Pidä piposta kiinni, takatalvia voi vielä olla tuloillaan

Sää on taas pilvinen koko maassa. Markku Ulander / LEHTIKUVA

STT

Vuorellisia takkeja ja lämpimiä sormikkaita ei välttämättä kannata vielä pakata varastoon. Foreca arvioi tiistaina julkaistussa blogitekstissään, että takatalvia saattaa vielä olla tulossa.

Euroopan keskipitkien ennusteiden keskuksen (ECMWF) kuukausiennusteen perusteella näyttää siltä, että sää pysyy Suomessa tavanomaista kylmempänä pitkälle kesäkuuhun. Ennusteessa näkyy Forecan mukaan kylmän ilman purkauksille suotuisa ilmanpainejakauma, jossa maan länsipuolella ilmanpaine on tavanomaista korkeampi ja itäpuolella puolestaan tavanomaista matalampi.

– Tässä asetelmassa tuuli kävisi pohjoisen ja idän väliltä, mikä on tähän aikaan vuodesta yksi kylmimpiä ilmansuuntia, blogitekstissä kirjoitetaan.

Foreca muistuttaa, että tammi- ja helmikuu olivat Suomessa laajalti ennätyslämpimiä. Huhtikuu oli kuitenkin maan keski- ja pohjoisosassa tavanomaista kylmempi, ja samaa kohtaloa Foreca ennakoi toukokuulle.

– Jos aikaisempiin merkkeihin on uskominen, lämmin talvi voi kostautua viileänä kesänä, vaikka pitkäaikaista tilastollista näyttöä tälle väittämälle ei olekaan osoitettu, blogitekstissä lukee.

Heinäkuu voi olla helteinen tai sitten ei

Myös Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Kaisa Solin kertoo, että tuorein kuukausiennuste näyttää keskimääräistä viileämpää säätä. Ennuste on näyttänyt samankaltaiselta jo jonkin aikaa.

Vielä tämän hetken ennusteesta ei Solinin mukaan kuitenkaan voida päätellä mitään siitä, millaisissa päähineissä kesälomalaiset kulkevat vaikkapa heinäkuussa. Hän painottaa, että luotettavia sääennusteita voidaan tehdä suurin piirtein seuraavalle viikolle, mutta sitä pidemmän ajan ennusteet ovat suuntaa antavia. Yleisesti viileään neljän viikon ennustejaksoon voi siis mahtua sekaan lämpimiäkin päiviä.

Solin myös huomauttaa, ettei leuto talvi tarkoita seuraavan kesän olevan viileä.

– Vuosissa on vaihtelua, hän sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. Suomessa todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa – Husin apulaisylilääkäri: "Trendi on ylöspäin, mistä pitää olla huolestunut"
 3. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 4. Yksikään lohjalainen ei ole saanut koronadiagnoosia kuukauteen – testejä tehdään nyt arkipäivisin Lohjalla jopa 70
 5. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 6. Suositukset lähestyvät – Maskien kysyntä kasvoi Lohjalla selvästi
 7. Yrittäjä Olli Muurainen kertoo saaneensa koronatartunnan – Karjaalla suljettiin ravintola altistuksen takia
 8. Hurja takaa-ajo Raaseporissa: Moottoripyörän mittarissa 210 kilometrin tuntinopeus
 9. Lakkautettujen leikkipuistojen laitteita kierrätetään Lohjan puistoissa – Uusien laitteiden jatkuva hankkiminen olisi kaupungille iso menoerä
 10. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 11. Uusi halpabussi pysähtyy myös Lohjan Muijalassa
 12. Länsi-Uudenmaan musiikkiopistoon reilusti enemmän hakijoita – kasvu voi johtua opiston uudistetusta hakujärjestelmästä
 13. Nostalginen aitta nousi Lohjalla suosituksi matkailukohteeksi — "Täällä on paljon houkutuksia"
 14. Poliisi vahvistaa: Helsingissä viime viikolla paljastunut henkirikos on paloittelusurma – 12 ihmistä vangittuna
 15. Suomalaisprofessori: Räjähdys lisää Libanonin poliittisia jännitteitä entisestään

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.