Amphan-hirmumyrsky iski Intiaan – voimakkaiden tuulten lisäksi alueella pelätään rankkasateiden aiheuttamia tulvia

Amphan uhkaa aluetta, jolla asuu miljoonia ihmisiä. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Erittäin voimakas Bengalinlahden alueella liikkuva sykloni on saavuttanut Intian rannikon, maan viranomaiset kertovat.

Amphan-hirmumyrsky iski keskiviikkoiltana paikallista aikaa Intian itärannikolle Länsi-Bengalin osavaltioon. Tuulen nopeudeksi on mitattu mantereella jo yli 50 metriä sekunnissa.

Myrskykeskus on CNN:n mukaan noin 80 kilometrin päässä Länsi-Bengalin osavaltion pääkaupungista Kolkatasta. Sielläkin on mitattu jo 30 metriä sekunnissa puhaltavia tuulia.

Voimakkaan matalapaineen arvellaan aiheuttavan merenpinnan nousun, myrskyvuoksen. Merenpinnan arvellaan voivan nousta jopa viisi metriä tavanomaista korkeammalle tasolle, mikä uhkaa rannikon asutusta.

Rankkasateiden puolestaan pelätään aiheuttavan tulvia syvemmällä sisämaassa.

Hirmumyrskyn reitillä on miljoonia ihmisiä. Intian itäosien lisäksi Amphanin odotetaan iskevän naapurimaahan Bangladeshiin.

Aiemmin Amphanin tuulet puhalsivat merellä niinkin kovaa, että se luokiteltiin trooppisten hirmumyrskyjen toiseksi voimakkaimpaan nelosluokkaan. Sittemmin Yhdysvaltojen viranomaiset ovat arvioineet myrskyn laantuneen viisiportaisella asteikolla kakkosluokkaan.

Myrsky laantuu maalle siirtyessään ja sen odotetaan laantuvan merkittävästi perjantaihin mennessä.

Kolmatta miljoonaa ihmistä pyritään evakuoimaan

Bangladeshissa on pyritty kuumeisesti tuomaan turvaan noin 2,2 miljoonaa ihmistä, kun taas Intian puolella Länsi-Bengalissa on pyritty evakuoimaan muutamia satojatuhansia ihmisiä.

Länsi-Bengalin pääministerin Mamata Banerjeen mukaan noin 300 000 ihmisen evakuointeja on järjestämässä yli 20 000 ihmistä. Rannikkokylien mittavia evakuointeja toteuttavien joukossa on poliiseja, pelastushenkilöstöä sekä vapaaehtoisia.

Katolisen avustusjärjestö CRS:n (Catholic Relief Services) mukaan ihmisten on tehtävä "mahdoton valinta" siitä, jäävätkö he syklonin alle vai ottavatko riskin saada tartunta myrskysuojassa.

Kummankin maan viranomaiset ovat kertoneet pyrkivänsä välttämään liian ruuhkautumisen muun muassa käyttämällä ylimääräisiä myrskysuojatiloja. Myös esimerkiksi kasvomaskien käyttö on tehty pakolliseksi.

Huoli rohingya-pakolaisten kohtalosta

Vaikka rohingya-pakolaiset eivät olekaan suoraan Amphanin ennustetulla reitillä, on myös heidän kohtalostaan ollut huolta Bangladeshissa.

Maan kaakkoisosassa Cox's Bazarin alueen leireillä asuu lähes miljoona rohingya-muslimia. Ihmiset asuvat leireillä teltoissa ja bambumajoissa. Hygienia on hyvin puutteellista.

YK:n mukaan pakolaisleireille on kasattu varastoon ruokaa, suojapeitteitä ja vedenpuhdistustabletteja. Viranomaisten mukaan pakolaiset siirretään tarpeen mukaan tukevampiin rakennuksiin.

Leireiltä kerrottiin ensimmäisistä koronavirustartunnoista viime viikolla. Tiistaihin mennessä tartuntoja oli varmistunut kuusi.

ActionAid-avustusjärjestön mukaan kovat sateet, tulvat ja kotien sekä maanviljelysalueiden tuhoutuminen lisäävät viruksen leviämisen todennäköisyyttä. Näin etenkin tiheään asutetuilla alueilla, kuten pakolaisleireillä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Luetuimmat

 1. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. Suomessa todettu vuorokaudessa 29 uutta koronavirustartuntaa – Husin apulaisylilääkäri: "Trendi on ylöspäin, mistä pitää olla huolestunut"
 3. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 4. Yksikään lohjalainen ei ole saanut koronadiagnoosia kuukauteen – testejä tehdään nyt arkipäivisin Lohjalla jopa 70
 5. Tällainen siitä nyt tuli: Kuvakavalkadi paljastaa upouuden Olympiastadionin uljaat piirteet erikoisine valolyhtyineen
 6. Suositukset lähestyvät – Maskien kysyntä kasvoi Lohjalla selvästi
 7. Yrittäjä Olli Muurainen kertoo saaneensa koronatartunnan – Karjaalla suljettiin ravintola altistuksen takia
 8. Lakkautettujen leikkipuistojen laitteita kierrätetään Lohjan puistoissa – Uusien laitteiden jatkuva hankkiminen olisi kaupungille iso menoerä
 9. Hurja takaa-ajo Raaseporissa: Moottoripyörän mittarissa 210 kilometrin tuntinopeus
 10. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 11. Uusi halpabussi pysähtyy myös Lohjan Muijalassa
 12. Länsi-Uudenmaan musiikkiopistoon reilusti enemmän hakijoita – kasvu voi johtua opiston uudistetusta hakujärjestelmästä
 13. Poliisi vahvistaa: Helsingissä viime viikolla paljastunut henkirikos on paloittelusurma – 12 ihmistä vangittuna
 14. Nostalginen aitta nousi Lohjalla suosituksi matkailukohteeksi — "Täällä on paljon houkutuksia"
 15. Suomalaisprofessori: Räjähdys lisää Libanonin poliittisia jännitteitä entisestään

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.