USA:ssa äänestämistä ei haluta tehdä liian helpoksi poliittisista syistä

Yhdysvaltain presidentinvaalit on määrä pitää 3. marraskuuta. Toiselle kaudelle pyrkivän Trumpin haastaa demokraattien presidenttiehdokkuuden käytännössä jo varmistanut entinen varapresidentti Joe Biden. AFP / LEHTIKUVA

STT

Ratkaisu kuulostaa helpolta: jos vaarallisen epidemian vuoksi ei voi käydä turvallisesti äänestämässä, järjestetään kaikille mahdollisuus ennakkoäänestämiseen postin välityksellä. Mutta ei Yhdysvalloissa, missä presidentinvaalit ovat normaalioloissakin äärimmäisen monimutkainen poliittinen prosessi.

Marraskuun vaalipäivään on aikaa enää vajaat puoli vuotta. Presidentti Donald Trumpin puheista ja lupauksista huolimatta on mahdollista, että koronaepidemia on tuolloin yhä valloillaan – kenties toisena aaltona.

Siitä, mitä marraskuussa tapahtuu, saatettiin saada esimakua huhtikuun alussa Wisconsinin osavaltion kaoottisissa esivaaleissa: koronarajoitusten vastaisia jonoja harvoille äänestyspaikoille, koska vaalien lykkäämistä ei hyväksytty eikä postiäänestäminen ollut kaikille mahdollista.

Sama pyritään välttämään marraskuussa Yhdysvaltain suurimmassa osavaltiossa Kaliforniassa. Kuvernööri Gavin Newsom määräsi viikko sitten, että kaikille noin 21 miljoonalle äänestäjälle lähetetään postiäänestämistä varten äänestyslippu kotiin. Mahdollisuus perinteiseen äänestämiseen aiotaan samalla taata.

Suuri Kalifornia tarjoaa postiäänestystä kaikille

Kalifornian postiäänijärjestely on toistaiseksi tilapäinen, viidessä muussa osavaltiossa jo entuudestaan pysyvä. Monissa muissa osissa Yhdysvaltoja käytännöt ovat kirjavia, ja mahdollisuus tai oikeus äänestää postitse voi vaihdella suuresti – monesti se edellyttää hyväksyttävän syyn esittämistä.

– Yhdysvalloissa on melkein ollut pääperiaate, että toisin kuin meillä, missä äänestystä yritetään helpottaa, siellä sitä yritetään mahdollisimman paljon vaikeuttaa, sanoo maan politiikkaan perehtynyt väitöskirjatutkija Jani Kokko Jyväskylän yliopistosta.

– Nyt se näkyy siinä, että kun olisi mahdollisuus parantaa kansalaisten demokraattisia oikeuksia ja tasata niitä eri osavaltioiden välillä sallimalla postiäänestys kaikille, niin sitä ei olla tekemässä, hän jatkaa.

Vaalijärjestelyt äänestysalueineen ja postiäänineen eivät ole Yhdysvalloissa vain käytännöllinen vaan mitä suurimmassa määrin myös poliittinen kysymys. Republikaanipresidentti Trump myönsi itsekin viime kuussa postiäänestystä vastustavassa tviitissään , että se "ei vain jostain syystä toimi" republikaanien kannalta.

Jos ei sisällissota estänyt, ei koronakaan

Trumpin ja republikaanien pelkona on äänestysaktiivisuuden nouseminen, joka Kokon mukaan kiistatta pitkällä aikavälillä hyödyttää demokraatteja. Tältä osin republikaanit käyvät hänen mukaansa viivytystaistelua vääjäämätöntä kehitystä vastaan.

– Osavaltioihin on tullut hiljalleen parempia vaalilakeja, ja vähemmistöjen vaikutusmahdollisuudet ovat parantuneet, Kokko arvioi.

Hän ennustaa, että marraskuun presidentinvaalit ja niihin liittyvät kongressi- sekä muut vaalit viedään läpi nykykäytännön mukaisesti koronatilanteesta riippumatta, eikä vaalien siirtäminen tule kyseeseen.

– Perinteet ovat niin vahvat. Jos vaalit kyettiin järjestämään jopa keskellä sisällissotaa, niin se on aika vahva peruste sitä vastaan, että koronakriisi estäisi niiden järjestämisen, Kokko sanoo.

Hänen mukaansa pahassa tautitilanteessa äänestyspaikoille saattavat tosin lähteä vain kaikkein fanaattisimmat Trumpin vastustajat ja kannattajat. Näissä oloissa kumman hyvänsä ehdokkaan voitosta tullee niukka ja äänestysprosentista alhainen.

Äänestäminen on siis marraskuussa kaikesta päätellen yhtä vaivalloista kuin aiemminkin, alkaen siitä, että vaalipäivä on tavallinen arkipäivä.

Toisin kuin Kaliforniassa, monessa muussa osavaltiossa postiäänestyksen laajentamiselta puuttuu poliittisen tahdon lisäksi myös rahaa, eikä sitä näytä liittovaltiolta heruvan. Aikakin alkaa käydä vähiin muutosten läpiviemiselle.

Suorempi presidentinvaali tekee tuloaan?

Yhdysvaltain presidentinvaali on tunnetusti epäsuora. Kahta osavaltiota lukuun ottamatta osavaltiossa eniten ääniä saanut ehdokas saa tuekseen osavaltion kaikki valitsijat. Tämä mahdollistaa viime vaalien kaltaisen lopputuloksen, jossa presidentiksi nousi Trump enemmän ääniä saaneen Hillary Clintonin ohi.

