Kunta-alan työehdoista ei päästy sopuun – hoitajat eivät hyväksyneet ratkaisuesitystä

Vuokko Piekkala antoi ratkaisuehdotuksen maanantaina. Vesa Moilanen / LEHTIKUVA

STT

Valtakunnansovittelijan ratkaisuesitys kunta-alan työehtosopimukseksi heikentäisi hoitajien asemaa ja etuja eikä sitä siksi voi hyväksyä, perustelevat sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestöt Tehy ja Super, jotka edustavat muun muassa lähi- ja sairaanhoitajia.

Kunta-alan työehtosopimuksia koskevaan kiistaan ei siis vieläkään saatu ratkaisua.

– Täytyy sanoa, että se oli kautta linjan huono esitys. Se oli niin hämmentävä, että sitä ei kerta kaikkiaan voi hyväksyä yksikään järjestö, joka vähänkään edustaa hoitajia, Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen sanoo STT:lle.

– Loppujen lopuksi meidän vaateemme eivät ole ylitsepääsemättömiä. Olemme halunneet sote-aloille oman työehtosopimuksen, kiky-tunnit pois, yleisen linjan mukaiset palkankorotukset ja valmiuslain voimassaolon aikana siihen liittyvän lisän. Nämä eivät ole överitavoitteita, ja näistä yksikään ei olisi toteutunut, hän kertoo.

Koronakorvaus vain erikoissairaanhoitoon

Hoitajajärjestöjen mukaan esitetyt palkankorotukset jäisivät alle yleisen linjan ja palkattomat kiky-tunnit poistettaisiin lokakuussa, mutta ne korvattaisiin heikennyksillä jaksotyöhön jo toukokuussa.

Lisäksi toisiin tehtäviin koronavirustilanteen vuoksi tilapäisesti siirrettävien hoitajien palkkaa voitaisiin laskea uuden tehtävän perusteella. Tilapäissiirron enimmäiskesto myös kasvaisi 8 viikosta eli vajaasta 2 kuukaudesta 7,5 kuukauteen.

– Että siinä koronatsemppiä hoitajille. Se oli yksi esityksen kylmäävimmistä kohdista, Rytkönen sanoo.

Esityksessä oli Tehyn mukaan pieni kertapalkkiona maksettava koronakorvaus, mutta se olisi maksettu vain erikoissairaanhoidossa koronapotilaiden hoitoon osallistuneille ja vain työnantajan määrittelemälle henkilöstölle. Muun muassa vanhustenhoidossa ei olisi siis saatu koronakorvausta lainkaan.

Palkkio olisi ollut 0,16 prosenttia työnantajan maaliskuun 2020 palkkasummasta ja enintään 50 prosenttia työntekijän huhtikuun varsinaisesta palkasta.

Halua neuvottelujen jatkamiseen on

– Neuvotteluja on kerta kaikkiaan jatkettava. Sopimuksen on synnyttävä, se on kaikille osapuolille selvää. Olemme valmiita neuvottelemaan vaikka saman tien KT:n (Kuntatyönantajat) kanssa, Rytkönen sanoo.

Myös Superin puheenjohtaja Silja Paavola toivoo, että sovunhakuun palattaisiin pian.

– Nyt otamme hetken henkeä, mutta olemme valmiita jatkamaan neuvotteluja pikimmiten, Paavola kertoo STT:lle.

Hän pitää parhaana, että seuraavaksi neuvotteluja jatkettaisiin osapuolten kesken. Sovittelija voitaisiin tarvittaessa myöhemmin kutsua tueksi.

Paavolan mukaan nyt kaatunut sovittelijan esitys äänestettiin ammattijärjestön hallinnossa nurin yksimielisesti. Lakkovaroituksia tai muita painostustoimia ei koronaepidemian vallitessa ole hänen mukaansa tiedossa.

Kunta-alan työehtosopimusten piirissä on yli 400 000 työntekijää. Vanhat työehtosopimukset umpeutuivat maalis-huhtikuun vaihteessa, ja neuvotteluja on käyty jo tammikuusta asti.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan mukaan osapuolten väliset näkemyserot ovat niin suuret, ettei ratkaisua ollut tällä kertaa mahdollista löytää.

