Ruoka

Tiesitkö tätä? Perinteinen hernekeitto on oikeaa superruokaa

Hernekeitto sisältää paljon liukoista kuitua, joka tasaa verensokeria ja pitää kylläisenä.

Teppo Johansson / Ateljee Unlimited Oy

Erikoistutkija Iris Erlund Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) sanoo, että todellista superruokaa löytyy lähempää kuin moni huomaakaan.

– Kaikki Suomessa kasvavat marjat ovat superterveellisiä. Ja tänä vuonnahan on ollut erinomainen marjasato, Erlund sanoo.

Mustikka päihittää ravintoarvoiltaan mennen tullen kaukaa tuodun goji-marjan, tyrnillä ja karpalolla arvellaan olevan suorastaan huikeita terveysvaikutuksia. Erlund muistuttaa, että ei pidä unohtaa kotimaisia kasviksia ja hedelmiä. Vanha sanonta omena päivässä pitää lääkärin loitolla ei ole lainkaan tuulesta temmattu.

– Myös kaikki vihreät kasvikset ovat superruokaa, samoin ruisleipä, kaurapuuro ja hernekeitto, Erlund sanoo.

Hernekeitto?

– Kyllä. Se on monelle yllätys. Mutta hernekeitto sisältää todella paljon liukoista kuitua, joka tasaa verensokeria ja pitää kylläisenä. Monet perinteiset ruuat ovat tietyllä tavalla superruokaa juuri tästä syystä. Pulla ja hampurilaiset sen sijaan nostavat verensokerin nopeasti, mutta se myös laskee yhtä nopeasti ja taas pitää napostella jotain, Erlund selittää.

 

Super-pulvereilla ei voi korvata epäterveellisen ruokavalion puutteita.”

 

Erlund korostaa päivittäisten valintojen tärkeyttä. Hän muistuttaa, etteivät superfoodit edistä terveyttä, elleivät ravinnon muut osat ole kohdillaan.

– Superpulvereilla ei voi korvata epäterveellisen ruokavalion puutteita, hän muistuttaa.

Erlund uskoo kotimaiseen ruokaan ja siihen, että siinä on tarpeeksi superia sellaisenaan.

– Kun syö paljon kotimaisia marjoja ja kasviksia, ei tarvita erikoisen kuuloisia jauheita ja vieraita marjoja.

– Kotimainen marja on helpompi ottaa pysyväksi osaksi omaa ruokavaliota, kuin sen vieras serkku, sillä se on tunnetasolla tuttu vaikka ei olisi aikaisemmin sitä syönytkään. Vieraat ruoka-aineet jäävät helpommin vain lyhyeksi kokeiluksi, Erlund sanoo.

 

Kotimainen rypsiöljy on aivan mahtava tuote, joka ei häviä lainkaan oliiviöljylle.”

 

Marjoista Erlundin omia suosikkeja ovat mustikka ja mustaviinimarja, jotka kumpikin ovat todellisia vitamiinipommeja.

– Lisäksi kala on oikeaa superruokaa ja sitä pitäisikin syödä vähintään kaksi tai kolme kertaa viikossa erilaisia kalalaatuja vaihdellen. Kirjolohi ja siika ovat rasvojensa puolesta parasta superruokaa, samoin silakka.

– Myös kotimainen rypsiöljy on aivan mahtava tuote, joka ei häviä lainkaan oliiviöljylle. Pehmeät rasvat ylipäätään ovat hyviä, mutta nimenomaan rypsiöljy on erityisen hyvää sellaiselle, joka ei syö kalaa, sillä se muodostaa elimistössä samanlaisia pitkäketjuisia rasvahappoja kuin kala, Erlund sanoo

Erlund nostaa superruokien pitkälle listalle myös erilaiset yrtit, pähkinät ja siemenet, jotka sisältävät huomattavan määrän eri ravintoaineita.

– Lisäksi niillä saadaan ruokaan vaihtelua, mikä vaikuttaa syömisen mielekkyyteen, Erlund muistuttaa.

Mika superfood?

