Itä-Suomen yliopiston epäonnistunut etäpääsykoe uusitaan

Itä-Suomen yliopisto päätti mitätöidä kasvatustieteiden epäonnistuneen etävalintakokeen. TIMO JAAKONAHO / LEHTIKUVA

STT

Itä-Suomen yliopiston maanantaina pidetty ensimmäinen sähköinen etävalintakoe uusitaan. Syynä ovat tekniset ongelmat, joiden vuoksi yliopisto päätti mitätöidä maanantain kokeen.

Yliopiston tiedotteen mukaan ongelmat johtuivat kokeen eri osioiden tekniseen ajastukseen liittyvästä yliopiston virheestä.

– Tämä ongelma on käyty läpi yliopistojen tietopalvelujen kautta ja tämä asia varmistetaan seuraavaksi kerraksi. Kyse ei ollut järjestelmän kuormituksesta, vaan siellä oli tekninen ajastusongelma. Se johtui siitä, että tämä koe on monivaiheinen, Itä-Suomen yliopiston filosofisen tiedekunnan varadekaani Jopi Nyman kertoo STT:lle.

Yliopiston tiedotteen mukaan kyse oli kasvatustieteiden kelpoisuusopintojen pääsykokeesta, jossa hakukohteena olivat muun muassa erityisopettajan, varhaiskasvatuksen erityisopettajan ja opinto-ohjaajan kelpoisuuteen johtavat koulutukset.

Koe uusitaan 14. toukokuuta

Uusi koe järjestetään kaikille hakijoille torstaina 14. toukokuuta tasavertaisen kohtelun vuoksi. Nymanin mukaan maanantaina järjestetty koe oli Itä-Suomen yliopiston ensimmäinen digitaalisesti toteutettu etäpääsykoe.

– Tässä täytyy muistaa, että tämä etäpääsykoe oli vain ensimmäinen osa. Tämän kokeen perusteella valitaan ne hakijat, jotka pääsevät jatkoon, Nyman jatkoi.

Kokeen ongelmista kertoi tiistaina ensimmäisenä Helsingin Sanomat verkkosivuillaan . Lehden mukaan osa hakijoista oli jäänyt linjoille odottamaan "hissimusiikkia" kuunnellen.

"Järjestelmän testaaminen etukäteen tärkeää"

Itä-Suomen yliopiston akateemisen rehtori Tapio Määttä korostaa, että järjestelmän testaaminen etukäteen on valintakokeeseen osallistuvalle tärkeää.

– Tämä on tärkeää, koska silloin ei tule turhaa sähläämistä valintakoetilanteessa. Järjestelmän testausmahdollisuudesta hakijat saavat aina tiedon ennen koetta.

Määtän mukaan yliopisto lähettää esimerkiksi laitteistovaatimuksista ohjeet hyvissä ajoin ennen koetta, jotta tarvittavat mahdolliset päivitykset tai vaikkapa selainvaatimukset tulevat kuntoon.

– Tässäkin kokeessa ilmeni, että kaikki eivät olleet näitä ohjeita ajoissa tsekanneet ja päivittäneet järjestelmiään. Ei se iso ongelma ole, enkä halua syytellä hakijoita. Meille on tärkeää, että ohjeet ovat selkeitä.

Määttä muistuttaa, että valtaosa valintakokeeseen osallistuneista vajaasta 800 pyrkijästä sai kokeen tehtyä ongelmitta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Apuomenan toiminta jatkuu Lohjalla pääosin etänä, mutta jotkin lähitoiminnot käynnistyvät jälleen – "Nyt asiakkailla on varaa valita eri toiminnoista"
 2. Kahden auton nokkakolari Raaseporissa
 3. Koiria ja kissoja yhä paljon ilman mikrosirua – Lohjan eläinsuojeluyhdistyksen Sonja Tossavainen: ''Melkein soisin, että sirutus tulisi lakisääteiseksi''
 4. Lohjalaisten lukuinto kasvoi alkukesästä
 5. Kauniiden asioiden äärellä: Terttu Aholan spontaani luonne näkyy hänen teoksissaan
 6. Eduskuntaryhmien puheenjohtajat Uutissuomalaisen kyselyssä: Aluekehitysrahoja jaettava nykyistä tasaisemmin koko Suomeen
 7. Kahdeksan ihmistä kuollut asemiesten iskussa Nigerissä – joukossa ranskalaisia avustustyöntekijöitä
 8. Mediamoguli Jimmy Lai on pidätetty Hongkongissa uuden turvallisuuslain nojalla – epäillään juonitelleen ulkovaltojen kanssa
 9. Työelämässä menestyminen on nuorille tärkeää – alavalinnoissa kriteereiksi nousevat palkkaus ja kiinnostavat työtehtävät
 10. Metsästyskausi alkaa tänään sepelkyyhkyillä ja peltohanhilla
 11. Perussa on kuollut ainakin kolme alkuperäisväestön edustajaa koronapandemiaan liittyvässä yhteenotossa
 12. Poliisi ja mielenosoittajat ottivat yhteen Valko-Venäjällä presidentinvaaliäänestyksen jälkeen
 13. Atletico Madrid kertoi kahdesta koronatartunnasta – vain neljä päivää ennen Mestarien liigan peliä
 14. Washington otti kolmossijan itälohkossa – Raskin Boston kohtaa Carolinan
 15. Kallio ajoi ranne paketissa pohjoismaisen rallicrossin kakkoseksi Ruotsissa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Vuoden Lauri Seija Virolainen: "Lohja on kaikki!"
 2. Kahden auton nokkakolari Raaseporissa
 3. Päätoimittaja Päivi Kallo: Maski kasvoille opastuksen kera
 4. Kilpavene ja huvivene törmäsivät Hangon edustalla – turmassa vakavasti loukkaantunut kuoli saamiinsa vammoihin, toinen loukkaantunut on sairaalahoidossa
 5. Virossa järjestetyssä tilaisuudessa altistui koronavirukselle kymmeniä suomalaisia, joista yli puolet helsinkiläisiä – näillä laivavuoroille he palasivat
 6. Pienkone putosi nousun yhteydessä Imatran lentokentällä – kuusi ihmistä viety sairaalaan
 7. Kolmasosa Bukarestin-lennon matkustajista kieltäytyi vapaaehtoisesta koronatestistä Helsinki-Vantaalla – testin muuttamista pakolliseksi pohditaan
 8. Liput ensimmäistä kertaa salkoihin Tove Janssonin ja suomalaisen taiteen kunniaksi
 9. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 10. Apuomenan toiminta jatkuu Lohjalla pääosin etänä, mutta jotkin lähitoiminnot käynnistyvät jälleen – "Nyt asiakkailla on varaa valita eri toiminnoista"
 11. Hangon veneturmassa kuoli alakouluikäinen lapsi – poliisi tutkii tapahtunutta muun muassa kuolemantuottamuksena
 12. Sunnuntaina ei nähdä perinteistä autojonoa Upinniemeen – Rannikkoprikaatin valatilaisuutta voi seurata etänä netistä
 13. Syksyn kouluruokailut suunnitellaan Lohjalla koulukohtaisesti – ruokailujen järjestämiseen saattaa kohdistua uusia haasteita
 14. STM:n päällikkö suomalaisille: "Onko välttämätöntä lähteä ulkomaille tai osallistua suureen yleisötapahtumaan?"
 15. Lohja avasi omat sivut koronavirusinformaatiolle

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.