Etelä-Suomeen luvatut alkuviikon lämpimät säät enteilevät lintujen kevätmuuton jatkumista

Etelä-Suomessa on tehty jo havaintoja västäräkeistä. Kuvituskuvaa. RONI REKOMAA / LEHTIKUVA

STT

Päättyvä viikko oli Suomessa paikoittain hyvin talvinen, kun myös Etelä-Suomessa satoi parina päivänä lunta ja räntää. Alkavalle viikolle Ilmatieteen laitos on ennustanut lämpenevää säätä, ja tiistaina sekä keskiviikkona lämpötila saattaa hätyytellä etelässä jo 15 asteen lämpötilaa.

Birdlife Suomi arvioi, että lämmin sää luvannee myös lintujen kevätmuuton alkamista toden teolla.

– Lintujen kevätmuutto on ollut nyt pysähdyksissä tai lähes pysähdyksissä, kun pohjoistuuli on jarruttanut sitä, järjestön puheenjohtaja Mika Asikainen kertoo.

Leudon talven vuoksi kevätmuutto ehti alkaa tänä vuonna ennätysaikaisin, sillä ensimmäisiä muuttolintuja on saapunut Suomeen jo helmi-maaliskuussa sekä huhtikuun alussa ennen viime aikojen pohjoista puhuria.

– Moni laji on tehnyt paikallisia saapumisennätyksiä. Nyt pohjoistuulisen jakson aikana on päästy suunnilleen normaaliin aikatauluun, Asikainen jatkaa.

Tuulen suunnalla on merkitystä

Asikainen muistuttaa, että lintujen kevätmuutto etenee sään mukaan. Pelkkä lämpötila ei vaikuta lintujen muuttoon, vaan myös tuulen suunnalla on merkitystä.

– Jos on etelätuulta, muutto on silloin nopeampaa. Jos tuuli käy pohjoisesta… Mutta tuskin se pohjoistuulta pitää nyt, jos 15:tä astetta lämmintä luvataan, Asikainen pohtii ja lisää:

– Kuulostaa siltä, että muutto taas käynnistyy.

Takatalvi ei ollut uhka jo saapuneille

Päättyvällä viikolla lumi- ja räntäsade yllätti monet Etelä-Suomessa. Asikaisen mukaan Suomeen jo saapuneille muuttolinnuille takatalvi ei ollut iso uhka.

– Ei se ollut uhka tänne tähän saakka saapuneille linnuille. Ei ole mitään ihan tavatonta, että huhtikuussa tulee vielä pientä lumisadetta. Kyllä ne ovat siihen tottuneet, Asikainen vakuuttaa.

Huhtikuinen takatalvi voi ajaa joitakin lintuja paluumuuttoon, kuten esimerkiksi rastaita.

– Ne lähtevät sitten vähän etelämpään, mutta se on aika lailla normaalia. Tähän aikaan tulleet linnut ovat kuitenkin aika hyvin sopeutuneet huhtikuun säihin. Toukokuussa takatalvi olisi sitten vähän pahempi tilanne, kun tulee hyönteissyöjiä.

Vesilinnuista iso osa jo tullut, myös haarapääsky nähty

Etelä-Suomessa on tehty jo havaintoja västäräkeistä, ja Asikaisen mukaan myös haarapääskyistä on tehty muutamia havaintoja.

– Se on yksi kevään merkeistä. Vesilinnuista iso osa on tullut jo tänne, ja sorsista melkein kaikki lajit. Nyt olisi juuri se aika, kun kahlaajien pitäisi alkaa tulla. Kuoveja on ollut pelloilla, mutta muut, kuten rantasipit, ovat vuorossa seuraavan kahden viikon aikana.

Birdlifen verkkosivujen mukaan muuttavia kurkia laskettiin viime maanantaina yli 3 400 kappaletta Helsingissä. Sivuston mukaan kova länsituuli vaikutti siihen, että kurjet muuttivat tavallista itäisemmällä reitillä.