Superfood ja superruoka ovat markkinointitermejä, joilla tarkoitetaan yleensä tavallisen ruoan ja lääkinnällisempien yrttien välimaastoon asettuvia, luonnonmukaisesti tuotettuja ruokia, joilla on vahva kulttuurihistoria ja poikkeuksellisen korkea sekä monipuolinen ravinnepitoisuus.

Superruoka sisältää luonnon raaka-aineita, jotka ovat varastoineet itseensä mm. mineraaleja, vitamiineja ja antioksididantteja.

Esimerkiksi karpalo, mustaherukka tai mustikka ovat superruokaa.

Superruuassa ei ole E-koodeja, lisäaineita tai muita ruoka-aineita.

Suomen luonto on superruuan aarreaitta marjoineen ja villivihanneksineen. Esimerkiksi kotimainen nokkonen sisältää C-vitamiinia viisinkertaisen määrän appelsiiniin verrattuna.

Oiva esimerkki superfoodista on kotimaisissa metsissä kasvava koivun lahottajasieniin kuuluva pakurikääpä.

Maailman ravinnerikkaimpia ruokia ovat mm. spirulina, chlorella, kasviplanktoni, maca, raaka kaakao, goji-marja, aloe vera, noni, emomaito ja mehiläisten siitepöly.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Kommentit (78)

Kommentit

hyvää on ja pierettää ihan

hyvää on ja pierettää ihan mahottomasti :)

Niin tekee juuri hernekeitto

Niin tekee juuri hernekeitto ja meikäläiselle aiheuttaa ripulin, joten en syö, koska ei huvita ottaa ripulilääkettä, ellei ole hengen meno kyseessä.

Nimim. täytyy malttaa

Nimim. täytyy malttaa hauduttaa herneet yön yli. Niitä ei kannata syödä kovina keitosta. Niin ikään keitettäessä täytyy varata aikaa useita tunteja. Haudutus on avainsana. Sama pätee mm. karjalanpaistin valmistukseen. Kolmekaan tuntia ei ole liikaa, mutta voi toki hauduttaa kauemminkin. Riippuu myös lämpötilasta. Itse haudutan miedolla lämmöllä isomman annoksen kerralla.

Hernesopan keittoaika

Hernesopan keittoaika lyhenee, kun muistaa että suola lisätään vasta keittämisen loppuvaiheessa. Suola pitää herneet koossa, ja ruotsalaisen hernekeiton, jota suomalaiset luulevat suomalaiseksi ruuaksi, perusidea on herneiden soseutuminen.

Japen suolaohje on otettava

Japen suolaohje on otettava onkeen. Ruåttalainen hernekeitto on himpun verran suomalaista houkuttelevamman näköistä, koska se keitellään keltaisista herneistä. Punssilla terästettynä se on miesten, erityisesti merimiesten mieleen. Hernesopasta taitaa olla lähes kaikilla mailla omanlaisensa versiot. Parempi puolisko truuttaa keittoon Turun sinappia, joskus salotti- tai valkosipulia ja jotain maustetta. Niin tai näin, niin tolokun ruokaa se on ja hyvä etenkin pakkasella puolipäivän aikaan niin, että outputit ehtii tuulettaa ennen sänkykamariin siirtymistä.

Olet oikeassa Jape. Itse

Olet oikeassa Jape. Itse suosin pitkiä haudutusia. Vasta-alkajien kannattaa seurat mm. nestemääriä ja mausteita. Mielellään suolalisäys loppuvaiheessa. Makuluu mukaan! Sisäelimiä kehiin karjalanpaistiin ja pala läskiä, niin on myös "sydänystävällistä=maukasta".Pala lammasta luineen ei haittaa.

Mutta kun mainoksissa sanotaa

Mutta kun mainoksissa sanotaa et hamppis ja pizza ja ranskalaiset on superruokaa.Ainakin amerikkalaiset on elokuvis hoikkia niin miten muka entisajan suomalais ruuat olis muka terveellistä.Ihmisethän kuali silloin todella nuarina niinku.

