Yhdysvallat leikkaa miljardilla avustustaan Afganistanille – syynä maan poliittinen umpikuja

Syyskuisten presidentinvaalien jälkeen voittoa ovat julistaneet sekä presidentti Ashraf Ghani että hänen vastustajansa Abdullah Abdullah. Kuvassa presidentin virkahuoneisto Kabulissa. AF / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvallat leikkaa Afganistanille antamaansa rahallista tukea miljardilla dollarilla, kertoo ulkoministeri Mike Pompeo. Syynä on Afganistanin poliittinen umpikuja.

Maalla on vaikeuksia muodostaa toimivaa hallintoa. Syyskuisten presidentinvaalien jälkeen voittoa ovat julistaneet sekä presidentti Ashraf Ghani että hänen vastustajansa Abdullah Abdullah.

Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa osapuolia paimentaneen Pompeon mukaan Yhdysvallat on pettynyt jatkuvaan valtataisteluun.

– Heidän epäonnistumisensa on vahingoittanut Yhdysvaltain ja Afganistanin suhteita. Lisäksi se on, surullista kyllä, epäkunnioittavaa kaikkia tämän maan tulevaisuuden eteen uhrauksia tehneitä osapuolia kohtaan, Pompeo totesi lausunnossaan.

Pompeon kerrotaan tavanneen Ghania ja Abdullahia sekä yhdessä että erikseen. Avustusleikkauksista huolimatta Pompeo sanoi toimittajille suhtautuvansa ratkaisun löytymiseen optimistisesti.

– Nähdäkseni olemme lähempänä kuin koskaan, hän sanoi.

Sopimus Talebanin kanssa pitää

Ensimmäinen miljardi on määrä leikata avustuksista heti. Yhdysvallat on valmis jatkamaan leikkauksia toisella miljardilla ensi vuonna. Myös erilaiset lisäleikkaukset ovat mahdollisia.

Helmikuussa Yhdysvallat ilmoitti vetävänsä joukkonsa pois Afganistanista osana ääriliike Talebanin kanssa solmittua sopimusta. Yhdysvaltain tavoitteena on kotiuttaa noin 13 000 ihmistä Afganistanista viimeistään ensi vuonna.

Pompeon mukaan Talebanin taistelijat eivät ole hyökänneet Yhdysvaltain joukkoja vastaan sopimuksen sinetöinnin jälkeen.

– He sitoutuivat väkivallan vähentämiseen ja niin he ovat suurelta osin toimineet, Pompeo muotoili.

Afganistanin hallinnon ja Talebanin välille kaavaillut neuvottelut sen sijaan eivät ole edenneet. Pompeo suomi hallintoa myös siitä, ettei se ole koonnut ryhmää tapaamiseen Talebanin kanssa.

Afganistanissa olevien Naton ja liittoutuneiden joukkojen vetäytymistä on viime viikkoina hidastanut koronavirus.

New York Timesin mukaan joukkojen kaikki liike Afganistaniin ja sieltä pois on päätetty keskeyttää vähintään kuukaudeksi. Maasta oli määrä kotiuttaa lähikuukausina tuhansia sotilaita.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Vuoden Lauri Seija Virolainen: "Lohja on kaikki!"
 2. Kahden auton nokkakolari Raaseporissa
 3. Päätoimittaja Päivi Kallo: Maski kasvoille opastuksen kera
 4. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 5. Pienkone putosi nousun yhteydessä Imatran lentokentällä – kuusi ihmistä viety sairaalaan
 6. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 7. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 8. Liput ensimmäistä kertaa salkoihin Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen kunniaksi
 9. Apuomenan toiminta jatkuu Lohjalla pääosin etänä, mutta jotkin lähitoiminnot käynnistyvät jälleen – "Nyt asiakkailla on varaa valita eri toiminnoista"
 10. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 11. Hangon veneturmassa kuoli alakouluikäinen lapsi – poliisi tutkii tapahtunutta muun muassa kuolemantuottamuksena
 12. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 13. Syksyn kouluruokailut suunnitellaan Lohjalla koulukohtaisesti – ruokailujen järjestämiseen saattaa kohdistua uusia haasteita
 14. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 15. St. Honoré täyttää 35 vuotta: Musiikkiklubi esiintyy keskiviikkona paikan päällä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.