päästä patsastelemaan YK:n turvallisuusneuvostoon. Tuon asian eteen uhrataan kaikki. Suomen maine rauhanturvaamisen suurvaltana pitää säilyttää, vaikka omassa maassa kaikki olisi rempallaan. Nykyinen ulkoministerikään ei enää muista vanhoja mielipiteitään, vaan istuu tyytyväisenä Nato-kokouksissa jakamassa suomalaista rahaa maailman suurimman huumevaltion tukemiseen.

Articles like these put the

Articles like these put the conusemr in the driver seat-very important.

Juuri äsken kävi neukku, ant.

Juuri äsken kävi neukku, ant. Venäjän kenraali lukemassa madonluvut Suomen osalta. En ole huomannut minkäänlaista kommenttia tms. meidän ulkoministeriltämme. Onko se YK;n turvallisuusneuvosto ja ns. rauhanturvaus tärkeämpi kuin Suomen turvalli- suus? Samettilaukku ja -takkiko turvaavat Suomen? Vaan muuten, Suomi taisi nukkua on- nensa ohi vuosia sitten. Jolloin olisi ollut mahdollista liittyä vaikka Natoon. Olisi ehkä ol- lut se oikea hetki? Nyt myöhäistä haukotella. Pari kertaa oli mahdollista. Vaan piti valita se tavvja.

Ehkä korpraali res lukee vain

Ehkä korpraali res lukee vain Vantaan Seiskaa? Ulkoministeri Erkki Tuomioja on lausunut asiasta lehdistölle, radiossa, televisiossa ja facebookissa.

Tuomioja on sotilasarvoltaan

Tuomioja on sotilasarvoltaan ylikersantti. Kaikki ansioituneet eivät ole sotahulluja eivätkä ärrävikaissia tavvjottelijoijoita.

10 kg:n minilennokkeja

10 kg:n minilennokkeja käytetään sotilasoperaatioissa maajoukkojen tiedustelussa ja tilannekuvan parantamisessa. Rauhanaikaistakin käyttöä löytyy: lennokit soveltuvat myös virka-avun antamiseen viranomaisille. Kirjoittavat minua viisaammat. Minä tässä vain oottelen, enempi näkyy noita kanadanhanhien muodostelmalentoharjoituksia, lennokkeja äänekkäämpiä.

Hyvä Kontula, kirjoittamasi

Hyvä Kontula, kirjoittamasi kaltaista suhtautunista olisi vas kansanedustajien osoitettava myös sixback- hallituksen asehankintoihin, jotka talousarviossa ovat 560 miljoonaa euroa ja kehitysavuksi naamioidut Afganistanin sota-avut miljoonia euroja lisäksi. Kummalla puolella " barrikaadeja" vassarit ovatkaan ?

Aikaisempia kirjoituksia

Uusimmat mielipiteet