Käräjäoikeus hylkäsi syytteet Pohjanmaa-rallin katsojan kuolemaan johtaneesta onnettomuudesta

Katsoja kuoli ralliauton ajauduttua ulos tieltä kesäkuussa 2018 järjestetyn Pohjanmaa-rallin ensimmäisellä erikoiskokeella Katilantiellä Seinäjoella. HANDOUT / LEHTIKUVA
STT

STT

Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on hylännyt syytteet oikeudenkäynnissä, joka koski katsojan kuolemaa Seinäjoen rallionnettomuudessa. Katsoja kuoli ralliauton ajauduttua ulos tieltä kesäkuussa 2018 järjestetyn Pohjanmaa-rallin ensimmäisellä erikoiskokeella Katilantiellä Seinäjoella.

Oikeuden mukaan kuolema ei johtunut syytettyjen huolimattomuudesta, vaan onnettomuus oli valitettavien yhteensattumien summa.

Järjestäjät eivät oikeuden mukaan laiminlyöneet mitään yksiselitteistä määräystä tai ohjetta, vaan päinvastoin toimivat lupaehtojen ja lajiliiton sääntöjen mukaan.

– Vastaajat eivät ole laiminlyöneet sellaista huolellisuusvelvoitetta, jonka perusteella heidän olisi katsottava huolimattomuudellaan aiheuttaneen katsojan kuoleman, maanantaina annetussa tuomiossa todetaan.

Kuolemantuottamuksesta syytettiin kilpailuun nimettyä turvatarkkailijaa ja neljää kilpailun järjestäjätahoon kuulunutta toimitsijaa. Kaikki kiistivät syytteen.

Onnettomuuspaikassa ei aiemmin ulosajoja

Oikeuden mukaan rallin järjestäjät pyrkivät tekemään turvallisuussuunnitelman ja riskianalyysin mahdollisimman huolellisesti.

– Mahdolliset riskipaikat oli arvioitu kiertämällä reitti useaan kertaan. Riskipaikoiksi oli määritelty kohtia, joissa historiatietojen valossa oli odotettavissa ulosajoja.

Onnettomuuskohdassa ei ollut aiemmin selvitetty olleen ulosajoja.

Oikeuden mukaan onnettomuuspaikan riskiarviointi oli haastavaa. Myöskään asiantuntijat eivät olleet osanneet arvioida ulosajokohdan onnettomuusmekanismia.

– Rallikilpailuihin perehtynyt ja laajan kokemuksen turvallisuuskysymyksistä omaava Trafin entinen liikenneturvallisuusasiantuntija ei olisi määritellyt uhrin sijaintipaikkaa kielletyksi alueeksi. Myöskään poliisien turva-auton kuljettajat eivät tosiasiassa ole pitäneet uhrin sijaintipaikkaa erityisen vaarallisena, tuomiossa sanotaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.