Turun sinaapin sijasta suosin

Turun sinaapin sijasta suosin suomalaista Aura sinappia ja tietysti raakaa sipulia ensin lautaselle, ennekuin keitto siihen.

Vatsaystävällistä (jos

Vatsaystävällistä (jos propleemaa - joillakin) on punasipuli. Maukasta!

Mitä mieltä läskisoosista? Se

Mitä mieltä läskisoosista? Se suurta herkkua mutta närästää niin maan perusteellisesti. Mutta kunnon itse keitetty hernerokka se vasta on jotakin!!

Mihin on unohtunut THL:n

Mihin on unohtunut THL:n listalta risitan liha.. se vasta on super ruokaa, ei ole kyllästetty antibiooteilla ja on muutenkin eetistä, puhdasta jne.. kuten marjatkin.. Ihmettelen myös lausetta .. "Mustikka päihittää ravintoarvoiltaan mennen tullen kaukaa tuodun goji-marjan, tyrnillä ja karpalolla ARVELLAAN olevan suorastaan huikeita terveysvaikutuksia. "" Tuntuu että arvelun perusteella kirjoitetaan tosijuttuja..

Hernekeitto on myös yksi

Hernekeitto on myös yksi halvimmista ruuista. Kilosta kuivaherneitä tekee ison kattilan. Sitä voi sitten pakastaa pakastepusseihin tai -rasioihin ja nopeaa ruokaa on pakastimesta heti sulatettavissa. Eli superruuan lisäksi se on myös pikaruokaa!

"Pulla ja hampurilaiset sen

"Pulla ja hampurilaiset sen sijaan nostavat verensokerin nopeasti, mutta se myös laskee yhtä nopeasti ja taas pitää napostella jotain, Erlund selittää." Millä perusteella hampurilainen nostaa ja laskee verensokeria nopeasti??? Hampurilaisen voi tehdä kokojyväsämpylän väliin, jolloin sämpylän kuidut ja proteiinipitoinen pihvi pitävät veren sokerin tasaisena pitkään.

Kaikki terveellinen on vain

Kaikki terveellinen on vain hiiskatin kallista kaupassa, eikä kaikki pääse metsään. Ei meillä kaikilla ole puutarhoja, ei autoja marjapikkojen etsintään, eikä muiden maille ole juuri asiaa, vaikka sinne omin avuin pääsisikin. Maanomistajat ovat nuukia "omistaan", siis yhteisen luontomme antimista!! Ne kaikki maukkaat, terveelliset, kotimaiset superruoat maksavat ihan liikaa pienituloiselle. Hyvä siellä on ohjeita antaa, kun hinnoista ei tarvitse välittää. Jokainen meistä tietää, että kotimaiset marjat, sienet, kasvikset ja vihannekset ovat parasta ihmisen ravintoa, mutta läheskään kaikilla niihin ei ole varaa. Purkkihernekeittoon on vielä varaa, mutta se ei taida superruoan vaatimuksia täyttää.

Purkkirokkaa puolustan

Purkkirokkaa puolustan viimeiseen hengenvetoon! Sehän on kuin armeijan soppatykistä, eikä ne ravintoarvot mihkään häviä, jos ei purkkia aukaistuna tuuleta päivätolkulla ennen kattilaan kaatamista. Sitä paitsi 1-2 hengen hernesopan turaaminen on kustannustehotonta. Purkki kunniaan! Kaurapuuro on super, tekee hyvää verenkierrolle ja vatsalle, samoin nämä uudet keittämättä valmistettavat ohrapuurot. Silakat ja muikut ovat edullisia, ja viikon kala-annoksen saa kun ostaa leivän päälle maanantaina paistetun silakkapihvin ja torstaina hiillostetun silakkapihvin. Porkkanat, lantut, punajuuret ja kassler maksavat maltaita hienostofrouvien kaupoista ostettuina, mutta korttelikaupoissa ovat ihan normihintaista. Siitä vaan kasviskeitoja ja pataruokia tekemään, superia!

