Pakkotoimia käytetään psykiatrisessa hoidossa yhä usein – tutkimuksen mukaan sekä eristämis- että sitomisajat ovat pitkiä

Eristäminen oli yleisimmin käytetty pakkotoimi tutkimusvuonna 2017. Timo Jaakonaho / LEHTIKUVA
STT

STT

Pakkotoimien käyttö psykiatrisessa hoidossa on vähentynyt viime vuosina. Niitä käytetään Suomessa kuitenkin edelleen paljon, käy ilmi tuoreesta tutkimuksesta.

Pakkotoimien käyttöä kartoittaneen tutkimuksen mukaan sekä eristämis- että sitomisajat ovat pitkiä. Suoraan hoitoyksiköistä kerätyn tiedon perusteella pakkotoimien käyttö oli huomattavasti yleisempää kuin mitä hoitoilmoituksista ilmenee.

Tutkimuksen tulokset on julkaistu maaliskuun alussa Nordic Journal of Psychiatry -lehdessä. Toteutukseen osallistui Itä-Suomen yliopiston, Niuvanniemen sairaalan ja Kuopion yliopistollisen sairaalan tutkijoita.

Tutkimus on osa väitöstutkimusta. Tutkimuksessa kerättiin eristämistä, sitomista, kiinnipitoa ja tahdonvastaista lääkitystä koskevat tiedot vuodelta 2017 kaikista suomalaisista erikoissairaanhoidon psykiatrisista yksiköistä ja valtion oikeuspsykiatristen sairaaloiden osastoilta.

Eristäminen yleisin pakkotoimi vuonna 2017

Yhteensä 140 psykiatrista osastoa 21 eri organisaatiosta ilmoitti käyttäneensä jotakin pakkotoimea vuonna 2017. Näistä 127 oli sairaanhoitopiirien psykiatrisen erikoissairaanhoidon osastoja.

Eristäminen oli yleisimmin käytetty pakkotoimi tutkimusvuonna. Potilaita eristettiin 109 osastolla yhteensä noin 4 000 kertaa. Eristysten keskimääräinen kesto oli lähes kolme vuorokautta. Sitomisia raportoitiin 106 osastolla, mutta niitä oli huomattavasti vähemmän, noin 2 100 tapahtumaa. Sitomiset kestivät keskimäärin 17 tuntia.

Tahdonvastaista lääkitystä annettiin potilaille hieman alle 2 200 kertaa 95 osastolla. Kiinnipitoja raportoi 83 osastoa, kaiken kaikkiaan 1 064 kiinnipitoa. Kiinnipidot kestivät keskimäärin alle tunnin.

Pakkotoimien käytön vähentäminen on merkittävä tavoite psykiatrisen hoidon piirissä sekä Suomessa että muualla maailmassa. Pakkotoimia, kuten eristämistä, sitomista, kiinnipitoa ja tahdonvastaista lääkitystä käytetään kuitenkin säännöllisesti potilaan rajoittamiseksi. Useimmiten syynä on potilaan väkivaltaisuus tai sen uhka, joka liittyy vakavaan mielenterveyden häiriöön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Moottoripyöräilijä kuoli ulosajossa Lohjalla Valtatie 25:llä – onnettomuuden syy tuntematon
 2. Hevonen pelastettiin mutaojasta Vihdissä – aasi herätti tallinomistajan huomion
 3. Tarinoita ystävyydestä ja yhteistyöstä: Sweet Sixteen -kilpailu käynnistyy Lohjalla
 4. Lohjalla opettajat pääsevät aloittamaan lukuvuoden oppilaiden kanssa selkeillä ohjeistuksilla – "Meillä on luottavainen tunnelma"
 5. Ulla Härmä haluaisi jatkaa Villa Haikarin vuokrasopimusta – kaupunginhallitus päättää asiasta luultavasti jo elokuun lopussa
 6. Saksalaistähti Özil aikoo jatkaa Arsenalissa ensi kesään asti – "Kukaan muu kuin minä ei päätä, milloin lähden seurasta"
 7. Janne Känkänen jatkaa Huoltovarmuuskeskuksen johdossa – nousi maskisotkun vuoksi eronneen edeltäjän tilalle huhtikuussa
 8. Meyer Turku irtisanoo 166 henkilöä – "Koronakriisi on muuttanut markkinoita dramaattisesti"
 9. Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"
 10. Maailman suurin matkanjärjestäjä TUI syöksyi syvälle koronan takia
 11. Muoti-ilmaisu "jonkin osalta" on antavinaan puhujan sanoille painoa – Kielitoimiston sanakirjan toimittaja kertoo, miksi sitä kannattaa välttää
 12. THL: Tartuntojen määrät ovat nousseet selvästi heinäkuusta, erityisesti Helsingissä ja Uudellamaalla
 13. Marin: Hallitus puoltaa THL:n suositusta kasvomaskien käytöstä joukkoliikenteessä ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista
 14. Keskusta järjestää puoluekokouksensa hajautetusti – Oulu keskuspaikkana
 15. Pituushyppääjä Taika Koilahti osallistuu Kalevan kisoissa vain 100 metrille

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Koronatestauksissa uusi ennätys Lohjalla – uusia tartuntoja ei ole havaittu puoleentoista kuukauteen
 2. Lohjalla tehtiin maanantaina yli 160 koronatestiä – tulosten saamiseen voi mennä tällä hetkellä jopa neljä päivää
 3. Hevonen pelastettiin mutaojasta Vihdissä – aasi herätti tallinomistajan huomion
 4. Moottoripyöräilijä kuoli ulosajossa Lohjalla Valtatie 25:llä – onnettomuuden syy tuntematon
 5. THL:n pääjohtaja: Maskisuositus julkaistaan torstaina – julkiset liikennevälineet erityishuomiona, suosituksesta tulossa alueellinen
 6. Marin A-studiossa: Karanteeni- ja testauslinjauksessa olisi kaivattu selvempää viestintää – "Kyse ei ole poliittisesta päätöksestä vaan viranomaispäätöksestä"
 7. Monsteriukko söi Lohjan mahdottomana pidetyn hampurilaisen ja otti jälkkäriksi pirtelön – "Vaikein haaste ikinä"
 8. Juha-Pekka Lehmus: "Olen asiajohtaja - lohjalaiset, tulkaa juttelemaan!"
 9. Saunaraati löysi Tuusulan asuntomessuilta elämyksiä: tällaisia ovat moniaistiset saunapolut
 10. Näytteiden määrän kasvu yllätti Husin – lisää väkeä rekrytoidaan kymmenen hengen viikkovauhtia
 11. Nummelan lentokenttä on 80-vuotias – tuhatkunta ihasteli vanhoja koneita lauantaina
 12. Ulla Härmä haluaisi jatkaa Villa Haikarin vuokrasopimusta – kaupunginhallitus päättää asiasta luultavasti jo elokuun lopussa
 13. Lohja avasi omat sivut koronavirusinformaatiolle
 14. Cafe Laurissa pidetyssä kahvitilaisuudessa varautuneen positiivinen tunnelma – Lohjan matkailun katse jo ensi kesässä
 15. Lohjan Yhteislyseon lukion uudet opiskelijat on valittu – tässä lista sisäänpäässeistä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.