Puheenaihe

Tämä ympäristöongelma tappaisi ihmiskunnan vuoteen 2080 mennessä – HS: Esimakua saatu jo Yhdysvalloista

Multa saattaa tehoviljelyn ja eroosion vuoksi loppua maailmasta vuoteen 2080 mennessä. Kuvituskuva. 

Juha Perämäki / arkisto

Ihmiselämää saattaa tulevaisuudessa uhata yllättävän suuri ongelma: maailmasta saattaa loppua multa. Ongelmasta kertoo Helsingin Sanomat.

YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO arvioi, että hedelmällinen maaperä loppuu maailmasta tällä menolla 60 vuodessa.

Jos multava maa loppuisi maailmasta, ei ruoaksi kasvatettavien kasvien eikä liiemmin rehunkaan kasvatus enää onnistuisi. Silloin loppuisi myös ruoka.

Ongelmaa kommentoi Helsingin yliopiston maataloustieteen professori Juha Helenius. Hän pitää synkkää arviota mahdollisena.

– Se ei yllätä minua yhtään, Helenius arvioi.

Multavaa maata katoaa käytännössä yksipuolisen tehoviljelyn ja eroosion vuoksi.

Maailman tunnetuin maaperän tuulieroosio tapahtui Yhdysvaltojen Keskilännessä 1930-luvulla, jolloin tehoviljelyn vuoksi syntyi ankara tuulieroosio. Se nostattii pelloilta valtavia pölypilviä ja tappoi noin 7 000 ihmistä.

Asiantuntijoiden mukaan ihmiskunnalla on kuitenkin vielä toivoa, sillä on mahdollista kehittää ja ottaa käyttöön keinoja, joiden avulla maapallolla voidaan kasvattaa ruokaa myös jatkossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (11)

Kommentit

Tuohan on ihan paskapuhetta.

Tuohan on ihan paskapuhetta. Venäjällä multaa on varmaan eniten maailmassa. Toisekseen, Suomessa ei ole ainakaan yhtään mitään hätää viljelyksen suhteen. Suomessa ainakin viljeleminen alkaisi tulla kannattavammaksi.

Olisiko sinulla jotain

Olisiko sinulla jotain perusteita sille että miksi on "paskapuhetta"?

Ja ensi viikollla

Ja ensi viikollla maailmanloppu tulee..........! Mikä media keksii ensin miten ja milloin?

Onko ilmastonmuutos jo liian

Onko ilmastonmuutos jo liian kulunutta ja valheet eivät uppoa ihmisiin, kun piti keksiä uusi kauhutarina. Niin kauan kun on puita ruohoa ja savea niin kauan tulee olemaan myös multaa.

Katsokaa ekologi Allan

Katsokaa ekologi Allan Savoryn videoita YouTubessa esim. "allan savory how to green the world's deserts and reverse climate change". (Tekstitetty mm. suomeksi.) Hänellä on paradoksaaliselta tuntuva ratkaisu ongelmaan. Ko. ratkaisu on muuten todettu toimivaksi käytännössä. P.S. En voi esittää suoraa hyperlinkkiä videoon, koska keskustelun säännöt kieltävät hyperlinkkien esittämisen. Googlatkaa siis.

Ihmiskunnan tuho johtuu juuri

Ihmiskunnan tuho johtuu juuri tuosta asenteesta, joka ilmenee myös artikkelissa: "Asiantuntijoiden mukaan ihmiskunnalla on kuitenkin vielä toivoa, sillä on mahdollista kehittää ja ottaa käyttöön keinoja, joiden avulla maapallolla voidaan kasvattaa ruokaa myös jatkossa." Siis suomeksi : "ei se mitään , me vaan kehitetään joku muu keino tehdä ruokaa, ei haittaa yhtään jos edelleen jatkamme kaiken tuhoamista".

Nyt ymmärrän miksi Lähi -

Nyt ymmärrän miksi Lähi - idässä soditaan jatkuvasti . Hiekkaerämailla syövät yksipuolisesti ja tämähän vaikuttaa aivojen toim intaan.

siis multa siirtää paikkaa

siis multa siirtää paikkaa

Alunperin Suomeen tuotiin

Alunperin Suomeen tuotiin lehmiä siksi, että niiden lantaa saatettiin käyttää kovan karun maaperän parantamiseen, ja voitiin näin kasvattaa paremmin ruokaa perheelle. Nyt halutaan lehmistä eroon, koska ne "aiheuttavat ilmastonmuutosta". Eivät aiheuta. Laidunmaan ja peltojen väärinkäyttö - tehoviljely on se, joka tappaa maaperän. Myös kaupungeissa voidaan lopettaa pudonneiden lehtien mättö sekajätteeseen, ja kompostoida maatuva aines. Paljon näkee ylihoidettuja pihoja, joissa ei elä mikään. Hyönteiset ovat kadonneet, ja linnut niiden myötä. Maalaisjärki takaisin käyttöön, ja pienviljelijät takaisin töihin kansoittamaan maaseutuamme.

Juuri niin.

Juuri niin.

Kaikki on vegaanien syytä!

Kaikki on vegaanien syytä! Jos ihmiset söisivät enemmän lihaa, niin ei olisi tarvetta tehoviljellylle. Ja lehmän lannalla saisi paranneltua maata. Ilman lihaa me kaikki kuolemme! Ja siihen ovat vihreät syyllisiä!

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat