Puheenaihe

Tässäkö duunarille makua tulevasta? – Luottamusmies paljasti kovan vaatimuslistan kesken syksyn tärkeimpien tes-neuvotteluiden

Anton Soinne / arkisto

Siuntiolainen kuntapoliitikko ja luottamusmies Kristian Parviainen (sd.) on paljastanut Facebook-päivityksessään Teknologiateollisuus ry:n suunnitteleman tiukan leikkauslistan tämän syksyn tes-neuvotteluissa. 

Parviaisen tietojen mukaan työnantajaliitto aikoo esittää leikkauslistaa toimihenkilöille.

Työnantajaliitto on kirjannut tavoitteekseen muun muassa kiky-sopimuksen jatkuvan alalla. Liitto suunnittelee kiky-päivien muuttuvan kolmeksi lauantaina pidettäväksi työpäiväksi. Helatorstai ja loppiainen muuttuisivat työpäiviksi.

Jos työnantajien tavoitteet toteutuisivat myös lomarahat puolittuisivat, sairaslomien palkkaa ja vuorotyölisiä sekä ylityölisiä leikattaisiin.

– Tämän takia tarvitaan ammattiliittoa. Ilman ammattiliittoa nuo vain ilmoitettaisiin työntekijöille, Parviainen kommentoi.

Ammattiliitto Pron ja Teknologiateollisuuden väliset neuvottelut ovat tärkeitä, sillä ne ovat avaamaassa liittojen välistä neuvottelukierrosta. Vientiteollisuuteen syntyvien sopimuksen tulosta seurataan tarkasti, sillä ne ovat pohjana muiden liittojen neuvotteluille.

Työnantajapuolella on haluna muodostaa vientiteollisuuden sopimuksista pohja, jota seurattaisiin myös julkisen puolen sopimuksissa. Työntekijäpuolella tällaista ajattelua on vastustanut tiukemmin hoitajien ammattiliitto.

Paljastusta kommentoi myös työntekijöiden puolta pitävä ammattiliitto Pro.

Pron laskujen mukaan sen jäsenten vuosiansiot laskisivat 2 500–6 000 eurolla, jos nyt listatut heikennykset toteutuisivat. Kyse olisi esimerkiksi asiantuntijoiden ja työnjohtajien ansioista. Pron laskelmista kertoo Yle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (4)

Kommentit

Julkinen puoli on järkyttävän

Julkinen puoli on järkyttävän iso. Sinne kans kunnolla leikkauksia.

Niin tai näin mutta nytt

Niin tai näin mutta nytt alkaa sellainen aika taas kerran että kenkää tulee.

Levotonta työmarkkinasyksyä

Levotonta työmarkkinasyksyä/kevättä pukkaa. Nyt jos koskaan kaivataan solidaarisuutta palkansaajilta ja tarvittaessa valmiutta työtaisteluihin, jos tuollaista esitetään työnantajapuolelta.

Sitten ihmetellään miksei

Sitten ihmetellään miksei lapsia synny? Onhan noi aika poskettomia ehdotuksia. Mitä tulee julkiseen sektoriin, niin Wilzu ei taida oikein tietää mitä siellä tehdään. Jos mentäis kaikki lakkoon, nii kellään ei ois kohta töitä, sekö olis kivaa, haettais fattasta rahaa ja bailattais. Ai niin, sehän onkin julkista puolta eihän siellä olis ketään duunissa.

Etusivulla nyt

Uusimmat: Puheenaihe

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat