Kahden ihmisen hengen vaatinut turma Airiston selällä johtui puutteellisesta tähystyksestä tai havaintovirheestä

Huviveneet törmäsivät Airistolla elokuun alussa viime vuonna. Onnettomuusveneet hinattiin Nauvon merivartioasemalle Pärnäisiin. Arkistokuva. RONI LEHTI / LEHTIKUVA

STT

Onnettomuustutkintakeskuksen (Otkes) mukaan Airiston selällä viime vuoden elokuussa tapahtunut huviveneiden yhteentörmäys johtui puutteellisesta tähystyksestä tai havaintovirheestä. Erityistä piittaamattomuutta tai varomattomuutta ei Otkesin mukaan tilanteessa kuitenkaan ollut. Myös hätäpuhelun ja tehtävän siirtämisessä hätäkeskuksesta meripelastuskeskukseen havaittiin puutteita.

3. elokuuta tapahtuneessa turmassa kuoli kaksi ihmistä. Otkesin mukaan liikenne turmapaikalla oli vähäistä ja näkyvyys hyvä. Väritykseltään veneet sulautuivat taustaan. Molempien veneiden päälliköillä oli pitkä veneilykokemus.

– Vesialueilla on sattunut useita onnettomuuksia, joissa huviveneet ovat törmänneet toisiinsa joko puutteellisen tähystyksen tai havaintovirheiden vuoksi. Muuttumaton suuntima ja vähenevä etäisyys muodostavat tilanteen, jossa havaintovirhe syntyy erityisen helposti. Ongelma on kyllä hyvin tunnistettu, mutta käytännön keinot sen ratkaisemiseen ovat olleet liian vähäisiä, toteaa tiedotteessa Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja, professori Veli-Pekka Nurmi.

"Tähystämisen on oltava aktiivista"

Otkes suosittaa muun muassa, että yhteentörmäysriskin arvioinnin käytännön keinot nostetaan osaksi veneilijöille tarjottavaa koulutusta ja ohjeistusta. Myös tähystyksen ja sen käytännön keinojen opetukseen tulisi kiinnittää huomiota.

– Vesiliikenteen säännöissä ja määräyksissä korostetaan päällikön vastuuta aluksen turvallisen kulun varmistamiseksi, mihin liittyy myös asianmukaisen tähystämisen järjestäminen muun muassa mahdollisen yhteentörmäämisriskin tunnistamiseksi riittävän ajoissa. Tähystämisen on oltava aktiivista joka suuntaan, painottaa tiedotteessa tutkinnanjohtaja Risto Haimila.

Lisäksi Otkes kehottaa sisäministeriötä varmistamaan, että hätäkeskuksessa vastaanotetun meripelastustehtävän siirtäminen hätäkeskuksesta meripelastuskeskukseen sujuu viiveettä ja katkoksitta.

Tutkinnanjohtaja Haimilan mukaan Hätäkeskuslaitoksen ja Rajavartiolaitoksen hätäilmoituksen vastaanottojärjestelmien yhteensovittamisessa on teknisiä puutteita, jotka on syytä korjata.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 3. Länsi-Uudenmaan asuntomurtojen suma selvisi – Poliisi: "Miesjoukko kiinni tarkkasilmäisten ansiosta"
 4. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 5. Suomessa todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa – Husin apulaisylilääkäri: "Trendi on ylöspäin, mistä pitää olla huolestunut"
 6. Yrittäjä Olli Muurainen kertoo saaneensa koronatartunnan – Karjaalla suljettiin ravintola altistuksen takia
 7. Näyttelijä Maija Karhi on kuollut – Yle: Voitti Jussi-patsaita jo 1950-luvulta lähtien
 8. STM:n Varhila: Kasvomaskisuositus tulee, jos koronatilanne huononee
 9. Yksikään lohjalainen ei ole saanut koronadiagnoosia kuukauteen – testejä tehdään nyt arkipäivisin Lohjalla jopa 70
 10. Syksyn kouluruokailut suunnitellaan Lohjalla koulukohtaisesti – ruokailujen järjestämiseen saattaa kohdistua uusia haasteita
 11. Karstuntie kuntoon elokuun aikana: Teräsverkkoa rakenteisiin – päällystystyö alkaa 17.8.
 12. Suurseurojen ykköspyssyt tulehdustilassa Mestarien liigan neljännesvälierien alla
 13. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 14. Lakkautettujen leikkipuistojen laitteita kierrätetään Lohjan puistoissa – Uusien laitteiden jatkuva hankkiminen olisi kaupungille iso menoerä
 15. ”Kuin pienellä lomalla kävisi” – Lohjan Seudun Soutajat juhlii 30-vuotista taivaltaan soutukilpailulla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.