Kyllähän kunnon perinteinen

Kyllähän kunnon perinteinen kotikutoinen hernevelli on superia. Mutta jos hieman lintsaa tosta keittohommasta, eikä tarvitse 10 litraa keittää,niin seuraavakin käy. Perus-satsi. 2 purkkia hernekeittoa. 1 L vettä. 2 sipulia. 1 pussi pizza suikaleita n,250 gr Hieman pakasteporkkana viipaleita. Ripaus suolaa ja jauhettua maustepippuria. Hernekeitot kattilaan,vettä perään,sekoitetaan hyvin. Paistetaan sipulit ja samassa pannussa kypsyy porkkanat. Myös pizzasuikaleet voi myöhemmin laittaa pannuun lämpiämään. Sitten pannu tyhjennetään kattilaan,sekoitetaan hyvin, ei keitetä vaan jätetään liedelle hautumaan. Syömään..

Olen yksinelävä ihminen,

Olen yksinelävä ihminen, mutta joka kesä useampaan otteeseen keitän 10 litran kattilallisen herkkua, jota kutsun nimellä Noitakeitto. Se tarkoittaa sitä, että pilkotaan sesonkikasviksia, -juureksia ja kaikelaisia sipuleita kattila täyteen ja sitten varataan tarpeeksi kypsymisaikaa. Tuntien hommahan siinä on kuoriessa, pilkkoessa, silputessa ja keitellessä, mutta sitten kun valmiin keitoksen jakaa sopiviin annoksiin ja pistää pakkaseen, siitä syö monena, monena päivänä - aina silloin kun huvittaa. Siinä on sapuska, joka vain maustuu ja paranee lämmitettäessä! Marjat ja muut herkut kun ovat todella superkalliita, onneksi vielä kaalit, porkkanat, lantut, sipulit ja muut tuoreet raaka-aineet ovat ihmisten hinnoissa. Noitakeitto puhdistaa ja piristää ja on hyvin maustuneena NAMIA!

Ehkä jos olisi päässyt

Ehkä jos olisi päässyt liikkumaan, eiköhän olisi kannattanut mennä metsään poimimaan superkalliita marjoja.

onko Uudellamaalla jossain

onko Uudellamaalla jossain muka metsiäkin? Asun ns. maalaisidyllissä, josta on metsät kaadettu ja pellot rakennettu täyteen ökylatoja (anteeks taloja). Pitää autolla lähteä tosi kauas, jos kaluaa ilmaisia marjoja ja sieniä poimia.... Oliskin jossain metsä, jossa ei joka toisella aseleella astu koiranjätökseen ja josta löytyisi jotain poimittavaa.

Niin, kenen

Niin, kenen metsään?? Jokaisella on omat konstinsa tulla toimeen, eikä toisen keino ole sen parempi kuin toisen. Turha tulla naljailemaan mistään kunnon kohotuksesta kun ei tunne toista laisinkaan. Poimi sinä hyväkuntoisena ne marjasi! Tuntenet metsät, maat ja mannut, ehkä omistat marjametsää... Paikkakuntatuntemusta ei myöskään kaikilla ole!

Jokamiehen oikeudet vielä

Jokamiehen oikeudet vielä voimassa, löytyy karttoja jos osaa lukea, eikun vaan lähimetsään.

