Hoitajamitoituksessa kytee uusi kiista hoiva-avustajista – Kuka saa vastata vanhusten hoidosta?

Hallitus antoi alkuvuonna eduskunnalle lakiesityksen, jonka myötä ympärivuorokautisen hoivan yksiköihin tulisi lakisääteinen hoivahenkilöstön vähimmäismitoitus. MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA

STT

Kiista hoitajamitoituksesta on kiihtynyt uudelle kierrokselle, sillä alan yritys- ja järjestökenttä sekä työntekijäjärjestöt käyvät nokkapokkaa hoiva-avustajien koulutusuudistuksesta.

Hoiva-avustajan koulutusta ollaan yhdenmukaistamassa, jotta osaaminen ja vaatimukset tunnettaisiin paremmin.

Jo vuosia vammaisten ja vanhusten asumisyksiköissä on työskennellyt hoiva-avustajia, jotka laittavat ruokaa, ovat mukana huolehtimassa vaatteista, kylvetyksestä, siivouksesta ja esimerkiksi kuljetuspalveluista. Pätevyyden tehtävään on saanut suorittamalla osan lähihoitajan tutkinnosta, mikä on tarkoittanut noin vuoden opintoja.

Sosiaali- ja terveysalan yrityksiä ja järjestöjä edustava Hali kannattaa suunnitelmaa hoiva-avustajien koulutuksen selkiyttämisestä.

– Tässä luodaan yhtenäinen ja mitattavissa oleva koulutus eli tiedämme, mitä osaamista työntekijöillä on. Vastuu osaamisen arvioinnista on työnantajalla, mutta koulutuksella saataisiin yhteinen lähtökohta, sanoo Halin johtaja Arja Laitinen

Hän odottaa, että työntekijät laskettaisiin osittain mukaan hoitajamitoitukseen, kuten hallitus on esittänyt. Hän varoittaa, että alan työntekijäjärjestöjen Superin ja Tehyn tiukka kanta hoiva-avustajien koulutukseen voi vesittää uudistuksen, jos sen myötä hoiva-avustajia ei laskettaisikaan mukaan hoitajamitoitukseen.

Tehyn ja Superin mielestä välitöntä asiakastyötä tekevän vanhuspalvelujen hoitohenkilöstön on oltava ensisijassa nimikesuojattuja lähi- ja sairaanhoitajia.

Järjestöt muistuttavat, että ikäihmisten ympärivuorokautisessa hoidossa toteutetaan elämän loppuvaiheen hoitoa. Koronaepidemia on niiden mielestä entisestään tuonut esiin työn vaativuuden.

Hoiva-avustajille parempi nimike olisi Tehyn ja Superin mielestä esimerkiksi tukipalvelutyöntekijä.

– Hoitajamitoitukseen heitä ei voi laskea, sanoo Tehyn koulutuspoliittinen asiantuntija Kirsi Coco.

Pitkään kiistelty uudistus olisi eten emässä

Hallitus antoi alkuvuonna eduskunnalle lakiesityksen, jonka myötä ympärivuorokautisen hoivan yksiköihin tulisi lakisääteinen hoivahenkilöstön vähimmäismitoitus. Vuosikausia riidelty uudistus näyttäisi näin etenevän.

Vanhusten tehostetun palveluasumisen ja pitkäaikaisen laitoshoidon yksiköissä pitäisi olla 0,7 työntekijää asukasta kohti. Mukaan laskettaisiin "välitöntä asiakastyötä tekevä henkilöstö". Tukipalveluja ei otettaisi huomioon.

Tehy ja Super ovat huolissaan siitä, että hoiva-avustajia laitetaan jo nyt tehtäviin, jotka ovat heille liian vaativia. Ilmi on tullut tapauksia, joissa avustajat ovat antaneet pääasiassa valmiiksi annosteltuja lääkkeitä.

Halin Laitinen vastaa huoleen toteamalla, että hoitajamitoituksen myötä yksiköihin tulee lisää myös tutkinnon suorittaneita lähi- ja sairaanhoitajia.

