Ranskan 94-vuotiaasta ex-presidentistä aloitetaan seksuaalirikostutkinta

Valery Giscard d'Estaing oli Ranskan presidenttinä vuodesta 1974 vuoteen 1981. Syytökset koskevat vuotta 2018. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Ranskassa aloitetaan tutkinta maan entistä presidenttiä Valery Giscard d’Estaingia vastaan häneen kohdistuvien seksuaalirikossyytösten vuoksi, kertoivat syyttäjät maanantaina.

Tutkinta liittyy saksalaisen toimittajan syytöksiin, joiden mukaan Giscard d’Estaing olisi ahdistellut häntä toistuvasti presidentin toimistossa Pariisissa tehdyn haastattelun jälkeen, kertoivat viranomaiset uutistoimisto AFP:lle.

Ann-Kathrin Stracke kertoi viime viikolla uutistoimisto AFP:lle, että hän oli tehnyt rikosilmoituksen Giscard d’Estaingia vastaan. Stracken mukaan Ranskan entinen presidentti oli koskenut hänen takapuoltaan yhteensä kolme kertaa vuoden 2018 joulukuussa tehdyn haastattelun yhteydessä, muun muassa kun he olivat poseeranneet yhdessä valokuvaa varten. Giscard d’Estaing oli tuolloin 92-vuotias.

Toimittaja on kertonut yrittäneensä työntää entistä presidenttiä pois luotaan, mutta ei onnistunut siinä.

Hänen onnistui kertomansa mukaan saada kameramies avukseen. Kuvaaja oli Stracken mukaan kaatanut lampunvarjostimen harhauttaakseen Giscard d'Estaingia sillä aikaa, kun hän asetti toimittajan ja presidentin väliin tuolin.

Giscard d'Estaingin asianajaja ei kommentoinut asiaa

Stracke toi asian syyttäjien tietoon marraskuun alkupuoliskolla. Hänen työnantajansa, saksalaisen yleisradioyhtiö WDR:n edustaja kertoi yhtiön tukeneen Strackea siitä saakka, kun tapaus tuotiin heidän tietoonsa ja tukevansa häntä myös rikosilmoituksen kanssa.

Stracke kommentoi maanantaina olevansa tyytyväinen kuullessaan tutkintapäätöksestä ja kertoi olevansa ranskalaisviranomaisten käytettävissä, jos tutkinta sitä vaatii.

Entisen valtionpäämiehen asianajaja ei suostunut kommentoimaan tapausta maanantaina AFP:lle.

Giscard d’Estaing on tällä hetkellä 94-vuotias. Hän oli Ranskan presidenttinä vuodesta 1974 vuoteen 1981, jolloin hän hävisi vaaleissa Francois Mitterandille. Hän on Ranskan vanhin edelleen elossa oleva presidentti.

Presidenttikautensa aikaan hän auttoi tuomaan maahan useita radikaaliksi koettuja uudistuksia. Hän muun muassa laski äänestysiän 18 ikävuoteen ja laillisti abortin. Tänä päivänä Giscard d’Estaing on Ranskan perustuslakineuvoston jäsen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. Ensi viikolla koulujen alkaessa 5 775 lasta ja nuorta palaa lähiopetukseen Lohjalla – "Keskustelemalla voimme lievittää pelkoa"
 3. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 4. Fokus-talon purku alkaa lokakuussa: Karjaan kirjasto on jo nyt suljettu - väistötilat Grabbegårdeniin
 5. Tulevaisuuden kapellimestarit johtavat Lohjan kaupunginorkesteria torstain konserteissa
 6. Mediat: Presidentti Trump haluaisi osan Tiktokin kauppahinnasta valtiolle vastineeksi kaupan hyväksymisestä
 7. USU: Kolme pankkia tarjoaa yhä maksuttomia lainanlyhennysvapaita
 8. Peruskouluverkko harvenee seuraavien 20 vuoden aikana entisestään, arvioi Opetushallitus – jyrkimmässä laskelmassa nykykouluista voitaisiin sulkea lähes puolet
 9. Australian Victoriassa jopa yli 12 000:ta euroa vastaavat sakot koronarikkomuksesta
 10. Tänään rapsahti rahaa monen tilille verottajalta – mitä jos et saanutkaan, vaikka piti?
 11. Koronakriisi lisäsi selvästi lemmikkien määrää, ja se näkyy Musti Groupin hyvässä tuloksessa
 12. Kävelystä saa pienten muutosten avulla tavallista tehokkaampaa – katso personal trainerin vinkit
 13. Chilen kaivosturma 10 vuotta sitten johti poikkeukselliseen pelastusoperaatioon
 14. Isaias iski hurrikaanivoimalla Yhdysvaltain Pohjois-Carolinaan – laantui aamupäivällä trooppiseksi myrskyksi
 15. Suomen Vuokranantajat ennustaa vuokrien jatkavan hiipivää nousuaan – koronakriisin hidastamaa arvonnousua kurotaan nopeimmin kiinni kasvukeskuksissa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.