Yhdeksän suomalaista on kuollut koronavirukseen – Kainuussa ensimmäiset vahvistetut tartunnat

STT

STT

Yhdeksän suomalaista on kuollut koronavirukseen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL Twitterissä. Sairaalahoidossa on 112 henkilöä, heistä tehohoidossa 31.

THL ei yksilöi tarkemmin, mistä sairaanhoitopiireistä kuolleet ovat. Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiristä kerrottiin aiemmin tänään, että yksi ihminen on siellä kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin perjantaina. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus puolestaan kertoi eilen yhdestä menehtyneestä. Hus kertoi samalla, että se ei enää päivitä kuolleiden määrää erikseen, vaan THL vastaa tiedottamisesta.

Suomessa on tähän mennessä todettu 1 163 laboratoriovarmistettua koronavirustautitapausta. Todellinen sairastuneiden määrä on todennäköisesti suurempi, koska kaikkia oireita saaneita ei ole testattu.

Tähän mennessä tapauksia on todettu yhteensä yli 510 000 maailmanlaajuisesti, kertoo THL. Yhteensä 201 maata, aluetta ja territoriota on raportoinut tartunnoista.

Kainuulaiset tartuntaketjussa

Kainuussa on havaittu ensimmäiset vahvistetut koronavirustartunnat, kerrotaan Kainuun sote-kuntayhtymästä.

Terveysviranomaisten mukaan testeissä on todettu kaksi tartuntaa. Kumpikaan tartunnan saaneista ei tarvitse tässä vaiheessa sairaalahoitoa.

Kainuu oli vielä vähän aikaa sitten ainoa Suomen maakunta, jossa ei ollut tiedossa lainkaan koronavirustapauksia.

Kainuun pandemiapäällikkö ja vs. hallintoylilääkäri Olli-Pekka Koukkari kertoo, että tartunnan saaneet ovat osa tartuntaketjua, joka on alkanut muualta Suomesta. Heidät tavoitettiin yhteistyössä Etelä-Suomen terveysviranomaisten kanssa.

– Löydökset ovat jäljitystyön hedelmiä, sanoo Koukkari.

Koukkari ei kerro tarkemmin, minkä ikäisiä, mistä päin Kainuuta ja mitä sukupuolta sairastuneet ovat.

– Sen voin kertoa, että he eivät kuulu riskiryhmään eli eivät ole yli 70-vuotiaita. Muu kuuluu salassa pidettävän tiedon piiriin, sanoo Koukkari STT:lle.

Henkilökuntaa altistunut Oulun seudulla

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä yksi ihminen on eilen perjantaina kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Menehtynyt oli sairaanhoitopiirin mukaan iäkäs henkilö, joka kuului riskiryhmään vaikean perussairautensa vuoksi.

Sairaanhoitopiiri kertoo myös, että Oulun seudun yhteispäivystyksessä altistui perjantaina koronavirukselle 15 Oulun yliopistollisen sairaalan työntekijää ja kolme ensihoitajaa. Kaikki altistuneet ovat karanteenissa, eikä heillä ole oireita.

Epäily koronainfektiosta on herännyt hoidon aikana. Sairaanhoitopiirin mukaan muut yhteispäivystyksen potilaat eivät olleet samassa tilassa eivätkä he ole siellä altistuneet koronavirukselle.

Terveysviranomaiset vastassa Oulun kentällä

Thaimaasta on saapunut Ouluun lomamatkailijoita kotiin kuljettanut lento. Tulijat ohjataan jo lentokentällä terveysviranomaisten tarkastukseen, kertoo Oulun kaupungin terveysjohtaja Jorma Mäkitalo. Tulijoita on Mäkitalon tietojen mukaan noin 280.

Lento laskeutui Oulun lentokentälle noin kello 13. Kyseessä ei ole ulkoministeriön järjestämä kotiinpaluulento, vaan matkatoimiston paluulento matkailijoille, jotka myös lähtivät Thaimaahan Oulusta.

– Thaimaan tartuntatilanne ei ole Espanjaan verrattava, mutta hoidamme tämän asian kuin he tulisivat pahemmaltakin alueelta, sanoo Mäkitalo.