Jokamiehenoikeudella minä

Jokamiehenoikeudella minä menen marjastamaan. Tässä vähän lisätietoa aiheesta: www.ymparisto.fi/jokamiehenoikeudet "Jokamiehenoikeudet Ajankohtaista Opas jokamiehenoikeuksista valmistuu syyskuussa Ympäristöministeriö julkaisee syyskuussa jokamiehenoikeuksia käsittelevän oppaan. Opas ei tuo muutoksia jokamiehenoikeuksiin, vaan siihen kootaan tietoa oikeuksia koskevasta nykyisestä lainsäädännöstä. Julkaisussa esitellään myös hyviä käytäntöjä ristiriitatilanteiden välttämiseksi. Jokamiehenoikeuksilla tarkoitetaan jokaisen Suomessa oleskelevan mahdollisuutta käyttää luontoa siitä riippumatta, kuka omistaa alueen tai on sen haltija. Jokamiehenoikeuksista nauttimiseen ei tarvita maanomistajan lupaa eikä siitä tarvitse maksaa. Jokamiehenoikeutta käyttämällä ei kuitenkaan saa aiheuttaa haittaa tai häiriötä. Jokamiehenoikeudet ovat yleisesti hyväksytty maan tapa, ja ne perustuvat eri lakeihin. Jokamiehenoikeudet koskevat myös ulkomaalaisia. Jokamiehenoikeudet lyhyesti Saat: liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen luonnossa muualla kuin pihamaalla sekä muilla kuin sellaisilla pelloilla, niityillä tai istutuksilla, jotka voivat vahingoittua kulkemisesta; oleskella tilapäisesti alueilla, missä liikkuminenkin on sallittua - voit esimerkiksi telttailla suhteellisen vapaasti, kunhan pidät huolen riittävästä etäisyydestä asumuksiin; poimia luonnonmarjoja, sieniä ja kukkia; onkia ja pilkkiä sekä veneillä, uida ja peseytyä vesistössä sekä kulkea jäällä Et saa: aiheuttaa häiriötä tai haittaa toisille; häiritä tai vahingoittaa lintujen pesiä ja poikasia; häiritä poroja ja riistaeläimiä; kaataa tai vahingoittaa kasvavia puita, ottaa kuivunutta tai kaatunutta puuta, varpuja, sammalta tms. toisen maalta; tehdä avotulta toisen maalle ilman pakottavaa tarvetta; häiritä kotirauhaa esimerkiksi leiriytymällä liian lähelle asumuksia tai meluamalla; roskata ympäristöä; ajaa moottoriajoneuvolla maastossa ilman maanomistajan lupaa ja kalastaa ja metsästää ilman asianomaisia lupia."

Niitä sieniä on nyt hyvin

Niitä sieniä on nyt hyvin metsässä joten kannattaa ottaa välineet mukaan reppuun myös marjametsään. Ainakin sipoonkorpeen pääsee julkisilla ja jos ei saa "saalista", niin tulee ainakin semmonen nälkä että hernekeitto maistuu myös valmisruokana. Vähän yli euron maksaa semmonen puolenkilon muovipötikkä eikä se tuunattuna ole hassumpaa. Riittää kahdelle hengelle.

Kotimaiset marjat? Hiton

Kotimaiset marjat? Hiton nationalistit! Ulkomainen ruoka on ihan yhtä hyvää.

Rohkenen olla erimieltä,

Rohkenen olla erimieltä, esim. espanjassa ja hollannissa tuotettujen kasvisten maku on aivan erilainen. Kun ruoka tulee lähempää on se kestävämpi ratkaisu, myös ruoan ostaminen suomesta auttaa suomalaisia ruoan tuottajia jatkamaan toimintaansa. Suomessa on säädetty tarkat lait kuinka esim lannoitus ja tuholaistorjunta tapahtuu, myös esim Espanjan pelloilla työvoimana käytetään usein afrikasta tulleita siirtolaisia joille ei makseta lainmukaisia korvauksia työstä, voidaan siis puhua melkein (huom melkein) orjuudesta. Tässäpä siis muutama hyvä syy ostaa suomalaista :/

Siitä vaan norjalaista fisua

Siitä vaan norjalaista fisua pöytään. On viimeisenpäälle kemikaaleilla & antibiooteilla höystettyä. Ei enään tarvitse muita mausteita. Bon-Apetit. http://areena.yle.fi/tv/765977

Kun ei jaksa eikä ole

Kun ei jaksa eikä ole motivoitunut tekemään mitään ruokansa eteen, pääsee helpommalla kun menee ruokajonoon, niitähän Espoossa löytyy.

