Suomessa ei ole todettu lennolta saatuja koronatartuntoja

Maaliskuun toisella puoliskolla Helsinki-Vantaalle saapui Finavian mukaan vielä yhteensä 1 100 kansainvälistä lentoa, joilla muun muassa suomalaisia matkailijoita palasi epidemian takia takaisin Suomeen. Markku Ulander / LEHTIKUVA

STT

Lentokoneessa koronaviruspotilaan lähellä istuneet matkustajat eivät välttämättä ole saaneet tietoa siitä, että ovat altistuneet virukselle. Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) kerrotaan, että yhteydenottoja matkustajiin vähennettiin maaliskuun loppupuolella lentoliikenteen vielä jatkuessa.

Taustalla oli muun muassa se, että resursseja haluttiin suunnata muualle. Suomessa ei ole THL:n mukaan tiedossa tapauksia, että koronavirus olisi tarttunut lennolla.

Maaliskuun toisella puoliskolla Helsinki-Vantaalle saapui Finavian mukaan vielä yhteensä 1 100 kansainvälistä lentoa, joilla muun muassa suomalaisia matkailijoita palasi epidemian takia takaisin Suomeen. Yhteydenottoa altistumisesta on pidetty tärkeänä, jotta altistuneet osaavat kuulostella oireitaan ja välttäisivät itse uusia kontakteja.

Johtava asiantuntija Jussi Sane THL:stä kertoo, että lentomatkustajien jäljitystä vähennettiin, koska työmäärän ei arvioitu enää vastaavan tuloksia ja samaan suuntaan oltiin menossa kansainvälisesti.

THL kertoo pyytäneensä matkustajatietoja noin 50 lennolta, joista suuri osa oli Finnairin lentoja. Maaliskuun lopussa, jolloin lentoliikenne pysähtyi lähes kokonaan, Suomessa oli tiedossa noin 1 400 tartuntaa.

Hallitus kehotti maaliskuun puolivälissä Suomeen palaavia matkustajia jäämään kahdeksi viikoksi kotiin, ja rajat suljettiin, minkä toivottiin niin ikään vähentävän lentojäljityksen tarvetta.

– Me teimme lentojäljityksiä vielä jonkin aikaa senkin jälkeen kun monet muut maat olivat jo lopettaneet. Siinäkin me käytimme kyllä harkintaa, milloin siihen prosessiin lähdettiin ja milloin ei, Sane kertaa.

Maaliskuun alkupuolella lentojäljityksiä oli hänen mukaansa lähes päivittäin.

Nyt huhtikuussa lentokentillä on hiljaista, ja Helsinki-Vantaalle on saapunut vain parikymmentä lentoa päivässä.

EU-virasto pitää yhä korkeana riskinä

Euroopan tautien ehkäisy- ja -valvontakeskus ECDC määrittelee istumisen lentokoneessa lähellä sairastunutta yhä korkean riskin altistumiseksi huhtikuun 8. päivä julkaistussa teknisessä raportissaan, jossa käsitellään kontaktien jäljittämistä.

ECDC:n mukaan korkean riskin altistuneiden pitäisi olla karanteenissa kotona, jos vain mahdollista, sekä mitata ja kirjata ylös lämpönsä päivittäin.

Keskus toteaa raportissaan myös, että maiden on arvioitava toimiaan käytettävissä olevien resurssien mukaan.

Sanen mukaan THL on jäljittänyt altistuneita silloin, kun koronapotilas on todennäköisesti ollut matkan aikana tartuttava.

– Totta kai on ollut poikkeuksia eli on todettu tartuttavuuden olevan todennäköisesti vähäistä eikä ole lähdetty siihen prosessiin, koska hyöty olisi todennäköisesti pieni.

Kansainvälisen ohjeen mukaan altistuneiksi katsotaan enintään kahden rivin päässä istuvat matkustajat, matkustamohenkilökunta ja matkaseurue. Lentoyhtiöillä on velvollisuus antaa matkustajien yhteystiedot, jos viranomainen eli Suomessa THL sitä pyytää. THL välittää tiedot puolestaan kunnille, sairaanhoitopiireille tai ulkomaisille viranomaisille, jotka huolehtivat yleensä kontaktoinnista ja mahdollisesta karanteenista.

Koneissa useampiakin sairastuneita

ECDC:n mukaan tarkasteltava ajanjakso jäljityksessä alkaa kaksi vuorokautta ennen oireiden alkamista. Jos sairastuneella ei ole ollut oireita, aika katsotaan kaksi vuorokautta taaksepäin näytteen ottamisesta.

– Kun tartuntoja alkoi tulla Itävallasta ja Italiasta, meillä oli tilanteita, että samassa koneessa oli ollut useita sairastuneita. Mutta he eivät saaneet tartuntaa koneessa.

– Oli myös ihmisiä, jotka olivat saaneet tartunnan jonkin ajan päästä Suomeen saapumisesta, mutta itämisajan puitteissa on todennäköisempää, että virus oli tullut matkalta kuin koneesta, Sane kertoo.

Ensimmäisen julki tulleen suomalaisen koronapotilaan on kerrottu matkustaneen Suomeen sunnuntaina 23. helmikuuta. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella asunut työikäinen nainen oli oleskellut Italiassa Milanon alueella. Viranomaisten mukaan naisen lähellä istuneille kerrottiin mahdollisesta altistumisesta.

Virus voi tämänhetkisten tietojen mukaan tarttua jo kaksi vuorokautta ennen oireiden ilmaantumista. Tartunnan uskotaan tapahtuvan ensisijassa pisaratartuntana, suorassa kanssakäymisessä sairastuneen kanssa tai pintojen kautta.

