Puskuri vaimentaa iskuja taloudelliseen tilanteeseesi – Näin pääset alkuun säästämisessä

Elämän tuomiin yllätyksiin on vaikea täysin varautua ennalta, mutta jotain on kuitenkin tehtävissä. Taloudellisia yllätyksiä varten henkilökohtaisen puskurin säästäminen kannattaa. Näin saat mielenrauhan, että selviät yllättävistäkin tilanteista.

Mainos | Puskurin hyödyllisyys punnitaan erityisesti silloin, jos joudut työttömäksi tai maailmantalouden tilanne heilahtelee rajusti, kuten tällä hetkellä. Taloudellinen puskuri voi tulla tarpeeseen myös positiivisissa muutoksissa. Uuden asunnon vuokratakuu tai perheenlisäys voi tuoda yllättäviä kuluja arkeesi ja silloin on helpottavaa tietää, että raha on heti saatavilla. Säästäminen ennustettavissa olevia tapahtumia varten kannattaa kuitenkin tehdä erikseen ja jättää puskuri pahan päivän varalle. 

Kuinka aloittaa taloudellinen varautuminen?

Jotta voit aloittaa puskuriin säästämisen, tulee sinun ensimmäiseksi selvittää oman taloutesi tilanne. Tämä tarkoittaa tulojesi sekä menojesi listaamista ja näiden suhteen selvittämistä: tarkoituksena on, että sinulle jää käteen hieman ylimääräistä sen jälkeen, kun kuukauden kulut on kuitattu. On tärkeää, että selvität kulusi realistisesti. Ylijäämästä voit alkaa säästää puskuriisi, oli se sitten kymppejä tai satasia kerrallaan. Pienikin säästö on aina kotiin päin.

Puskurisäästöjä varten kannattaa avata erillinen tili. Näin pystyt paremmin seuraamaan puskurin karttumista, etkä vahingossa käytä rahoja kuukauden muihin kuluihin tai heräteostoksiin. Erillisellä tilillä rahat ovat paremmin turvassa. Puskuri on säästämisen ensimmäinen askel ja tie taloudellisesti vakaampaan arkeen. Kun olet saanut puskuriisi tarvittavan summan säästettyä, voit jatkaa säästämistä muihin menoihin, kuten lomamatkaan tai syntymäpäiväjuhliin. Näin sinun ei tarvitse jatkossakaan kajota puskuriisi kuin hätätilanteessa.

Kuinka paljon euroja puskurissa tulee olla?

Tähän ei ole yksiselitteistä vastausta. Taloudellisen puskurin tarkoituksena on auttaa sinut pahimman yli. Tarvitsemasi summa riippuu elämäntilanteestasi sekä kulutustottumuksistasi. Millainen työmarkkinatilanne alallasi on, onko sinulla lapsia tai muita elätettäviä, millaiset asuinkustannukset sinulla on – kaikki vaikuttavat siihen, kuinka paljon säästöjä tarvitset. Nyrkkisääntönä yleensä pidetään, että puskurissa tulisi olla vähintään kolmen kuukauden nettotuloja (verojen jälkeen jäljelle jäävä summa) vastaava määrä, jolla voit kattaa pakolliset kulusi hetken aikaa.

Taloudellisesta puskurista huolimatta voi sinulle tulla eteen tilanteita, jolloin tarvitset hieman lisää rahallista liikkumavaraa. Tällöin kulutusluotto voi olla varteenotettava vaihtoehto. Lainat kannattaa aina vertailla kunnolla, jotta löydät sinulle parhaiten sopivan vaihtoehdon. Moneezy sivusto auttaa sinua tässä prosessissa nopeasti ja helposti.

Moneezy.com