Kirjoitat siis itsestäsi ja

Kirjoitat siis itsestäsi ja omasta depressiostasi - ethän muiden elämää tunne. Suosittelen kuitenkin, että ryhdistäydyt minuutti, tunti ja päivä kerrallaan. Siinä auttaa pieni puuhastelu ruuan tai jonkun muun parissa. Kaurapuuro on superruokaa ja erittäin helppo valmistaa. Kattilan voi ladata avoimeksi jo edellisenä iltana. 3:1 eli kolme desiä vettä ja yksi kaurahiutaleita, ripaus suolaa ja jos on voinmakuista rypsiöljyä, niin sitä pieni plöräys. Levy kuutoselle, ja heti kun kiehuminen alkaa, levy nollalle. Hauduttua herkuttelemaan, ja siitä se päivä alkaa täysin vatsoin ja iloisin mielin. Ja seuraavana päivänä keitä perunat ja syö voisirun kanssa. Hyvä ruoka, parempi mieli!

Olet todella ymmärtänyt

Olet todella ymmärtänyt kirjoituksen väärin. Et osaa tulkita tekstiä oikein.

Superfood ei voi olla mikään

Superfood ei voi olla mikään valmis ruoka, sori vaan. Kyse on raaka-aineista eikä herne ole mikään ihmeellinen tapaus, vaikka en sen käyttöä tai merkitystä väheksykään. Inhoan tätä, miten nykyään joku tutkija/asiantuntija lätkii vieraita termejä asioille valheellisesti- ottakaa edes selvää, mitä voi sanoa superfoodiksi ja mitä ei, ennenkuin teette näin nolon jutun.

Elä elä elä hyvä ihminen

Elä elä elä hyvä ihminen leikistä suutu eläkä pelihousujasi mokomasta revi. Ei ole YK ohjannut, ei EU direktiiviä säätänyt eikä eduskunta suuressa viisaudessaan antanut lakia ei asetusta "superfoodin" käytöstä. Eipä löydy sitä Suomen sanakirjastakaan. Saapi siis ihminen sanoa superfoodiksi ihan mitä itse haluaa. Vähän niin kuin "fantastista", jonka toiset ymmärtävät ihmeen ihanaksi ja toiset fantasiaksi ja siis puhtaaksi mielikuvituksen tuotteeksi. Ortodoksit tietty tarkoittavat superfoodilla yhtä raaka-ainetta, joten eines kaikkine lisäaineineen ei heille ole superfoodia. Eikä siis Saarioisten äitien äideille tekemä hernerokka. Itse tykönäni kuitenkin sanoisin, että on superia ja sellaisena ihan fantastista. Samoin kuin ruisjauhosta, läskistä, ahvenista, vedestä ja suolasta valmistettu kalakukko, ja ihan ilman E-etumerkkisiä lisäaineita.

Jokamiehen oikeudet vielä

Jokamiehen oikeudet vielä voimassa, löytyy karttoja jos osaa lukea, eikun vaan lähimetsään. ÄLKÄÄ VALITTAKO (NIMIMERKKI) Siinä vaiheessa, kun sinä istut pyörätuolissa, liikut rollaattorilla, tai olet niin heikkonäköinen, ettet saa kartoista selvää suurennuslasillakaan, minä tulen viisastelemaan ja osoittelemaan sinua, että olet vain laiska ja aikaansaamaton uusavuton kun et kehtaa mennä metsään.

Jokamiehenoikeudet ovat

Jokamiehenoikeudet ovat teoreettisia. Käytännössä ne toteutuvat vaihtelevasti riippuen maanomistajasta!!

Olen marjastanut, sienestänyt

Olen marjastanut, sienestänyt ja kalastanut(lupien kanssa) ympäri suomea 40 vuotta, eikä koskaan maanomistaja ole korvaansa lotkauttanut tekemisilleni. Eli Maanomistajat ovat erittäin valveutuneita ja tietävät mitä oikeuksia kansalaisilla on.

Työkaveri toi aika kasan

Työkaveri toi aika kasan kanttarelleja länsi-uudeltamaalta. Aivan tuoreita. Premium- laatua. Pannulle vaan ruskistumaan, sipulia niskaan suolaa ja pippuria sekä lopuksi hiukan vehnäjauhoja ja tilkka kermaa ja maitoa ohennukseen sekä haudutus. Superruokaa vailla vertaa!

Purkkihernekeittoon en koske.

