Suurin osa ravintolisien käyttäjistä syö niitä turhaan

D-vitamiinivalmisteita myynnissä helsinkiläisessä apteekissa. SARI GUSTAFSSON / LEHTIKUVA

STT

Ravintolisien käyttö on ollut Suomessa jo pitkään yleistä. Vuonna 2017 niitä käytti 64 prosenttia 18–74-vuotiaista naisista ja 52 prosenttia miehistä. Luvut ovat tuskin ainakaan laskeneet. Taannoiset määrät selviävät Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) vuoden 2017 FinRavinto-tutkimuksesta.

Ravintolisien pysyvän tai jopa kasvavan suosion taustalla on merkittävissä määrin niiden aktiivinen markkinointi, kertoo THL:n erikoistutkija Niina Kaartinen.

Kaartisen mukaan ravintolisiä käyttävät erityisesti vanhukset sekä korkeasti koulutetut henkilöt.

– Arvelen tämän johtuvan siitä, että näissä ryhmissä on vahvasti terveystietoisia henkilöitä. Monilla on myös hyvät taloudelliset edellytykset ravintolisien hankkimiseen. Omasta ja läheisten terveydestä pyritään pitämään huolta.

Kolmen vuoden takaisen FinRavinto-tutkimuksen perusteella valtaosa suomalaisista käyttää ravintolisiä turhaan. Terveyden edistämismielessä ravintolisiä käyttävien henkilöiden ravintoaineiden saanti on pääasiassa turvattua. Jo ruoasta saadaan riittävästi vitamiineja ja kivennäisaineita.

Kaartisen mukaan ravintolisiä suositellaan vain tietyille väestöryhmille: D-vitamiinilisää lapsille, nuorille ja ikääntyville; tilannekohtaisesti esimerkiksi folaattia hedelmällisessä iässä oleville sekä B12-vitamiinia ja kalsiumia vegaaneille.

Liikakäytöstä voi tulla ruoansulatusvaivoja

Vitamiini- ja kivennäisainelisien jatkuvassa tarpeessa ovat ihmiset, joiden energiansaanti on hyvin pientä, eli he, jotka eivät syystä tai toisesta syö riittävästi tai riittävän monipuolista ruokaa.

– Ravintolisien jatkuvan käytön tulisi aina perustua terveydenhuollon ammattilaisen kanssa tehtyyn arvioon, jossa otetaan huomioon ruokatottumukset, Kaartinen sanoo.

Ruoan tulisi olla pääasiallinen ravintoaineiden lähde. Jos käyttää useita vitamiini- ja kivennäisainelisiä monipuolisen ruokavalion kanssa pitkään yhtäjaksoisesti, turvallisen saannin rajat voivat ylittyä. Tästä voi Kaartisen mukaan seurata muun muassa ruoansulatuskanavan ongelmia ja ravintoaineiden imeytymishäiriöitä.

Rohdosvalmisteilla vaikutuksia lääkkeisiin

Yliopiston Apteekin farmaseutin Leena Äyräpään mukaan ravintolisien ja rohdosvalmisteiden käyttö on pääosin turvallista, kunhan noudattaa pakkauksen annosohjeita. Rohdosvalmisteet voivat kuitenkin joskus aiheuttaa yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa.

Esimerkiksi mielialaa kohottava mäkikuisma voi heikentää ehkäisytablettien tehoa, mikä voi johtaa ei-toivottuun raskauteen. Punariisivalmiste puolestaan saattaa lisätä joidenkin lääkkeiden pitoisuutta elimistössä, jolloin lääkkeen haittavaikutukset lisääntyvät. Kalaöljy voi vähentää veren hyytymistä, minkä vuoksi sen käytöstä olisi hyvä pitää muutaman viikon tauko ennen leikkausta.

– Jos käyttää jotakin lääkettä säännöllisesti tai kärsii jostakin sairaudesta, kannattaa aina tarkistaa luontaistuotteen sopivuus apteekista tai lääkäriltä, Äyräpää painottaa.

Äyräpään mukaan useimpien luontaistuotteiden tehosta löytyy jonkinlaisia tutkimuksia. Osa niistä on kuitenkin aineistoiltaan pieniä ja tuloksiltaan vasta alustavia. Terveyden edistämiseen käytettävillä tuotteilla, kuten myös lääkkeillä, on varsinaisen vaikutuksen lisäksi lähes aina myös lumevaikutusta.

– Parantavaan vaikutukseen uskominen edistää useimmiten ainakin lievistä oireista toipumista, Äyräpää huomauttaa.

Parempi vatsan toiminta ja uni kiinnostavat

Äyräpään mukaan suomalaiset poimivat apteekin hyllyiltä tällä hetkellä paljon vatsan toiminnan tukemiseen tarkoitettuja valmisteita ja nukahtamista tai unenlaatua parantavia tuotteita, kuten melatoniinia. Näiden suosion taustalla on ainakin osittain se, että uusia valmisteita tulee markkinoille jatkuvasti.

