Kesäpestin hankkiminen on nyt työn ja tuskan takana – koronarajoitusten purkaminen avaa lisää paikkoja

Monet työnantajat palkkaavat koronaepidemian takia huomattavasti vähemmän kesätyöntekijöitä kuin viime vuonna. Arkistokuva. Emmi Korhonen / LEHTIKUVA

STT

Työnantajat palkkaavat koronaepidemian takia huomattavasti vähemmän kesätyöntekijöitä kuin viime vuonna. Uudenmaan ely-keskuksen mukaan kesätyöpaikkailmoituksia oli huhtikuussa hieman yli puolet viime vuoden huhtikuun määrästä. Toukokuun 12. päivään mennessä Uudellamaalla oli ilmoitettu vain 53 kesätyöpaikasta, kun viime vuoden toukokuussa ilmoitettiin yhteensä 1 300 paikasta.

Myös Keski-Suomessa kesätyöpaikkailmoituksia oli satoja vähemmän kuin aiempana vuonna.

Kaupan alalla S-ryhmä palkkaa kesätyöntekijöitä noin 4 000, kun alkuperäinen arvio kesätyöntekijöiden määrästä oli noin 14 000.

− Määrää laskee tänä vuonna erityisesti Tutustu ja tienaa -harjoittelijoiden vähäisempi palkkaus. Haluamme toimia koronaviruskriisissä vastuullisesti, ja palkkaamme erityisesti kaikkein nuorimpia koululaisia vain hyvin harkiten. Myymälöidemme arki on tehostetun hygienian ja erikoistoimien vuoksi koko tulevan kesän poikkeuksellista, emmekä välttämättä voi taata sellaista tukea nuorimmille työntekijöille, joka olisi poikkeusaikana tarpeen, henkilöstöjohtaja Susa Nikula SOK:lta kertoo tiedotteessa.

Toinen suuri kaupan alan työllistäjä Kesko ei palkkaa aiempien vuosien tapaan korkeakouluopiskelijoita, jotka hakevat tutkintoaan vastaavaa kesätyötä. Kassa-, hyllytys- ja palvelutehtäviin palkataan kesätyöntekijöitä lähes normaalisti, mutta kukin kauppias tekee itsenäisen päätöksen palkkaamisesta.

Vaikeimmassa tilanteessa ovat erikoistavarakaupat, kun taas päivittäistavarakaupoissa työvoiman tarve on jopa lisääntynyt, kertoo Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n asiantuntija Mikko Räsänen. Matkailualan pysähtyminen näkyy myös päivittäistavarakauppojen kesätöissä alueilla, joilla matkailu on tärkeä osa taloutta.

EK:n tavoitteena on 130 000 kesätyöpaikkaa vuosittain. Tänä vuonna paikkoja tullaan jakamaan vähemmän, mutta rajoitusten todelliset seuraukset selviävät vasta syksyllä yrityksille tehtävästä kesätyökyselystä. Räsäsen mukaan ajantasainen seuranta kesätyötilanteesta puuttuu.

Kesätyöpaikat vähissä myös kunnissa

Osa kunnista ei pysty tarjoamaan ollenkaan kesätyöpaikkoja, kertoo KT Kuntatyöntekijöiden työmarkkinatutkija Riikka Krause. Valmius nuorten kesätyöntekijöiden palkkaamiseen vaihtelee kunnittain. Krausen mukaan kunnat ovat hyvin halukkaita työllistämään nuoria mahdollisuuksien mukaan ja tarkkailevat tilannetta, sillä se voi muuttua nopeasti.

Viime kesänä kunnissa oli tarjolla noin 45 000 kesätyöpaikkaa. Tänä vuonna kuntien tarjoamien kesätyöpaikkojen määrä on pienempi, mutta tarkkaa lukumäärää ei Krausen mukaan vielä tiedetä.

Useat kaupungit jakavat myös tänä vuonna runsaasti kesätyöseteleitä 15–19-vuotiaille työnhakijoille. Seteleitä tarjotaan jopa enemmän aikaisempiin vuosiin verrattuna, sillä niillä halutaan tukea nuorten työllistymistä alueen yrityksiin.

Työsuhdeneuvontaa poikkeusoloissa

Kesätyöpaikkoja voi tulla vielä hakuun, muistuttavat TE-toimistot. Esimerkiksi ravintoloiden avaaminen kesäkuun alussa kasvattaa työvoiman tarvetta.

Avoimia paikkoja on Uudenmaan ja Keski-Suomen TE-toimistojen mukaan tällä hetkellä erityisesti rakennusalalla, sosiaali- ja terveydenhuollossa sekä siivouksessa. Lisäksi Uudellamaalla kesätöitä on tuotanto- ja varastotyössä ja Keski-Suomessa puhelinmyynnissä. Myös maatalouden kausitöitä on jonkin verran haussa.

