Australiassa kardinaali Pellin hyväksikäyttötuomio kumottiin korkeimmassa oikeudessa

Tuomioistuimen mukaan todisteet Pelliä vastaan eivät olleet riittäviä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Australiassa kardinaali George Pellin saama tuomio lasten seksuaalisesta hyväksikäytöstä on kumottu. Australian korkein oikeus kumosi 78-vuotiaan Pellin alemmassa oikeusistuimessa saaman kuusivuotisen tuomion.

Korkeimman oikeuden päätös oli yksimielinen. Tuomioistuimen mukaan todisteet Pelliä vastaan eivät olleet riittäviä. Korkeimman oikeuden tuomarit katsoivat, että tämän syyllisyydestä ei voinut olla täyttä varmuutta.

Alempi oikeusistuin katsoi vuonna 2018 Pellin syyllistyneen kahden 13-vuotiaan pojan hyväksikäyttöön 1990-luvulla toimiessaan Melbournen arkkipiispana. Viime elokuussa Victorian osavaltion vetoomustuomioistuin piti tuomion voimassa äänin 2–1.

Näyttö Pelliä vastaan perustui lähes pelkästään toisen uhrin kertomukseen. Toinen uhreista kuoli vuonna 2014 huumeiden yliannostukseen eikä hänen tiedetä koskaan puhuneen hyväksikäytöstä.

Pell oli korkeimmassa asemassa oleva katolisen kirkon edustaja, joka oli tuomittu lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista. Hän on entinen Vatikaanin talouspäällikkö ja toiminut yhtenä paavin lähimmistä neuvonantajista. Tapaus onkin saanut Australiassa ja ympäri maailman paljon julkisuutta.

Pell: Tässä ei äänestetty kirkosta

Päätöksen jälkeen Pell vapautettiin vankilasta ja hän julkaisi lausunnon, jossa sanoi että päätös oli korjannut vakavan epäoikeudenmukaisuuden.

– En halua, että vapauttamiseni lisää sitä tuskaa ja katkeruutta jota niin moni tuntee, sitä on jo riittävästi, Pell sanoi.

– Oikeudenkäyntini ei kuitenkaan ollut äänestys katolisesta kirkosta, eikä äänestys siitä kuinka kirkon johto Australiassa on hoitanut pedofilia-asioita. Kyse oli siitä, olinko minä syyllistynyt näihin kamaliin rikoksiin, enkä minä ollut.

Pellin toiseksi uhriksi väitetyn, vuonna 2014 kuolleen miehen isän asianajaja sanoi tämän pitävän päätöstä ällöttävänä.

– Hänellä on vaikeuksia ymmärtää Australian korkeimman oikeuden päästöstä. Hän sanoo, ettei hänellä enää ole uskoa maamme rikosoikeudelliseen järjestelmään, asianajaja sanoi.

Hyväksikäytön uhrien tukijärjestö Blue Knot Foundation sanoi päätöksen olevan musertava hyväksikäytön uhreiksi joutuneille.

Päätös luettiin Brisbanessa lähes tyhjälle oikeussalille. Aiemmissa Pellin tapauksissa kuulemiset ovat vetäneet suuria yleisöjä.

Pell on oikeusjutun vuoksi siirretty syrjään liki kaikista toimistaan kirkossa, mutta hän on säilyttänyt pappisoikeutensa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. Ensi viikolla koulujen alkaessa 5 775 lasta ja nuorta palaa lähiopetukseen Lohjalla – "Keskustelemalla voimme lievittää pelkoa"
 3. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 4. Fokus-talon purku alkaa lokakuussa: Karjaan kirjasto on jo nyt suljettu - väistötilat Grabbegårdeniin
 5. Tulevaisuuden kapellimestarit johtavat Lohjan kaupunginorkesteria torstain konserteissa
 6. Mediat: Presidentti Trump haluaisi osan Tiktokin kauppahinnasta valtiolle vastineeksi kaupan hyväksymisestä
 7. USU: Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita
 8. Peruskouluverkko harvenee seuraavien 20 vuoden aikana entisestään, arvioi Opetushallitus – jyrkimmässä laskelmassa nykykouluista voitaisiin sulkea lähes puolet
 9. Australian Victoriassa jopa yli 12 000:ta euroa vastaavat sakot koronarikkomuksesta
 10. Tänään rapsahti rahaa monen tilille verottajalta – mitä jos et saanutkaan, vaikka piti?
 11. Koronakriisi lisäsi selvästi lemmikkien määrää, ja se näkyy Musti Groupin hyvässä tuloksessa
 12. Kävelystä saa pienten muutosten avulla tavallista tehokkaampaa – katso personal trainerin vinkit
 13. Chilen kaivosturma 10 vuotta sitten johti poikkeukselliseen pelastusoperaatioon
 14. Isaias iski hurrikaanivoimalla Yhdysvaltain Pohjois-Carolinaan – laantui aamupäivällä trooppiseksi myrskyksi
 15. Suomen Vuokranantajat ennustaa vuokrien jatkavan hiipivää nousuaan – koronakriisin hidastamaa arvonnousua kurotaan nopeimmin kiinni kasvukeskuksissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.