– Sovittelua jatketaan tarvittaessa, kun osapuolilla on valmius liikkua näkemyksissään ratkaisun aikaansaamiseksi, Piekkala sanoo.

"Nyt otetaan tuumaustauko"

KT Kuntatyönantajat kuvaa Tehyn ja Superin ratkaisua vastuuttomaksi ja lyhytnäköiseksi.

– KT on jatkuvasti pyrkinyt vastuullisesti saamaan neuvotteluratkaisua tilanteessa, johon nyt tuli tietysti vielä koronakriisi mukaan. Valitettavasti yksi osapuoli hylkäsi tämän hyvin tasapainoisen ratkaisuesityksen, joka rakennettiin pitkien neuvottelujen jälkeen ja joka olisi ollut hyvä kompromissi tästä eteenpäin, työmarkkinajohtaja Markku Jalonen sanoo.

Jalosen mukaan KT oli valmis hyväksymään ratkaisun sillä ehdolla, että kaikki muutkin neuvotteluosapuolet hyväksyvät sen. Neuvottelujen jatkamisajankohdalle Jalonen ei vielä anna päivämäärää.

– Useita kuukausia on neuvoteltu, ja kuntien taloustilanne heikkenee jatkuvasti. Nyt otetaan tuumaustauko ja mennään eteenpäin, hän sanoo.

Jalonen muistuttaa, että työntekijöitä edustavista kolmesta neuvottelujärjestöstä kahdelle ratkaisuesitys olisi sopinut.

– Kyllä tässä löytyy tahoja, joilla on neuvotteluhalukkuutta ja -kykyä.

KT:n valtuuskunnan puheenjohtajan Kirsi-Marja Lievosen mukaan kuukauden kestäneet tiiviit neuvottelut ja viime viikon ympäripyöreät päivät ovat tyhjentäneet takin.

– Luulen, että kaikkien kannattaa lähteä pidennetyn viikonlopun viettoon, nollata ajatukset ja katsoa, rupeaako jotain ituja ensi viikolla löytymään. Kyllä tässä epäilemättä rutistettiin kaikki se, mikä oli rutistettavissa, hän sanoo.

Erillisratkaisua ehdotettu

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko kertoo edellyttävänsä, että kuntaneuvotteluissa ryhdytään nyt valmistelemaan erillisratkaisua.

Neuvottelupöytään on palattava niiden järjestöjen kanssa, jotka ovat valmiita etsimään ratkaisua ja sopimaan, sanoo Jukon puheenjohtaja Olli Luukkainen järjestön tiedotteessa. Juko olisi ollut valmis hyväksymään sovittelijan ratkaisun, ja se olisi kelvannut myös Julkisen alan unioni JAUlle, joka on kolmas neuvotteluihin osallistuva henkilöstöä edustava järjestö.

Tehyn puheenjohtaja Rytkönen ei innostu erillisratkaisusta. Hänestä olisi "erikoista ja villiä", jos työnantajapuoli olisi valmis jättämään 170 000 hoitajaa sopimuksen ulkopuolelle korona-aikana.

– Ajattele, hoitajat pitävät suomalaisista tällä hetkellä huolen. Se olisi melkoinen viesti tuolla koronan etulinjassa, hän sanoo.

Viesti mistä?

– Siitä arvostuksesta, mikä heitä kohtaan olisi. Ja minä toivon todella, että KT (Kuntatyönantajat) ei sellaista viestiä halua hoitajille välittää, Rytkönen kertoo.

KT Kuntatyönantajien Markku Jalosella ei ole erillisratkaisuun vielä kantaa puolesta tai vastaan.