Koronaepidemian aiheuttama kesätöiden epävarmuus on näkynyt myös SAK:n, Akavan ja STTK:n yhteisessä Kesäduunari-infossa, joka tarjoaa nuorille neuvontaa työsuhdepulmissa. Yhteydenottoja on tullut ensimmäisen toimintaviikon aikana vilkkaammin kuin aikaisempina vuosina ja kysymyksiä on esitetty perinteisten teemojen lisäksi koronan aiheuttamista työsuhteiden siirtymisistä tai perumisista.

– Moni on kuitenkin toiveikas ja valmis hakemaan kesätöitä sellaiselta alalta, jolla ei ole aikaisemmin työskennellyt, kertoo Kesäduunari-infon neuvoja Anni Ritari.

---

Korjattu klo 14.35: Korjattu jutun 2.otsikkoa ja 6. lause. S-ryhmä palkkaa tänä kesänä 4 000 työntekijää, ei 7 000, kuten 2.otsikossa ja leipätekstissä annettiin ymmärtää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 3. Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot – Lohjalla on vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää. Pelastettavaa on hevosista lokkeihin ja joutseniin.
 4. Toivottu kirppis aloitti toimintansa Virkkalan torilla: "Paikalle voisi tulla myös vaikka trubaduureja ja marjamyyjiä"
 5. Aluevalvontavirasto valvoo ravintoloiden koronarajoitusten noudattamista – Länsi-Uudellamaalla ei ole havaittu suuria puutteita
 6. Hamilton: "En pyytänyt tai vaatinut ketään polvistumaan"
 7. Matkustitko näillä laivavuoroilla? Risteilylaivoilla on ollut useita koronan kantajia, varoittaa THL
 8. Länsi-Uusimaa-rastien jahti alkaa torstaina – 11 tapahtumassa on myös sprinttiä ja pyöräsuunnistusta
 9. Bussikuski raivosi ja heitti matkustajia väkivalloin ulos bussista Helsingissä – Vaati isoja korvauksia työsuhteen purusta, mutta joutui itse maksamaan
 10. Lohjan ratsastajien Sofia Geaylla menestyksekäs päivä Laakspohjan kisoissa
 11. Tekstiviestit: "Kuka pysäyttää hölmöyden"
 12. Kirjoittajavieras Piritta Poikonen: Ihmisiä väsyttää, koronaa ei
 13. Karhunkaatokiintiö kasvaa edelliskaudesta 71 yksilöllä – kiintiö on yhteensä 384 yksilöä
 14. Kansainvälistä elokuvaa omin ehdoin ja omakustanteisesti – Suomalainen Saara Lamberg tekee uraa ohjaajana ja näyttelijänä Australiassa
 15. Vakella yli 200 potentiaalista ilmastorahaston investointikohdetta, mutta raha ei vielä liiku hallituksen linjausten puuttumisen takia

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 2. Tiesitkö? Jukka Kuoppamäki on Topeliuksen jälkeläinen, esiintyy Karjalohjan uudessa musiikkitapahtumassa Koivussa ja tähdessä
 3. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 4. Lammastilan pitäjä tuomittiin pysyvään eläintenpitokieltoon ja vuodeksi ehdolliseen vankeuteen
 5. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 6. Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot – Lohjalla on vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää. Pelastettavaa on hevosista lokkeihin ja joutseniin.
 7. Toivottu kirppis aloitti toimintansa Virkkalan torilla: "Paikalle voisi tulla myös vaikka trubaduureja ja marjamyyjiä"
 8. IS: Televisiokuuluttaja Arja Tuomarila on kuollut 78-vuotiaana
 9. Kaupungit yrittävät neuvotella lentoreittien palauttamisesta – "keskustelut Finnairin kanssa eivät ole olleet vakavia"
 10. Melkein joka taloudessa on kaapeissa hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 11. Nostalginen aitta nousi Lohjalla suosituksi matkailukohteeksi — "Täällä on paljon houkutuksia"
 12. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 13. Virolaisyritykset ostavat yhä enemmän suomalaisyrityksiä ja niiden brändejä – tytäryhtiöiden perustamisia silti enemmän
 14. Tiuhaan maaleja tekevä Sergio Ramos laukoi Real Madridin rangaistuspotkusta voittoon
 15. Poliisi tutkii Tampereen Haapalinnassa lauantaina sattunutta välikohtausta tappona – nelikymppinen mies sai surmansa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.