Berliinin kansainvälinen lentokenttä Tegel saattaa sulkeutua kesäkuussa lopullisesti

Kenttä rakennettiin entiselle sotaharjoitusalueelle ennätysajassa. Sen rakentaminen kesti vain 90 päivää. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Saksan pääkaupungin Berliinin kansainvälinen lentokenttä Tegel saattaa sulkeutua kesäkuun puolivälissä lopullisesti, kaupungin hallinto kertoo. Kenttä suljetaan koronaviruksen vuoksi.

Kaupungin hallinnon lehdistöedustaja Eva Henkel kertoi uutistoimisto AFP:lle, että kentän toiminta lopetetaan väliaikaisesti, mutta sitä on mahdollista jatkaa tarvittaessa. Hän ei kuitenkaan osannut kertoa, tuleeko näin tapahtumaan.

Alueella toimivia lentokenttiä hallinoiva yhtymä äänesti, että Tegel suljetaan kahdeksi kuukaudeksi pandemiatilanteen aiheuttaman vähäisen kysynnän vuoksi.

Viranomaiset ovat ilmaisseet aiemmin epäilyjä siitä, lentäisikö poikkeuksellisen lähellä keskusta-aluetta sijaitsevalta Tegeliltä enää yhtään lentoja kesäkuun jälkeen.

Berliini on suunnitellut vihkivänsä aivan kaupungin rajojen ulkopuolella sijaitsevan uuden lentokentän käyttöön lokakuussa lähes vuosikymmenen mittaisen viivytyksen jälkeen. BER-nimeä kantavan uuden kansainvälisen lentokentän on määrä aueta lokakuun 31. päivänä.

"Aiempia liikennemääriä ei enää tavoiteta"

Uudenkarhean BER-lentokentän rakennushanke on ollut kaupungille oikea murheenkryyni. Suunnitelmat lentokentälle tehtiin jo 1990-luvulla. Rakennustyöt aloitettiin lopulta vuonna 2006. Sittemmin kaupungin lentokenttäunelmia ovat viivyttäneet muun muassa rakenteelliset ongelmat ja korruptio.

Uuden lentokentän oli alun perin tarkoitus avautua vuonna 2011, mutta avajaisia on lykätty useaan otteeseen muun muassa paloturvallisuusongelmien vuoksi.

Uuden lentokentän on tarkoitus korvata tällä hetkellä Berliinissä toimivat Schönefeldin ja Tegelin kentät. Näistä Tegel on ollut alun perin määrä sulkea marraskuussa.

– Sen aiempia liikennemääriä ei varmastikaan tavoiteta enää, Henkel kertoi.

Henkelin mukaan päätökset Tegelin lentokentän mahdollisesta uudelleen avaamisesta tulisi tehdä lentojen kysyntään pohjautuvien tietojen perusteella.

Saksalaisen Tagesspiegel -lehden mukaan tällä hetkellä Berliinin kahden lentokentän kautta kulkee ainoastaan 2 000 ihmistä päivässä. Ennen koronakriisiä vastaava määrä oli 100 000 matkustajan luokkaa.

Lehden mukaan Tegelin kautta kulki viime vuonna yli 24 miljoonaa matkustajaa ja se oli Saksan neljänneksi vilkkain kenttä Frankfurtin, Münchenin ja Düsseldorfin jälkeen. Schönefeldin läpi sen sijaan kulki 11 miljoonaa matkustajaa.

Tegel rakennettiin ennätysajassa

Lentokenttiä hallinnoivan Flughafen Berlin Brandenburg -ryhmän toimitusjohtaja Engelbert Lütke-Daldrup sanoi aiemmin tässä kuussa, että Tegelin uudelleen avaaminen olisi perusteltua, jos päivittäisten matkustajien määrä nousisi 50 000:een.

– Mutta en ole suoraan sanoen optimistinen, että meillä olisi tulevien muutaman kuukauden aikana 50 000 matkustajaa päivässä, hän sanoi.

Aiempina vuosina Tegel on ollut usein ääriään myöten täynnä, kun Berliinin suosio matkailijoiden keskuudessa kasvoi kasvamistaan. Lentokentän pääterminaalin väenpaljoutta on jouduttu hallinnoimaan väliaikaisten rakennusten avulla.

Tegelin verkkosivujen mukaan kentän rakentamisesta päätettiin noin kuukausi neuvostosaarron alkamisen jälkeen. Liittoutuneiden hallinnoimaan Länsi-Berliiniin päätettiin rakentaa uusi lentokenttä avustamaan ilmasiltaoperaatioissa. Kenttä päätettiin sijoittaa Länsi-Berliinin ranskalaiseen osaan.

