Åland Postin toimitusjohtaja ja talousjohtaja jatkavat tehtävissään rikossyytteistä huolimatta

Syytteissä on kyse tapauksesta, jossa Kanaalisaarille rekisteröity yritys osti Yhdysvalloista satojatuhansia lääkkeiksi ja dopingaineiksi luokiteltuja tabletteja. Yrityksellä oli sopimus Ahvenanmaan postin kanssa tuotteiden vastaanottamisesta, varastoinnista ja edelleen lähettämisestä kuluttajille. VESA MOILANEN / LEHTIKUVA

STT

Laajassa salakuljetusjutussa rikossyytteitä saaneet Ahvenanmaan postin toimitusjohtaja ja talousjohtaja jatkavat toistaiseksi tehtävissään normaalisti, yhtiön hallituksen puheenjohtaja kertoi keskiviikkona.

Åland Post tiedotti tiistaina, että toimitusjohtaja Henrik Lundbergia ja talousjohtajaa, toimitusjohtajan sijaista Johan Sundblomia vastaan on nostettu syytteitä. Heidän lisäkseen syytteessä on kolme muuta Åland Postin työntekijää sekä yksi yhtiön entinen työntekijä.

Syyttäjän mukaan kaikkia kuutta epäillään salakuljetuksesta, törkeästä veropetoksesta ja törkeästä dopingrikoksesta Ahvenanmaalla vuosina 2016–2017. Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syyllisyytensä.

Syytetyt eivät kommentoi

Åland Postista kerrottiin STT:lle keskiviikkona, etteivät Lundberg ja Sundblom ole tavoitettavissa kommentoimaan syytteitään. STT tavoitti yhtiön hallituksen puheenjohtajan Nils Lammen joka kertoi, että molemmat jatkavat tehtävissään oikeusprosessista huolimatta.

– Meillä ei ole mitään syytä poistaa (Lundbergia tai Sundblomia) tehtävästään, ei ollenkaan, Lampi sanoi.

Rikossyytteitä Lampi kummastelee. Hän uskoo, että kyse on yhtiössä ”operatiivisella tasolla” tehdystä virheestä.

– Tässä on operatiivisella tasolla joku ihminen tehnyt jotain väärin. Minun mielestäni kyseessä on väärinkäsitys, Lampi sanoi STT:lle.

Tulli: Rikoshyöty yli kaksi miljoonaa euroa

Syytteissä on kyse tapauksesta, jossa Kanaalisaarille rekisteröity yritys osti Yhdysvalloista satojatuhansia lääkkeiksi ja dopingaineiksi luokiteltuja tabletteja. Yrityksellä oli sopimus Ahvenanmaan postin kanssa tuotteiden vastaanottamisesta, varastoinnista ja edelleen lähettämisestä kuluttajille.

Åland Postin epäillään antaneen Tullille vääriä tietoja tuotteista ja näin mahdollistaneen sääntöjen vastaisen tuonnin ja viennin. Syytteen mukaan syytetyt ovat Ahvenanmaan postin puolesta laittomasti, ilman säädettyjä lupia, tuoneet maahan lääkkeitä ja dopingaineita sekä luovuttaneet tavarat vapaaseen kulutukseen EU:n alueella.

Tulli kertoi aiemmin, että maahan oli tuotu yli 770 000 lääketablettia ja noin 200 000 dopingtablettia. Merkittävä osa tableteista päätyi verkkokaupan kautta kuluttajille Suomeen ja muihin EU-maihin. Tulli arvioi aiemmin rikoshyödyksi noin 2,2 miljoonaa euroa.

Epäilyt koskevat myös ravintolisien ja rehutuotteiden maahantuontia ilman säädettyjä ilmoituksia valvoville viranomaisille. Tullille annetut väärät tiedot ovat syyttäjien mukaan myös johtaneet vääriin tullimaksuihin ja maahantuontiin liittyviin arvonlisäveroihin.

--

Uutista korjattu kello 15.07: Ahvenanmaan postin nimi on Åland Post, ei Ålands Post.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 3. Länsi-Uudenmaan asuntomurtojen suma selvisi – Poliisi: "Miesjoukko kiinni tarkkasilmäisten ansiosta"
 4. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 5. Suomessa todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa – Husin apulaisylilääkäri: "Trendi on ylöspäin, mistä pitää olla huolestunut"
 6. Yrittäjä Olli Muurainen kertoo saaneensa koronatartunnan – Karjaalla suljettiin ravintola altistuksen takia
 7. Näyttelijä Maija Karhi on kuollut – Yle: Voitti Jussi-patsaita jo 1950-luvulta lähtien
 8. STM:n Varhila: Kasvomaskisuositus tulee, jos koronatilanne huononee
 9. Yksikään lohjalainen ei ole saanut koronadiagnoosia kuukauteen – testejä tehdään nyt arkipäivisin Lohjalla jopa 70
 10. Syksyn kouluruokailut suunnitellaan Lohjalla koulukohtaisesti – ruokailujen järjestämiseen saattaa kohdistua uusia haasteita
 11. Karstuntie kuntoon elokuun aikana: Teräsverkkoa rakenteisiin – päällystystyö alkaa 17.8.
 12. Suurseurojen ykköspyssyt tulehdustilassa Mestarien liigan neljännesvälierien alla
 13. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 14. Lakkautettujen leikkipuistojen laitteita kierrätetään Lohjan puistoissa – Uusien laitteiden jatkuva hankkiminen olisi kaupungille iso menoerä
 15. ”Kuin pienellä lomalla kävisi” – Lohjan Seudun Soutajat juhlii 30-vuotista taivaltaan soutukilpailulla

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.