Asikainen kertoo, että toukokuussa on tulossa vielä hyönteissyöjiä useita kymmeniä lajeja. Niistä tunnetuimpia lienevät tervapääsky, kirjosieppo ja satakieli.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Länsi-Uudenmaan musiikkiopistoon reilusti enemmän hakijoita – kasvu voi johtua opiston uudistetusta hakujärjestelmästä
 2. Yksikään lohjalainen ei ole saanut koronadiagnoosia kuukauteen – testejä tehdään nyt arkipäivisin Lohjalla jopa 70
 3. Suositukset lähestyvät – Maskien kysyntä kasvoi Lohjalla selvästi
 4. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 5. Ensi viikolla koulujen alkaessa 5 775 lasta ja nuorta palaa lähiopetukseen Lohjalla – "Keskustelemalla voimme lievittää pelkoa"
 6. Toimittajalta: Välillä on hyvä eksyä
 7. Koronavirus on surmannut jo 700 000 henkeä, mutta ihmiskunnan historiasta löytyy pahempiakin tappajia – Musta surma tuhosi 1300-luvulla jopa puolet Euroopan väestöstä
 8. Nordean henkilötietoja pyytäneet kirjeet aitoja
 9. Miksi et lahjoittaisi hiuksiasi hyväntekeväisyyteen? "Minua lohdutti ajatus siitä, että jonkun lapsen tai nuoren itsetunto kohoaa tekoni ansiosta", kertoo hiuslahjoituksen tehnyt Sofia, 29
 10. Ammoniumnitraattia käyttävät niin maatalous, rakennusteollisuus kuin kapinallisryhmätkin – sama aine monien teollisuusräjähdysten taustalla
 11. Kertakäyttömaskin hinta pyörii euron paikkeilla, eli mahdollisen THL-suosituksen noudattaminen voi maksaa 100–200 euroa – "varmasti suomalaiset osaavat käyttää"
 12. Beirutin räjähdyksessä on kuollut yli 70 ja loukkaantunut tuhansia - lue yön uutiskooste
 13. Soininvaara lyttää ABC-Suomen: "Kaupunkien houkuttelevuus on vähäistä, koska ne ovat niin rumia"
 14. Näköislehdessä tänään: Avoimessa suhteessa elävä Riikka Suominen ärsyyntyi seksin demonisoinnista ja kirjoitti kirjan, jossa käydään vieraissa
 15. Soininvaaralta kova väite: Haavisto poliittisen vainon kohteena, vihreillä kannatuksen kannalta väärät salkut

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 3. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 4. Hurja takaa-ajo Raaseporissa: Moottoripyörän mittarissa 210 kilometrin tuntinopeus
 5. Yksikään lohjalainen ei ole saanut koronadiagnoosia kuukauteen – testejä tehdään nyt arkipäivisin Lohjalla jopa 70
 6. Uusi halpabussi pysähtyy myös Lohjan Muijalassa
 7. Suositukset lähestyvät – Maskien kysyntä kasvoi Lohjalla selvästi
 8. Poliisin pysäyttämä ''varas'' olikin Hiidenrannan kauppias – Antti Raiski lupaa tarjota ilmoittajalle pullakahvit
 9. Ensi viikolla koulujen alkaessa 5 775 lasta ja nuorta palaa lähiopetukseen Lohjalla – "Keskustelemalla voimme lievittää pelkoa"
 10. Yrittäjä Olli Muurainen kertoo saaneensa koronatartunnan – Karjaalla suljettiin ravintola altistuksen takia
 11. Rajavartiolaitoksen vuokra-auton räjähdystä tutkitaan Torniossa – viranomaiset eivät kommentoi, oliko kohde valittu sattumalta
 12. Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle
 13. Ainakin 50 on kuollut ja yli 2 700 loukkaantunut valtavassa räjähdyksessä Beirutissa Libanonissa
 14. Peruskouluverkko harvenee seuraavien 20 vuoden aikana entisestään, arvioi Opetushallitus – jyrkimmässä laskelmassa nykykouluista voitaisiin sulkea lähes puolet
 15. Satakunnassa järjestettiin naakkajahti – Kokemäellä saalis jäi heikoksi, Siikaisissa metsästäjä haavoittui

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.