– Esimerkiksi ärtyvän suolen oireyhtymä tunnetaan nykyään paremmin, joten sen oireisiin osataan hakea ja myös löytyy enemmän apua, Äyräpää sanoo.

Myös kalaöljyille sekä vaihdevuosioireisiin ja seksuaaliterveyteen tarkoitetuille tuotteille on jatkuva kysyntä.

Monien muiden suosittujen tuotteiden käyttö vaihtelee ajankohdan mukaan.

– D-vitamiinin hyödyt tunnetaan hyvin. Moni ikäihminen tietää, että ympärivuotinen käyttö on tärkeää luuston hyvinvoinnille, ja aikuiset tietävät, että heidänkin olisi hyvä käyttää D-vitamiinilisää lokakuusta maaliskuuhun vähäisen auringonvalon vuoksi.

Vastustuskykyä tukevien lisäravinteiden, kuten C-vitamiinin ja sinkin, kysyntä on Äyräpään mukaan ollut viime aikoina selkeässä kasvussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Länsi-Uudenmaan musiikkiopistoon reilusti enemmän hakijoita – kasvu voi johtua opiston uudistetusta hakujärjestelmästä
 2. Yksikään lohjalainen ei ole saanut koronadiagnoosia kuukauteen – testejä tehdään nyt arkipäivisin Lohjalla jopa 70
 3. Suositukset lähestyvät – Maskien kysyntä kasvoi Lohjalla selvästi
 4. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 5. Ensi viikolla koulujen alkaessa 5 775 lasta ja nuorta palaa lähiopetukseen Lohjalla – "Keskustelemalla voimme lievittää pelkoa"
 6. Toimittajalta: Välillä on hyvä eksyä
 7. Koronavirus on surmannut jo 700 000 henkeä, mutta ihmiskunnan historiasta löytyy pahempiakin tappajia – Musta surma tuhosi 1300-luvulla jopa puolet Euroopan väestöstä
 8. Nordean henkilötietoja pyytäneet kirjeet aitoja
 9. Miksi et lahjoittaisi hiuksiasi hyväntekeväisyyteen? "Minua lohdutti ajatus siitä, että jonkun lapsen tai nuoren itsetunto kohoaa tekoni ansiosta", kertoo hiuslahjoituksen tehnyt Sofia, 29
 10. Ammoniumnitraattia käyttävät niin maatalous, rakennusteollisuus kuin kapinallisryhmätkin – sama aine monien teollisuusräjähdysten taustalla
 11. Kertakäyttömaskin hinta pyörii euron paikkeilla, eli mahdollisen THL-suosituksen noudattaminen voi maksaa 100–200 euroa – "varmasti suomalaiset osaavat käyttää"
 12. Beirutin räjähdyksessä on kuollut yli 70 ja loukkaantunut tuhansia - lue yön uutiskooste
 13. Näköislehdessä tänään: Avoimessa suhteessa elävä Riikka Suominen ärsyyntyi seksin demonisoinnista ja kirjoitti kirjan, jossa käydään vieraissa
 14. Soininvaaralta kova väite: Haavisto poliittisen vainon kohteena, vihreillä kannatuksen kannalta väärät salkut
 15. Soininvaara lyttää ABC-Suomen: "Kaupunkien houkuttelevuus on vähäistä, koska ne ovat niin rumia"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 3. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 4. Hurja takaa-ajo Raaseporissa: Moottoripyörän mittarissa 210 kilometrin tuntinopeus
 5. Yksikään lohjalainen ei ole saanut koronadiagnoosia kuukauteen – testejä tehdään nyt arkipäivisin Lohjalla jopa 70
 6. Uusi halpabussi pysähtyy myös Lohjan Muijalassa
 7. Suositukset lähestyvät – Maskien kysyntä kasvoi Lohjalla selvästi
 8. Poliisin pysäyttämä ''varas'' olikin Hiidenrannan kauppias – Antti Raiski lupaa tarjota ilmoittajalle pullakahvit
 9. Ensi viikolla koulujen alkaessa 5 775 lasta ja nuorta palaa lähiopetukseen Lohjalla – "Keskustelemalla voimme lievittää pelkoa"
 10. Yrittäjä Olli Muurainen kertoo saaneensa koronatartunnan – Karjaalla suljettiin ravintola altistuksen takia
 11. Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle
 12. Rajavartiolaitoksen vuokra-auton räjähdystä tutkitaan Torniossa – viranomaiset eivät kommentoi, oliko kohde valittu sattumalta
 13. Peruskouluverkko harvenee seuraavien 20 vuoden aikana entisestään, arvioi Opetushallitus – jyrkimmässä laskelmassa nykykouluista voitaisiin sulkea lähes puolet
 14. Ainakin 50 on kuollut ja yli 2 700 loukkaantunut valtavassa räjähdyksessä Beirutissa Libanonissa
 15. Satakunnassa järjestettiin naakkajahti – Kokemäellä saalis jäi heikoksi, Siikaisissa metsästäjä haavoittui

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.