Avaaminen voi viedä pitkään

Altistuneiden jäljitys on keskeinen osa Suomenkin strategiaa ulos voimakkaista rajoitustoimista.

Rajojen avaamisesta ja lentoliikenteen vilkastumisesta on käyty vielä tuskin lainkaan keskustelua.

Helsinki-Vantaan lentoaseman apulaisjohtaja Heikki Koski kertoo, että Finaviassa on alettu hiljalleen suunnitella sitä, miten kentät voitaisiin aikanaan avata taas laajemmin liikenteen kasvaessa. Suunnittelussa on huomioitu myös hygieniaa, esimerkiksi yhteiskäyttöisten kosketuspintojen puhdistusta ja turvavälejä.

Vielä on hänen mukaansa kuitenkin liian aikaista arvioida, koska lentoliikenne taas normalisoituu.

– Lentoyhtiöt ovat antaneet omia arvioitaan, mutta paluu koronaa edeltävälle tasolle kestää varmasti pitkään, Koski sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Keskiaikainen Suitian linna on Siuntion kesän vetonaula – myynnissä olevaan linnaan voi tutustua yleisökierroksella
 2. Pyhän Laurin kirkkomaan valaistuksen uusiminen vaatiin yli kilometrin kaapelia ja 60 uutta valaisinpylvästä – myös kirkon julkisivu ja alueen upeita puita valaistaan
 3. Korona herätti kaipuun etelään – Lohjalaisen Seija Sainion näyttely sai inspiraatiota Kanarian auringosta
 4. Lohjan pääkirjaston lattiavaurioiden syytä selvitetään – kirjasto kiinni ainakin loppuviikon
 5. Maija Aarnion, 88, näyttely Lohjalla Galleria Vikholmissa: "Kun taulu haluaa tehdyksi, ei sille itse voi mitään"
 6. Petra Ollilla ei ole ikävä huippu-urheilua – "Tein oikean päätöksen ja oikeaan aikaan"
 7. Por Nie Rock teki Suomen ennätyksen Vermossa
 8. Annimari Korte jälleen nopein 100 metrin aitajuoksussa – puski vastatuulessa 12,80
 9. MTV:n puheenjohtajatentissä kaikki puolueet ilmoittivat tukevansa ansiosidonnaista työttömyysturvaa kaikille
 10. Viikonloppuna "ratkaisun hetket ovat käsillä", kun EU-johtajat käyvät rahaneuvotteluihin – Tuppurainen sanoo Suomen pitävän tavoitteistaan kiinni, mutta lopulta kokonaisuus ratkaisee
 11. Viime kesän kärkivaraukset sivuutettiin – NHL julkisti ehdokkaat vuoden tulokkaaksi
 12. Britannian mediassa käy kato – satoja työpaikkoja häviää BBC:llä ja lehdistössä
 13. Lohja sai yli 1,26 miljoonaa euroa avustusta opetukseen ja varhaiskasvatukseen tasa-arvoa edistäviin toimenpiteisiin ja laadun kehittämiseen
 14. Oliver Lindelliltä upea kierros golfin Euroopan-kiertueella
 15. Piispanen kelasi toisenkin Suomen ennätyksen – Huntington hurjana pituushyppypaikalla, Nokelainen säväytti naisten keihäässä

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Länsi-Uudenmaan poliisi: Kesän polkupyörävarkauksissa uusi ilmiö – varkaat vievät kalliimman ajopelin ja jättävät tilalle huonomman
 2. Kioskirakennus paloi Tammisaaressa
 3. Pyörävarkaat ahkeroineet Lohjalla tässäkin kuussa – tässä varkaiden suosikkipaikkoja ja poliisin tekemä erikoinen havainto
 4. Lohjan pääkirjasto suljettiin tiistaina lattiaongelmien vuoksi
 5. Vesibussin konehuoneessa havaittiin savua Turussa, 52 matkustajaa evakuoitiin saareen – veneestä ei löytynyt paloa
 6. HS: Mika Salo pitää Bottaksen jatkosopimusta Mercedeksellä vääjäämättömänä – "Parempaa ei löydy tilalle"
 7. Raaseporissa kuljettaja ajoi ulos tieltä ja jäi mönkijän alle
 8. Lohjan pääkirjaston lattiavaurioiden syytä selvitetään – kirjasto kiinni ainakin loppuviikon
 9. Yle: Vanha kivilinna myynnissä Siuntiossa – hintapyyntö lähes viisi miljoonaa euroa
 10. Lomautukset ja lisääntynyt vapaa-aika ovat saaneet ihmiset hyödyntämään yhä enemmän kirpputoreja Lohjalla – "Asiakkaita on välillä ihan jonoksi asti"
 11. Poliisi tutkii törkeää raiskausta Riihimäellä, uhrina alaikäinen tyttö – epäillystä kerrottiin iltapäivällä täsmentyneitä tuntomerkkejä
 12. Punkin pureman aiheuttamat sairastumiset moninkertaistuneen Hus-alueella – ole tarkkana näillä alueilla
 13. Maija Aarnion, 88, näyttely Lohjalla Galleria Vikholmissa: "Kun taulu haluaa tehdyksi, ei sille itse voi mitään"
 14. Mitä Lohjalla tapahtui vuonna 1970? Miltä näyttivät 1700-luvun rippikirjat? Lohjan pääkirjastossa paikallishistoria on taltioitu mikrofilmeille
 15. Korona herätti kaipuun etelään – Lohjalaisen Seija Sainion näyttely sai inspiraatiota Kanarian auringosta

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.