Purkkihernekeittoon en koske. Herneitä saa halvalla, samoin savupotkaa. Herneet yli yön likoamaan ja seuraavana päivänä keitellään. Mausteeksi pilkottua sipulia ja meiramia sekä suolaa. Ei voi helpompaa olla. Metsät on tällä hetkellä pullollaan ilmaista ruokaa. Mustikoita olen kerännyt 50 l pakkaseen ja syönyt tuoreeltaan monta litraa. Nyt on puolukat kypsymässä ja sieniä vaikka millä mitalla. Ihmettelen niitä, jotka sanovat etteivät pääse metsään, lukuunottamatta liikuntarajoitteisia. Hitsi Suomi on metsää täynnä. Jos cityssä asuu, eikun bussiin vaan ja sopivassa paikassa pois. Mua ei ainakaan kukaan maanomistaja oo ikinä tullut häätämään.

Parasta savupotkaa saa

Parasta savupotkaa saa Palmenin veljesten kookaupasta Vantaan ja Sipoon rajalta. Veljekset roikottavat aika-ajoin myös hevosen filettä seitsemän (7) viikkoa ja voi veljet, että on murakkaa. Ei tarvitse kuin kuumalla pannulla muutaman kerran kääntää ja on herrojen herkku rahvaan nautittavaksi valmis.

Erityisen sydänystävällistä

Erityisen sydänystävällistä ja edelleen silti maistuvaa hernekeittoa saa jättämällä keitosta lihan (so. läskin) pois. Pari porkkanaa antaa mukavasti makua. Itse lisään myös hiukan perunaa ja joskus lanttua, mutta nämä alkaa mennä omien makumieltymysten puolelle. Mutta siis vielä kerran: lihaa ei tarvitse rokkaan lisätä. Samalla näet keiton hinta jää aivan naurettavan pieneksi, mitähän olisi, kolme litraa alle eurolla. Siitä syö perhe pari päivää ja yksinäinen monta annosta - muistaa vain laittaa pakkaseen. Ei sitä samaa apetta joka päivä viitsi syödä.

Sen kun koluatte metsiä ja

Sen kun koluatte metsiä ja keräätte marjat minunkin edestäni!! Onhan se ihan helvetin helppoa lähteä stadista ämpärien kanssa matkustamaan jonnekin korpeen ja tulla sitten takaisin suu ja sormet mustina bussilla, jos joku bussi ottaa sellaisen iljetyksen kyytiin. Siinähän istuimet ovat vaaraassa likaantua!! Oletan, että MARJAFANI ja moni muu marjastajasankari/tar ajelee ukkonsa tai muijansa kanssa BMW:llä/Mersulla tuttuun metsän reunaan ja noukkii sieltä superruoat parempiin suihin. Siitä vaan!! Mutta onneksi meille muille myydään vielä PURKKIRUOKAA!!

Gojimarja,Macajauhe,Spirulina

Gojimarja,Macajauhe,Spirulina jne. sisältävät paljon hyödyllisiä aineita.Minä ainakin toisinaan tankkaan myös näillä luonnonantimilla.Ravinnon kotimaisuutta suosien taas kaalikeitto on myös erittäin terveellinen suomalainen keitto hernekeiton lisäksi.Minä tykkään kaalikeitosta,vaikka muut eivät siitä niin aina tykkää. Mieleen juolahtikin, että kannattaisiko Suomessa viljellä kasvihuoneissa esim. Gojimarjaa kotimaanmarkkinoille?Gojimarjan käyttö on lisääntynyt muiden oikeiden superruokien mukana.

Olen kaalin kaveri ja

Olen kaalin kaveri ja kaalihan auttaa myös "kaalia" toimimaan. Kaali on vielä edullista ruokaa ja hyvällä mielikuvituksella siitä saa monenlaisia herkkuja. Eilen viimeksi keitin kaalia, porkkanaa ja suuren määrän sipuleita. Nyt ne nököttävät pakkasessa ja sieltä niitä sitten oman mieleni mukaan otan käyttöön. Höystän ja lisäilen.