– Työnantaja ottaa tässä tuumaustauon ja palaa sitten muihin esityksiin ja ehdotuksiin, hän sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Virkkalan uudet ravintolat ovat selvinneet epävarmasta keväästä: toinen ravintoloista on saanut nimensä poikkeusajan innoittamana
 2. Kysyntä elpyy jo Lohja Spassa Karjalohjalla, Siuntion kylpylä on yhä kiinni
 3. Tanhuhovissa järjestetään ensimmäiset tanssit elokuussa: puitteet mahdollistavat turvavälien toteutumisen
 4. Eläimiä sai paijata aurinkoisessa säässä: Kotieläintilat ovat lapsiperheiden suosiossa Läntisellä Uudellamaalla – Kissanpennut hurmasivat Hennolan tilalla Vihdissä
 5. OP Uusimaan uusi toimitusjohtaja Jussi Huttunen lupaa tasapuolista kohtelua alueille – korona-aika tuonut digiloikan palvelujen käyttöön
 6. Brasiliaa valmentava Sundhage: "Koronavirus on askel taaksepäin naisten jalkapallolle"
 7. Grilliherkuttelu näkyy eläinsairaalassa – Ihmisten ruoanjämät voivat viedä koiran jopa leikkauspöydälle
 8. Käsipalloseura Dicken vetäytyy europeleistä, amatööripelaajat eivät voi riskeerata karanteenia
 9. Yhdysvalloissa yli 63 000 uutta koronatartuntaa – vuorokaudessa kuoli yli 770 ihmistä
 10. NHL vahvisti sovun kauden jatkosta – pelit vauhtiin 1. elokuuta Edmontonissa ja Torontossa
 11. Salaliittoteorioita ja syytöksiä puolueellisuudesta – Puola käy presidentinvaalit niin jakautuneessa tilassa, että ehdokkaat eivät suostuneet edes samaan tv-väittelyyn
 12. Juha Honkosen uutisanalyysi: Koronan toinen aalto tulee, olemmeko valmiit?
 13. Barokista videopelimusiikkiin – Lohjan kaupunginorkesterin syksyn konserttiohjelmisto julkaistiin
 14. Kirjoittajavieras Arja Alho: Kosketa minua
 15. Uhrit ovat rohkaistuneet – seksuaalirikoksista tehtiin viime vuonna kolmannes enemmän rikosilmoituksia kuin vuonna 2017

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lohjalla taas rehtorivalintoja – Pirjo Uutela-Morander valittiin jo toiseen rehtorin virkaan
 2. Älä toimi näin, pyytää poliisi: Asukas löysi räjähteen ja kuljetti sen poliisiasemalle, asema jouduttiin eristämään tunneiksi
 3. Lohjalla yksi koronakuolema kevään ja kesän aikana – testejä tehty 2 200, viimeisin tartunta todettiin runsas viikko sitten
 4. Lohjan keskustan uudet kahvilat kunnioittavat perinteitä päivitetyllä otteella – nykyään halutaan tarjota rentoa tunnelmaa ja vegaanisia tuotteita
 5. Saako urheiluvarusteiden haju yökkimään? Syypää ovat mikrobit, joita varusteet kuhisevat – Näin hajuongelmaa voi vähentää
 6. OP Uusimaan uusi toimitusjohtaja Jussi Huttunen lupaa tasapuolista kohtelua alueille – korona-aika tuonut digiloikan palvelujen käyttöön
 7. Etäsuorituksia, perumisia ja korvauksia – suomalaisten korkeakoulujen suhtautuminen syksyn vaihtoihin vaihtelee
 8. Auttava puhelin -kampanja palaa: Vie vanha kännykkä kierrätykseen, DNA lahjoittaa rahaa köyhien perheiden älylaitteisiin
 9. Rippileirit pyörivät Lohjalla sujuvasti koronarajoituksin – keväällä pelättiin jopa, että rippikoulut joudutaan järjestämään etäopetuksena
 10. Eläimiä sai paijata aurinkoisessa säässä: Kotieläintilat ovat lapsiperheiden suosiossa Läntisellä Uudellamaalla – Kissanpennut hurmasivat Hennolan tilalla Vihdissä
 11. Tanhuhovissa järjestetään ensimmäiset tanssit elokuussa: puitteet mahdollistavat turvavälien toteutumisen
 12. Jyväskylän tulipalon runtelemassa seniorikorttelissa asuu kaikkiaan 200 ihmistä – "Miljoonavahingoista todennäköisesti puhutaan"
 13. Google Play -kaupassa oli taas haittaohjelma, joka ostelee kännykänomistajan laskuun – Näin suojaudut pahantahtoisilta ohjelmilta
 14. Suomessa löydettiin uusi hoitomuoto sydänpysähdyksen saaneille
 15. Espoon Suurpellon ampumisesta epäillyt miehet vangittiin – toinen uhannut poliisia Ivalossa Helvetin enkelien liivit päällä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.