Valitsijakokousta ei voi lakkauttaa ilman perustuslain muutosta, mutta Yhdysvalloissa on käynnissä kiinnostava lakihanke sen kiertämiseksi. National Popular Vote -aloitteen ajatuksena on saada tarpeeksi monta osavaltiota sitoutumaan siihen, että niiden valitsijat äänestävät kansalaisten enemmistön kannatuksen saaneen ehdokkaan presidentiksi.

Valitsijakokouksessa on 538 jäsentä, joten mukaan tarvittaisiin niin monta osavaltiota, että niiden valitsijoiden yhteismäärä on vähintään 270. Tällä hetkellä aloitteeseen sitoutuneiden 15 osavaltion yhteinen valitsijamäärä on 196. Aloitteen käsittely on yhä kesken useiden osavaltioiden lainsäädäntöelimissä.

Yhdysvaltain presidentinvaalit on määrä pitää 3. marraskuuta. Toiselle kaudelle pyrkivän Trumpin haastaa demokraattien presidenttiehdokkuuden käytännössä jo varmistanut entinen varapresidentti Joe Biden.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Raaseporissa tieliikenneonnettomuus
 2. Lohja ei ole löytänyt pysyvää käyttöä Luksialta omistukseensa tulevalle Nummentien kiinteistölle – näin kävi hurjille visioille lukiosta ja uudesta kaupungintalosta
 3. Lohjan Kuuden Kylän Kierroksen virallisena lähtöpäivänä vettä satoi taivaan täydeltä: silti jotkut lähtivät polkien uhmaamaan sääolosuhteita
 4. Vaikka korona koetteli, Martinpihalla on päästy järjestämään tapahtumia: tällä viikolla huutokaupattiin ja ensi viikolla on luvassa antiikkiautoja
 5. Virkkalan uudet ravintolat ovat selvinneet epävarmasta keväästä: toinen ravintoloista on saanut nimensä poikkeusajan innoittamana
 6. Lähes 10 miljoonaa lasta ei välttämättä palaa kouluun koronarajoitusten jälkeen, arvioi järjestö
 7. Ravintoloiden ja kahviloiden aukioloaika, anniskelu ja asiakasmäärät vapautuvat tänään koronarajoituksista
 8. Otkes päättää tänään, käynnistääkö se tutkinnan Jyväskylän senioritalon palosta – poliisi aloitti tutkintansa eilen
 9. Tuore ovensuukysely: Duda yhä niukassa johdossa Puolan presidentinvaaleissa
 10. Saksa, Italia ja Belgia vapautuvat tänään Suomen matkustusrajoituksista
 11. Amnesty: Ainakin 3 000 terveydenhuollon ammattilaista on kuollut koronaan maailmanlaajuisesti – epäkohdista puhumista yritetty estää
 12. EU:n ulkoministerit kokoustavat tänään – esille noussee ainakin Hongkongin tilanne
 13. Yhdysvalloissa koronavirusbileisiin osallistunut kolmekymppinen mies kuoli – asiantuntijat varoittavat virusjuhlista
 14. Räjähdys aiheutti mittavan tulipalon maihinnousualuksella San Diegossa
 15. Tappioton KPL kiusasi jälleen kankaanpääläisiä – "Samahan se on, missä vuoroparissa juoksunsa tekee"

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Raaseporissa tieliikenneonnettomuus
 2. Lohja ei ole löytänyt pysyvää käyttöä Luksialta omistukseensa tulevalle Nummentien kiinteistölle – näin kävi hurjille visioille lukiosta ja uudesta kaupungintalosta
 3. Yle: Vanha kivilinna myynnissä Siuntiossa – hintapyyntö lähes viisi miljoonaa euroa
 4. Virkkalan uudet ravintolat ovat selvinneet epävarmasta keväästä: toinen ravintoloista on saanut nimensä poikkeusajan innoittamana
 5. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 6. Sammattilainen laulaja oli kabareiden tähti –sirkusonnettomuus toi myös erikoista julkisuutta
 7. Kaasujalka ei ole hellittänyt Turunväylän tietyömailla – Poliisi MTV:lle: "Tekevät melkein oman henkensä uhalla töitä"
 8. Punkin purema voi tehdä allergiseksi liharuualle – harvinaista sairautta ei osata aina tunnistaa, joten diagnoosin saanti voi kestää vuosia
 9. Lohjan Kuuden Kylän Kierroksen virallisena lähtöpäivänä vettä satoi taivaan täydeltä: silti jotkut lähtivät polkien uhmaamaan sääolosuhteita
 10. Länsi-Uusimaan näköislehti luettavissa maksutta
 11. Nelostiellä Jyväskylän pohjoispuolella liikenneonnettomuus – henkilöauton kuljettaja kuoli ulosajossa
 12. Sää muuttuu viikon aikana sateisesta lähes helteiseksi
 13. Tiesitkö? Jukka Kuoppamäki on Topeliuksen jälkeläinen, esiintyy Karjalohjan uudessa musiikkitapahtumassa Koivussa ja tähdessä
 14. Lohjalla taas rehtorivalintoja – Pirjo Uutela-Morander valittiin jo toiseen rehtorin virkaan
 15. Eläimiä sai paijata aurinkoisessa säässä: Kotieläintilat ovat lapsiperheiden suosiossa Läntisellä Uudellamaalla – Kissanpennut hurmasivat Hennolan tilalla Vihdissä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.