Mäkitalo toteaa, että Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan Thaimaassa on todettu noin tuhat koronavirustartuntaa. Hän huomauttaa kuitenkin, että on vaikea sanoa, miten luotettava tieto on.

Tulijoista erotellaan lentokentällä oireettomat ja toisaalta ne, joilla on mahdollisesti koronavirukseen viittaavia oireita. Oireelliset lähetetään testeihin Oulun seudun yhteispäivystykseen, joka toimii Oulun yliopistollisessa sairaalassa. Oireettomat pääsevät kotikaranteeniin, kunhan eivät käytä julkisia kulkuvälineitä.

– Lainsäädäntö antaa mahdollisuuden myös määrätä karanteeniin, huomauttaa Mäkitalo.

Testattavat tilapäismajoitukseen

Niille, jotka testataan yhteispäivystyksessä, on Mäkitalon mukaan varattu tilapäismajoitus testituloksen selviämiseen asti. Myös hätämajoitusta on tarjolla siltä varalta, että joillakuilla palaajista ei olisi mahdollisuutta mennä kotiin.

Jos kotikaranteeniin lähtevä ei pääse kotiin omalla autolla taikka omaisen tai tuttavan kyydissä, Oulun kaupunki järjestää hänelle kyydin.

Mäkitalo ei iltapäivällä ennakoinut sitä, kuinka paljon tulijoiden joukossa on testattavia tai koronavirustartunnan saaneita.

Ensimmäiset ulkoministeriön järjestämät kolme kotiutuslentoa saapuivat Helsinki-Vantaan lentoasemalle perjantaina Kyprokselta ja Portugalista. Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen arvioi perjantaina, että viikonlopun aikana saapuu yhteensä ainakin 6 000 ihmistä ulkomailta Suomeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohjalla tehtiin maanantaina yli 160 koronatestiä – tulosten saamiseen voi mennä tällä hetkellä jopa neljä päivää
 2. Juha-Pekka Lehmus: "Olen asiajohtaja - lohjalaiset, tulkaa juttelemaan!"
 3. Cafe Laurissa pidetyssä kahvitilaisuudessa varautuneen positiivinen tunnelma – Lohjan matkailun katse jo ensi kesässä
 4. Lohja näkyy ja kuuluu Tuusulan asuntomessuilla – Järvikaupunki kiinnostaa kävijöitä
 5. Leipomo J.W. Virtanen: Nyt tuli sata vuotta täyteen!
 6. Uudessa-Seelannissa harkitaan vaalien siirtämistä koronaviruksen toisen aallon vuoksi
 7. Iltalehti: Vasemmistoliiton Andersson esittää yhä kansalaisille jaettavaa elvytysseteliä
 8. Länskärin urheilutietokilpailu järjestetään osana Lohjalaisen urheilun iltaa – tapahtumassa kuullaan myös paneelikeskustelu lohjalaisen urheilun ajankohtaisista aiheista.
 9. Pikkuruisista selkärangattomista tuli sosiaalisen median lemmikkejä – avaruudessakin seikkailleiden karhukaisten söpö ulkomuoto ja uskomaton sitkeys kiehtovat
 10. Yön uutiskooste: Koulutyö alkaa monissa kouluissa tänään
 11. Johtavat lääkärit kiristäisivät kokoontumisrajoituksia – "Nyt on menty yli sen rajan, missä kohtuudella voi olettaa tämän viruksen pysyvän aisoissa"
 12. Yhdysvallat solmi 1,5 miljardin dollarin rokotesopimuksen – Trump toivoo rokotteen valmistuvan ennen vaaleja
 13. Lukashenkon vastaiset protestit jatkuvat Minskissä kolmatta yötä
 14. Joonas Korpisalolle torjuntaennätys NHL:n maratonottelussa – kohtaaminen Tampa Bayn kanssa neljänneksi pisin peli liigan historiassa
 15. Ydinsukellusvene Kursk upposi 20 vuotta sitten onnettomuudessa, joka oli kova isku Venäjän ylpeydelle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.