Sodankylässä ei juhlisteta elokuvaa tänä kesänä – tilalle elokuvanäytöksiä verkossa

Festivaali olisi järjestetty kesäkuussa 35. kerran. Sari Gustafsson / LEHTIKUVA

STT

Sodankylän elokuvajuhlat kertoi vielä keskiviikkoaamuna verkkosivuillaan, että tapahtuma on määrä järjestää kesäkuussa. ”Valmistelutyöt etenevät hyvässä vauhdissa ja pian pääsemme kertomaan teille suurenmoisia uutisia”, luki sivuston viimeisimmässä päivityksessä.

Keskiviikkona festivaalin johto kuitenkin tiedotti, että elokuvajuhlat on tapahtumana peruttu. Tilalle järjestetään elokuvanäytöksiä verkossa. Tiedotteen mukaan festivaali ”muuttaa muotoaan” ja tuo näytöksiä olohuoneisiin. Käytännössä striimausesitykset tarkoittavat ohjelmiston rajua supistamista ainakin uusien elokuvien osalta.

Tiedotuksen puute ehti harmittaa festivaalin vakiintuneita kävijöitä, vaikka monet aavistelivat, että festivaalien järjestäminen on koronaepidemian vuoksi epätodennäköistä. Tapahtuma on luonteeltaan poikkeuksellinen juuri siksi, että tuhatlukuinen yleisö tulee hyvinkin kaukaa. Sodankylän kirkonkylällä on ainoastaan kaksi hotellia, joten festivaalikävijät järjestelevät asumisensa muualle ja hyvissä ajoin.

Sodankylän kunnanjohtaja Kirsi Virtanen tukee festivaaliorganisaatiota heidän päätöksessään. – On arvioitu, että Lapissa epidemiahuippu on touko-kesäkuun vaihteessa tai hieman myöhemmin, Virtanen sanoo.

Majoitusta Luostolla asti

Festivaali olisi järjestetty kesäkuussa 35. kerran. Viime vuonna elokuvajuhlilla tehtiin kävijäennätys. Eri näytösten yhteenlaskettu yleisömäärä oli noin 31 000.

Tapahtuma on piristysruiske Sodankylän kirkonkylälle ja lähialueille. Monet kirkonkylän asukkaat vuokravat asuntonsa festivaalituristeille. Satoja vieraita majoittuu myös puolen tunnin ajomatkan päähän Luostolle, josta järjestetään bussikuljetus. Kunnan taloudelle vipinäkausi on laajempi kuin viiden päivän varsinainen festivaaliaika, jolloin ravintolat täyttyvät. – Kun tänne tulee porukkaa ja tapahtumaa laitetaan kasaan ja myöhemmin puretaan, jakso jona vaikutus tuntuu on pidempi, Virtanen sanoo. – Festivaali on yrittäjille merkittävä.

Monien muiden kesätapahtumien järjestäjät odottavat yhä viranomaisten määräyksiä. Ne helpottaisivat sopimusten purkamista. Keskiviikkona Turku suositteli kesä-heinäkuun joukkotapahtumien perumista. Se tarkoittaisi, ettei Ruisrockia ja DBTL:aa järjestetä.

Jos viranomaiset eivät ole määränneet joukkotapahtumien peruttaviksi, tapahtumien järjestäjät ovat pulassa jo solmittujen sopimusten kanssa. Mikäli esiintyvän taiteilijan tai teknisten palvelujen tarjoajan kanssa tehty sopimus perutaan yksipuolisesti, järjestäjä saattaa jäädä maksumieheksi.

Yötön yö ja elokuvat

Anssi Mänttäri ja Kaurismäen veljekset perustivat Sodankylän elokuvajuhlat. Peter von Bagh toimi festivaalijohtajana vuoden 1986 ensimmäisestä tapahtumasta kuolemaansa asti.

Pääosassa ovat elokuvat, mutta konseptiin kuuluu Lapin eksotiikka. Englanniksi tapahtuman nimi onkin Midnight Sun Film Festival, keskiyön auringon elokuvafestivaali. Vaikka kävijämäärä jää puoleen pääkaupunkiseudun suurista elokuvatapahtumista, vieraiden nimekkyyden perusteella kyseessä on Suomen merkittävin elokuvafestivaali. Viime vuonna Sodankylässä vierailivat muiden muassa Fernando Meirelles, Pernilla August ja Arnaud Desplechin. Festivaalin historian suuria vierailijanimiä ovat olleet esimerkiksi Francis Ford Coppola, Milos Forman, Terry Gilliam ja Jim Jarmusch.

– Festivaali on perinteinen ja kansainvälisesti arvostettu tapahtuma. Ei sen yleisölle ole maailmanloppu, jos se kerran peruttaisiin, Virtanen sanoo.

– Lapissa on aurinkoinen yö seuraavanakin vuonna.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. Ensi viikolla koulujen alkaessa 5 775 lasta ja nuorta palaa lähiopetukseen Lohjalla – "Keskustelemalla voimme lievittää pelkoa"
 3. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 4. Fokus-talon purku alkaa lokakuussa: Karjaan kirjasto on jo nyt suljettu - väistötilat Grabbegårdeniin
 5. Tulevaisuuden kapellimestarit johtavat Lohjan kaupunginorkesteria torstain konserteissa
 6. USU: Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita
 7. Peruskouluverkko harvenee seuraavien 20 vuoden aikana entisestään, arvioi Opetushallitus – jyrkimmässä laskelmassa nykykouluista voitaisiin sulkea lähes puolet
 8. Australian Victoriassa jopa yli 12 000:ta euroa vastaavat sakot koronarikkomuksesta
 9. Tänään rapsahti rahaa monen tilille verottajalta – mitä jos et saanutkaan, vaikka piti?
 10. Koronakriisi lisäsi selvästi lemmikkien määrää, ja se näkyy Musti Groupin hyvässä tuloksessa
 11. Kävelystä saa pienten muutosten avulla tavallista tehokkaampaa – katso personal trainerin vinkit
 12. Chilen kaivosturma 10 vuotta sitten johti poikkeukselliseen pelastusoperaatioon
 13. Kertaalleen heikentynyt Isaias-hurrikaani iski Pohjois-Carolinaan
 14. Suomen Vuokranantajat ennustaa vuokrien jatkavan hiipivää nousuaan – koronakriisin hidastamaa arvonnousua kurotaan nopeimmin kiinni kasvukeskuksissa
 15. Siniset osallistuu kevään kuntavaaleihin – Puoluesihteeri ei tiedä, mitä viisi ex-ministeriä aikovat tehdä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.