Kenttä rakennettiin entiselle sotaharjoitusalueelle ennätysajassa. Sen rakentaminen kesti vain 90 päivää. Tuohon aikaan Tegelin kiitorata oli pisin Euroopassa, 2 428 metriä. Ensimmäinen lentokone laskeutui kentälle 5 marraskuuta 1948.

Tegeliä käytettiin ilmasiltaoperaatioissa kaupungin eteläosassa sijaitsevan Tempelhofin lentokentän tukena. Ilmasillan avulla Neuvostoliiton hallinnoiman Itä-Saksan keskellä sijainneeseen Länsi-Berliiniin saatiin tuotua ruokaa ja muita tarvikkeita.

Tempelhof suljettiin vuonna 2008. Siitä on sittemmin tehty julkinen puisto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 2. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 3. Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot – Lohjalla on vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää. Pelastettavaa on hevosista lokkeihin ja joutseniin.
 4. Toivottu kirppis aloitti toimintansa Virkkalan torilla: "Paikalle voisi tulla myös vaikka trubaduureja ja marjamyyjiä"
 5. Aluevalvontavirasto valvoo ravintoloiden koronarajoitusten noudattamista – Länsi-Uudellamaalla ei ole havaittu suuria puutteita
 6. Tukes selvittää Helsingin kaupunginteatterin räjähdystä – Alalla pelätään, että vastaavia onnettomuuksia voi sattua muuallakin
 7. HSL-sovelluksessa voi maksaa lippuja nyt myös Pivolla
 8. Älä päästä koiraa sinileväiseen veteen – Näin tunnistat hengenvaarallisen myrkytyksen
 9. Tulipalo iranilaisessa ydinlaitoksessa aiheutti vakavaa vahinkoa tuotannolle – paloon liittyy epäilyjä räjähdyksestä ja ulkopuolisesta sabotaasista
 10. Neljä uutta koronavirustartuntaa todettu vuorokauden aikana
 11. Faces-festivaali toteutuu Karjaalla ilman aitoja ja pääsymaksuja
 12. Helmikuussa alkanut esitutkinta ulkoministeri Haaviston ministerivastuuasiassa on valmistunut
 13. Mercedes-Benz aloittaa neuvottelut Ranskan Hambachin tehtaansa myynnistä
 14. Veneiden ensirekisteröinnit ampaisivat huimaan nousuun
 15. Jyväskylän yliopisto palauttaa uhanalaisia jokihelmisimpukoita jokiin

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lohjan asuntomessuille rankentava Storbjörkin perhe: "Tässä rakennetaan loppuelämän kotia"
 2. Lohjalaismiehille elinkautiset Virkkalan erityisen raa'asta murhasta – uhriin ainakin 70 teräaseiskua
 3. Tiesitkö? Jukka Kuoppamäki on Topeliuksen jälkeläinen, esiintyy Karjalohjan uudessa musiikkitapahtumassa Koivussa ja tähdessä
 4. Kuivausrumpu syttyi palamaan Nummelassa – kotona olleet asukkaat hoitivat alkusammutuksen
 5. Lammastilan pitäjä tuomittiin pysyvään eläintenpitokieltoon ja vuodeksi ehdolliseen vankeuteen
 6. Lintu puussa, eläin tuijottaa, harmaa joutsen ja mahtailevat metsot – Lohjalla on vuosittain kolmisenkymmentä eläimen pelastustehtävää. Pelastettavaa on hevosista lokkeihin ja joutseniin.
 7. IS: Televisiokuuluttaja Arja Tuomarila on kuollut 78-vuotiaana
 8. Toivottu kirppis aloitti toimintansa Virkkalan torilla: "Paikalle voisi tulla myös vaikka trubaduureja ja marjamyyjiä"
 9. Kaupungit yrittävät neuvotella lentoreittien palauttamisesta – "keskustelut Finnairin kanssa eivät ole olleet vakavia"
 10. Melkein joka taloudessa on kaapeissa hylättyä elektroniikkaa, vaikka se olisi arvokkainta kierrätystavaraa
 11. Nostalginen aitta nousi Lohjalla suosituksi matkailukohteeksi — "Täällä on paljon houkutuksia"
 12. Poliisi lopetti Riina Mäkisen, 20, etsinnät – rikosepäily leijuu silti ilmassa
 13. Virolaisyritykset ostavat yhä enemmän suomalaisyrityksiä ja niiden brändejä – tytäryhtiöiden perustamisia silti enemmän
 14. Tiuhaan maaleja tekevä Sergio Ramos laukoi Real Madridin rangaistuspotkusta voittoon
 15. Poliisi tutkii Tampereen Haapalinnassa lauantaina sattunutta välikohtausta tappona – nelikymppinen mies sai surmansa

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.