Finnair jatkaa lentoja useisiin Euroopan ja Aasian kohteisiin heinäkuussa – tarkoitus lentää runsaat 30 prosenttia lennoista

Finnairin tarkoituksena on lentää heinäkuussa runsaat 30 prosenttia lentojen normaalista määrästä. Mikko Stig / LEHTIKUVA

STT

Lentoyhtiö Finnair aloittaa uudelleen lennot useisiin Euroopan ja Aasian kohteisiin heinäkuusta alkaen.

Yhtiön kaupallinen johtaja Ole Orvér kertoo tiedotteessa, että yhtiön tarkoituksena on lentää heinäkuussa runsaat 30 prosenttia lentojen normaalista määrästä. Hänen mukaansa yhtiö lisää reittejä ja viikkovuoroja kuukausi kuukaudelta kysynnän elpyessä.

Mediasuhdejohtaja Päivyt Tallqvist Finnairin viestinnästä tarkentaa, että luvassa ei välttämättä ole isoja päivityksiä kerralla, vaan lentoja voidaan lisätä joustavasti.

– Luonnollisesti jos valtiolta tulee matkustusrajoituksia, ne totta kai huomioimme liikenteessä, Tallqvist sanoo.

Rahtiliikenne tukee kaukolentojen aloitusta

Tärkeälle markkina-alueelle Aasiaan yhtiö aloittaa lennot heinäkuussa muun muassa Tokion Naritan kentälle, Osakaan, Souliin ja Bangkokiin. Lennot jatkuvat myös Kiinan Pekingiin, Shanghaihin ja Hongkongiin, jos siihen saadaan viranomaisilta hyväksyntä. Elokuussa alkavat kaukolennot Delhiin ja New Yorkiin.

– Kiinassa on viranomaishyväksynnät saatava niille lennoille, joita aikoo operoida, ja tämä prosessi on siellä vielä kaikkien lentoyhtiöiden osalta osin kesken, Tallqvist sanoo.

Tallqvist kuvailee hyväksyntää normaaliksi prosessiksi, jonka yhtiö uskoo saatavan päätökseen ajallaan.

Kaukolentojen aloitusta tukee rahtikysyntä, joka on tärkeä osa niiden kannattavuutta.

Heinäkuussa Finnair alkaa lentää Euroopassa aluksi tärkeimpiin keskuksiin, esimerkiksi Berliiniin, Brysseliin, Lontooseen, Moskovaan ja Pariisiin. Elokuussa alkavat myös lennot muun muassa Barcelonaan ja Roomaan. Yhtiö kertoo myös lentävänsä yksittäisiä viikkovuoroja joihinkin Etelä-Euroopan lomakohteisiin lomakausien aikana.

"Omistajat käyttävät yhtiökokouksen kautta valtaa"

Yhtiö kertoi eilen kotimaan reittiensä jatkosta sen jälkeen, kun niitä koskevat suunnitelmat vuotivat ennakkoon julkisuuteen. Finnair ei lennä Joensuun, Jyväskylän, Kajaanin, Kemin ja Kokkolan reittejä kesän aikana ja päättää niiden mahdollisista talvikauden lennoista myöhemmin lentoliikenteen kysynnän kehittymisen mukaan.

Moni kaupunginjohtaja näiltä paikkakunnilta kertoi olevansa yhteydessä enemmistöomistajaan valtioon, jos reitit lakkautettaisiin kokonaan. Tallqvist kommentoi asiaa sanomalla, että pörssiyhtiöissä valtaa käyttävät omistajat yhtiökokouksen kautta.

– Finnair tekee reittipäätökset itsenäisesti, ja on kaikkien omistajien etu, että pystymme pääsemään nopeasti tilanteeseen, jossa lentoliikenne ei tuota tappiota ja pystymme lisäämään lentoja ja operoimaan niitä kestävästi, Tallqvist sanoo.

Yhtiö piti maanantaina etäyhteydellä palaverit kyseisten kaupunkien johdon kanssa. Useasta kaupungista kerrotaan STT:lle, ettei palaverissa tullut esille uutta tietoa. Liikenne jatkuu aikaisintaan marraskuussa, jos kysyntä sen sallii. Finnair tekee asiasta päätöksen näillä näkymin elokuussa, mitä ennen se keskustelee kaupunkien kanssa kuukausittain.

Joensuun kaupunginjohtaja Kari Karjalainen kuvailee tilannetta kovaksi iskuksi seudun elinkeinoelämälle, yliopistolle ja kansalaisille.

– Tämä on elinkeinoelämälle todella kova kysymys, miten he pääsevät marraskuun alkuun asti maailmalle, Karjalainen sanoo.

STT ei tavoittanut maanantaina omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraista (sd.) kommentoimaan Finnairin kotimaanliikenteestä noussutta spekulaatiota.

Helsinki-Vantaan ohella Suomessa muitakin kannattavia asemia

Finavia hallinnoi yhteensä 21:tä lentoasemaa, mukaan lukien pääosin Ilmavoimien käyttämiä Hallin ja Utin kenttiä. Yhtiö ei perinteisesti kommentoi julkisuudessa yksittäisten asemien kannattavuutta.

Verkostoliiketoiminnan johtaja Jani Jolkkonen kertoo, että Helsinki-Vantaan ohella maassa on myös muita taloudellisesti kannattavia asemia, mutta hän ei erittele yksittäisten asemien tilannetta tarkemmin.