Tää taitaa olla joku

Tää taitaa olla joku niksi-pirkka foorumi yksinhuoltajille. Ei todellakaan ole "super foodia", vaikka tehtäis ilman lihaa ja läskiä.

Jotta, Bon apetit,on hyvä,

Jotta, Bon apetit,on hyvä, vaan ja menee sinne muille foorumeille me, kun täällä niksipirkkaillaan ollaan yksin tai kaksin huoltajia tai ei huoltajia ollenkaan. Sinunlaisia myrkynnielijöitä me ei kaivata täällä rokkamarkkinoilla!

Syökö Jäken kupponenkin tätä

Syökö Jäken kupponenkin tätä superruokaa? Kupponen ei ole ollut pitkään aikaan esillä. Missä kupponen mahtaa luurata? Jos superruoka alkaa viehättämään turhan paljon, niin ei kun vieroitukseen, johan läheistenkin vuoksi pitää vieroittaa. Hajuhaitat vaativat vieroitusta.

JOTTA, BONN APETIT !

JOTTA, BONN APETIT ! (NIMIMERKKI) Miten niin niksipirkka YKSINHUOLTAJILLE? Gojimarja,Macajauhe,Spirulina jne. ovat sellaisia lajikkeita, joista en tiedä mitään muuta kuin, että maksavat helvetisti! Miksi muuten yksinhuoltajien pitäisi syödä muita huonommin, kerro se!

Kyllä moni marjastaja kulkee

Kyllä moni marjastaja kulkee bussilla suu mustana korvia myöten(mustikassa). Turha on hienostella, parempi naama mustikassa kuin pää koskenkorvassa. Eikä kaikki mersulla ajavat edes käy metsässä.

Eivät superfoodit ole

Eivät superfoodit ole kalliita. Esimerkiksi Gojimarjan kohdalle päivittäinen suositeltu käyttömäärä on perinteisen ohjeen mukaan vain 5-12 g per päivä. Gojimarjassa on esim. runsaasti antioksidantteja ja paljon muitakin hyödyllisiä aineita, ja gojimarja on varmasti hyödyllisyydessään edullisempi ja parempi kuin kallis pulla ja kahvi.

Miksi meidän täytyisi jotain

Miksi meidän täytyisi jotain eksoottista marjaa syödä, kun meidän omat metsät ovat täynnä tosi hyvää antioksidanttia ja C-vitamiinia. Mustikkaa parempaa saa hakea, ei löydy Espanjasta, eikä muualtakaan yhtä maukasta. Ja meidän upea erikoisuutemme saaristossa yleensäkin kasvava Tyrnimarja tai Lapin lakka! Ei vedä vertoja Espanjalainen turha röyhistellä, kun Suomen omat marjat paljon parempia!

Uskonnot ovat ihmiskunnan

Uskonnot ovat ihmiskunnan vitsaus ja ruoastakin on tullut uskonto. Hurmoshenkistä superruokauskontoa, karppausta ja milloin mitäkin harppausta kaupataan ja markkioidaan. Kaikista ruokauskonnoista huolimatta täällä on aina eletty ja ilmeisesti eletää liiankin väkilukuisina. Monilla Afrikan alueilla kuivuus vie sadot ja aliravitsemus on kovempaa kuin koskaan, toisaalla tulvat tekevät tuhojaan, maapallon väestö näkee nälkää, mutta täällä keskitytään superruokaan!! IRVOKASTA!!

Afrikan nälänhätää voisi

Afrikan nälänhätää voisi lieventää avaamalla Saharan alla olevat vesivarastot, ja näin voitaisi rakentaa kasvihuoneviljelmät superfoodillekin, jotta afrikan väestö saisi niiltäosin tarvitsemansa ravinnon. Mielestäni kasvihuoneviljelmä on yksi järkevä viljelymuoto Afrikan kuumuudessa. Superruoka vahvistaa elimistöä ja lisää vastustuskykyä. Uskonnot eivät liity tähän ruoka-aiheeseen mitenkään.

Sivut

Etusivulla nyt

Uusimmat: Ruoka

Luetuimmat paikalliset

Uusimmat

Luetuimmat