– Hoitajamitoituslainsäädännössä kirjataan hoiva-avustajan tehtävänkuvasta siten, että he eivät saa työskennellä yksin eivätkä he saa osallistua lääkehoitoon jakamalla tai annostelemalla lääkkeitä, Laitinen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Etusivulla nyt

 1. Länsi-Uudenmaan musiikkiopistoon reilusti enemmän hakijoita – kasvu voi johtua opiston uudistetusta hakujärjestelmästä
 2. Yksikään lohjalainen ei ole saanut koronadiagnoosia kuukauteen – testejä tehdään nyt arkipäivisin Lohjalla jopa 70
 3. Suositukset lähestyvät – Maskien kysyntä kasvoi Lohjalla selvästi
 4. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 5. Ensi viikolla koulujen alkaessa 5 775 lasta ja nuorta palaa lähiopetukseen Lohjalla – "Keskustelemalla voimme lievittää pelkoa"
 6. Sanna Inkisen uutisanalyysi: Naiset johtavat lomautus- ja työttömyystilastoja – Kirivätkö miehet syksyllä ohi?
 7. Toimittajalta: Välillä on hyvä eksyä
 8. Koronavirus on surmannut jo 700 000 henkeä, mutta ihmiskunnan historiasta löytyy pahempiakin tappajia – Musta surma tuhosi 1300-luvulla jopa puolet Euroopan väestöstä
 9. Nordean henkilötietoja pyytäneet kirjeet aitoja
 10. Miksi et lahjoittaisi hiuksiasi hyväntekeväisyyteen? "Minua lohdutti ajatus siitä, että jonkun lapsen tai nuoren itsetunto kohoaa tekoni ansiosta", kertoo hiuslahjoituksen tehnyt Sofia, 29
 11. Ammoniumnitraattia käyttävät niin maatalous, rakennusteollisuus kuin kapinallisryhmätkin – sama aine monien teollisuusräjähdysten taustalla
 12. Kertakäyttömaskin hinta pyörii euron paikkeilla, eli mahdollisen THL-suosituksen noudattaminen voi maksaa 100–200 euroa – "varmasti suomalaiset osaavat käyttää"
 13. Beirutin räjähdyksessä on kuollut yli 70 ja loukkaantunut tuhansia - lue yön uutiskooste
 14. Soininvaara lyttää ABC-Suomen: "Kaupunkien houkuttelevuus on vähäistä, koska ne ovat niin rumia"
 15. Näköislehdessä tänään: Avoimessa suhteessa elävä Riikka Suominen ärsyyntyi seksin demonisoinnista ja kirjoitti kirjan, jossa käydään vieraissa

Näytä lisää

Luetuimmat

 1. Lohduton näky palopaikalta: Kuusi asuntoa tuhoutui tulipalossa Vihdin kirkonkylässä
 2. Rivitalo tulessa Vihdissä – yksi asukas toimitettu sairaalaan, sammutustyöt jatkuivat iltakymmeneltä
 3. Helsinkiläinen Tiitu, 35, sai punkin puremasta pahan taudin: "Heräsin niin kovaan pääkipuun että oksensin – naama roikkui"
 4. Hurja takaa-ajo Raaseporissa: Moottoripyörän mittarissa 210 kilometrin tuntinopeus
 5. Yksikään lohjalainen ei ole saanut koronadiagnoosia kuukauteen – testejä tehdään nyt arkipäivisin Lohjalla jopa 70
 6. Uusi halpabussi pysähtyy myös Lohjan Muijalassa
 7. Suositukset lähestyvät – Maskien kysyntä kasvoi Lohjalla selvästi
 8. Poliisin pysäyttämä ''varas'' olikin Hiidenrannan kauppias – Antti Raiski lupaa tarjota ilmoittajalle pullakahvit
 9. Ensi viikolla koulujen alkaessa 5 775 lasta ja nuorta palaa lähiopetukseen Lohjalla – "Keskustelemalla voimme lievittää pelkoa"
 10. Yrittäjä Olli Muurainen kertoo saaneensa koronatartunnan – Karjaalla suljettiin ravintola altistuksen takia
 11. Linnanmäellä heinäkuun lopussa vieraillut seurue altisti huvipuistossa muita koronavirukselle
 12. Rajavartiolaitoksen vuokra-auton räjähdystä tutkitaan Torniossa – viranomaiset eivät kommentoi, oliko kohde valittu sattumalta
 13. Peruskouluverkko harvenee seuraavien 20 vuoden aikana entisestään, arvioi Opetushallitus – jyrkimmässä laskelmassa nykykouluista voitaisiin sulkea lähes puolet
 14. Ainakin 50 on kuollut ja yli 2 700 loukkaantunut valtavassa räjähdyksessä Beirutissa Libanonissa
 15. Satakunnassa järjestettiin naakkajahti – Kokemäellä saalis jäi heikoksi, Siikaisissa metsästäjä haavoittui

Näytä lisää

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.