– Helsinki-Vantaan matkustajamäärät ovat aivan muuta kuin verkostoasemien. Helsinki-Vantaan toiminta on kannattavaa, ja verkostoliiketoiminta eli muut asemat kokonaisuudessaan tekevät tappiota, Jolkkonen sanoo.

Jolkkonen myöntää, että asemien olosuhteet ovat keskenään erilaiset, muttei tarkemmin kommentoi, miten se vaikuttaa niiden kannattavuuteen. Hänen mukaansa kansainvälisissä arvioissa miljoonan matkustajan määrää on pidetty yksittäisille kentälle kannattavan toiminnan rajana, mutta Finavia on pyrkinyt omilla ratkaisuillaan madaltamaan rajaa.

– Ei tarvita miljoonaa matkustajaa, jotta lentoasema voisi pyöriä kannattavasti mutta satojatuhansia se joka tapauksessa vaatii.

-------------------

Korjattu aiempaa uutista klo 15.03:

Kaukolentojen sijaan puhumme lennoista. Kaukolennoilla viitataan mannertenvälisiin lentoihin, ei Euroopan sisäisiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Hongiston koulun ulkoseinät maalataan talkootyöllä – Mukana auttamassa alueen ensimmäinen kyläavustaja.
 2. Uimataito on hyvä henkivakuutus, mutta humalaista uimaria sekään ei välttämättä pelasta
 3. Lusp lahjoitti ikäihmisille 5 500 lohjalaisen E.Laihon valmistamaa kasvomaskia – lohjalaisyrityksen maskeja tilannut muun muassa Oulun kaupunki
 4. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 5. Ensimmäiset tulokset vihersiltahankkeesta: Lohjanharjun riistakamerassa havaittu hirviä
 6. Monet metsästysseurat kaipaavat kipeästi nuoria riveihinsä – toiset taas saattavat evätä jäsenyyden puuttuvien suhteiden vuoksi
 7. Pubit ja ravintolat aukeavat Englannissa yli sadan päivän jälkeen
 8. Koronavirustartuntoja on maailmanlaajuisesti todettu jo yli 11 miljoonaa – eniten tartuntoja on Yhdysvalloissa, Brasiliassa ja Venäjällä
 9. Yhdysvalloissa juhlitaan itsenäisyyspäivää – Trump osallistuu juhlallisuuksiin graniittiin kaiverrettujen aiempien presidenttien valvovien silmien alla
 10. Välimerellä siirtolaisia pelastavalle alukselle julistettiin hätätila – siirtolaiset ovat käyttäytyneet itsetuhoisesti ja väkivaltaisesti
 11. Sadealue pyyhkäisee Suomen yli tänään
 12. Bolsonaro haluaa vesittää Brasilian tuoreen kasvomaskilain veto-oikeuksin – maassa on toiseksi eniten koronatartuntoja maailmassa
 13. Marinin hallituksen kykyihin luotetaan enemmän kuin Rinteen ja Sipilän – enemmistö kyselyyn vastanneista uskoo, ettei hallitus hajoa ennen seuraavia eduskuntavaaleja
 14. Maria Huntington vahvassa pituusvireessä Oulussa
 15. Oikeus torppasi Fortumin havittelemat muutokset Oulujoen vaelluskalamääräyksiin – uusia kalateitä ei silti tule ainakaan lähivuosina

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 2. Billnäsin koulun pihalla tiistaina puukotettu 17-vuotias pääsi sairaalasta – alaikäinen puukottaja rikospaikalla isänsä kanssa
 3. Suomesta löytyi uusi hyttyslaji, joka saattaa levittää malariaa
 4. Auto kiepsahti Turun moottoritiellä kaiteiden väliin
 5. Lohjalaiset vanhemmat tehneet kansalaisaloitteen kyläkoulujen suojelemiseksi – "Emme voi rangaista lapsia siitä, että he ovat syntyneet kyliin"
 6. Polkupyörävarkauksien sesonki kuumenee – Vuorokauden saldo Länsi-Uudellamaalla 22
 7. Laakspohjan kartanossa järjestetään 400 osallistujan esteratsastuskilpailut – "Tämä on monelle harrastajalle poikkeuksellinen tilaisuus"
 8. Ensimmäiset tulokset vihersiltahankkeesta: Lohjanharjun riistakamerassa havaittu hirviä
 9. 1990-luvulla Lohjan imagoa yritettiin kohottaa Edu Kettusen biisillä – muusikko ei muista "Sieluni on Lohjalla" -laulusta enää sanaakaan
 10. Bayern München vahvisti Leroy Sanen viisivuotisen sopimuksen
 11. Hongiston koulun ulkoseinät maalataan talkootyöllä – Mukana auttamassa alueen ensimmäinen kyläavustaja.
 12. HJK:n Roni Peiponen lopettaa pelaajauransa 23-vuotiaana
 13. Lohjan kaupunginjohtaja Mika Sivulan perheen uusi koti Rantakantille nousi monen vaiheen ja tragediankin kautta – tässä koko tarina 
 14. Henkilö: Vieläkö muistat Nilsiän öljysheikin? Hannu Karpon esittelemä kylähullu oli jopa Samantha Foxia suositumpi
 15. IS: Valmentajalle yli kolme vuotta vankeutta alaikäisen pelaajan törkeästä seksuaalisesta hyväksikäytöstä

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.